logoImpact EST nr. 886 - 20.09.2021

Iar se încordează muşchii unor pesedişti care domină în favoarea lor absolut tot ce înseamnă sistem sanitar în Republicuţa Galaţi: de la spitale, cabinete de medici de familie, Policlinici (Centre de Permanenţă?!), până la şcoli de asistente, moaşe şi medicinişti care pică la rezidenţiat ca muştele date cu flit.

Iată, scriam aici la Impact-est acum câţiva ani că cea mai bună variantă pentru mutarea Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza” (CNC) ar fi fosta Şcoală Generală nr. 8 din Ţiglina 1, lucru verificabil în arhiva ediţiei on line a publicaţiei. Şi spuneam asta din cauză că în ultimii patru-cinci ani nimeni nu a mai alocat bani pentru continuarea investiţiei de la Şcoala Generală nr. 7, din Ţiglina 2, unde se tot visa că va răsări un campus cum doar prin ţările civilizate mai poţi găsi. Dar noi ne-am născut cu norocul gata furat de către golanii aleşi şi numiţi aşa CĂ – CAmpusul s-a ales din acest vis spart. Acum, când clădirea celebrului Colegiu devine din ce în ce mai nesigură ca structură, muşchii intereselor se arată iar în intervalul public. Căci unde să muţi cei 900 de elevi? Clasele din învăţământul primar şi gimnazial le poţi muta lejer la Şcoala Generală nr. 26, din Vadul Sacalelor, sau prelungirea Traian. Dar separându-le de Colegiu, le strici şi pepiniera din care îşi puteau face o selecţie care să performeze la Colegiu. Interesele pe care le poartă fesele vor organiza chiar un miting de susţinere a mutării Colegiului „Cuza” la fostul Liceu de Marină, şi nu în centrul oraşului, în locul fostei Şcoli Generale nr. 8 din Ţiglina 1, care este chiar mai bine amplasată decât Colegiul „Racoviţă”. Şi ştiţi de ce? Din cauză că la etajele unu şi doi ale fostei şcoli generale funcţionează o şcoală postliceală sanitară privată, de moaşe comunale, denumită pompos de religios „Sfântul Vasile cel Mare”. Directoreasă peste stabilimentul sanităresc este o anume doctoreasă Vasile, bine susţinută de păgubosul tătic al ne-sănătăţii gălăţene, politrucul – decan – doctor Aurelll Nechitaaa! Şi mai cred că el ar fi rămas OM, dacă nu-l mutila politica, dar aşa… iată că a ajuns să cânte prohodul unui colegiu emblematic pentru Galaţiul acesta umplut cu NIMIC.

Acum câţiva ani am făcut nişte fotografii fostei Şcoli nr. 8. Îmi aduc aminte că pe faţada clădirii erau postate siglele a numeroase firme de calificare în muncă, de sanităreală şi tot ce a mai apărut în noul limbaj de rumeguş importat din UE, numai bun să ia tot de la cei săraci şi ultimii bani. Revenim. Deci, cei de la Şcoala nr. 7 nu vor să audă de campus şi de visele de pe vremea când până şi Tania Bogdan era tânără. La Şcoala nr. 8 nu vor interesele financiare postliceale şi sanitare. Aşa că aranjamentele împing Colegiul „Cuza” spre fostul Liceul de Marină, că şi aşa avem Dunăre degeaba. Împingându-l într-o zonă cu acces limitat privind transportul, în câţiva ani sigur reuşesc băieţii interesaţi să mai distrugă un brand al acestui „oraş cumplit de negustori”.

Căci după ce că suntem săraci, mai şi plătim chirii înrobitoare, mai ales Comunităţii Evreieşti, prin Fundaţia „Caritatea”. Aşa am făcut amar de ani cu Colegiul „Cuza”, prin care am păcălit şi UE cu o finanţare în consolidarea unei clădiri unde proprietar era altă entitate decât statul. Aşa facem şi cu sediul Primăriei, pentru care cotizăm lunar cu zeci de mii de euro către aceeaşi comunitate. Aşa am făcut şi cu Şcoala Generală nr. 16, pe care am cumpărat-o cu bani publici, până la urmă. La fel plătim şi pentru Maternitatea „Buna Vestire” de pe Dumitru Chicuş. Iar 8.500 de euro pe lună nu sunt o glumă, maternitatea putând fi mutată în fostul Spital Municipal de pe Traian sau la Spitalul CFR. La fel cotizăm pentru Căminul de Bătrâni de pe strada Războieni. Sigur, acolo e doar un fleac de 4.450 de euro pe lună. Dar Galaţiul este plin de spaţii şi clădiri care aparţin statului şi pe care le-au folosit armata, sănătatea, învăţământul … ce zac şi se ruinează, spaţii imense cum ar fi duplexul fostului Colegiu Traian unde se putea face lejer Primărie, cu o pasarelă futuristă peste strada Traian, unde zace degeaba şi fosta Piaţă 11 Iunie. Zonă în care zace degeaba terenul din parcul Rizer, destinat viitorului muzeu de arte … zonă în care este Spitalul Militar de Urgenţe, zonă care ar putea fi revitalizată mai ales că am luat de două ori credit ca să reconstruim strada Traian de la Metro până în Dunăre.

Dar ce mai e de spus, când prostul politic decide la fel de prost şi în loc să înfiinţeze temeinic, desfiinţează cu interes.

Gelu CIORICI 11 - decembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...