logoImpact EST nr. 871 - 15.05.2021

Da, oameni buni, noi vă propunem o nouă emblemă a Republicuţei Galaţi, pe deplin edificatoare a vremurilor post-decembriste. Ne propunem să edificăm dezastrul oraşului prin imaginile apocaliptice, de S.F., a ruinelor fostei fabrici de pe Coşbuc (Mehid), care trebuie să constituie centrul compoziţional, înconjurat apoi de căpăţânile foto ale lui Plătică, Durbacă, Dobre, Gogoncea, Nica, Saghian, Niculaie, Toader şi tot neamul lor de politruci. Acesta este meritul dumneavoastră, măi dragi venetici, acesta este dezastrul pe care l-aţi generat şi gestionat atâta amar de vreme, perindaţi prin rotire la Putere. Zilnic, mii de gălăţeni şi nu numai, trec pe bulevardul Coşbuc (acum în drum şi spre MOL) şi admiră, făcându-şi cruce cu ambele mâini, ruinele a ceea ce a mai rămas dintr-o mândrie de unitate economică, unică în ţară – Fabrica mecanică de elemenţi hidraulici – dotată cu utilaje de înaltă tehnologie, majoritatea importate, şi unde lucrau mii de oameni. Îţi plânge, pur şi simplu, inima, îţi vine să dai cu căciula de pământ a năduf şi te întrebi în sinea ta „cum a fost posibil aşa ceva”, mergând cu gândul şi la altele similare, cum au fost fabrica de betoane,  fabrica de lacuri şi vopseluri, fabrica de Elice navale, fabrica 11 Iunie – cea de produse industriale mici, fabrica de peşte şi conserve de peşte, Fabrica textilă cu exporturi în întreaga lume, Avicola (a doua ca mărime în ţară), Laminorul de tablă subţire, Construcţii hidrotehnice (cei care au construit porturi până şi în Tunisia şi Maroc), Apollo, şi tot aşa… Toate au fost puse la pământ, cu o furie inimaginabilă, toate au fost falimentate şi mai apoi transformate în oportunităţi pentru afaceri imobiliare şi toate, dar absolut toate, au încăput pe mâna unor băieţi „deştepţi” ca sinecură de partid şi cu parandărătul  de rigoare.

Luate pe nimic de către nişte netrebnici, cu bani din şmenuri, din tabla de la Combinat (şi aia tot cu şmen) sau prin inginerii financiare de tot felul, cu complicitatea autorităţilor, iată, animalele acestea au făcut prin incompetenţă şi rea credinţă ca oraşul acesta să piardă peste 100.000 locuri de muncă.

Nu spune nimeni că unele poate chiar erau greu de redresat economic, că altele poate erau energofage, sau depăşite tehnic, dar să se ducă drakului toate, aşa, ca şi cum n-au fost, nu poţi să înţelegi în ruptul capului. Cum de în alte oraşe au rezistat, au fost puse din nou pe picioare, produc şi aduc profit, iar la noi s-au pulverizat? Cine răspunde de dezastrul de la Galaţi? În timp ce oraşul a fost pus la pământ, ei, politrucii şi neamurile lor au prosperat, s-au îmbogăţit, au averi incomensurabile, create în câţiva ani, cum n-au adunat dinastii celebre din America sau Anglia în sute de ani.

Un oraş prăpădit, cenuşiu, ajuns ca oricare altul (de rând), cu o populaţie sărăcită şi ruptă în cur.

Dar, haide să revenim la imaginea pe care o propunem emblemă, cea a ruinelor de pe bulevardul Coşbuc şi să vă spunem pe scurt cum au stat şi stau lucrurile în realitate. Unitatea a intrat pe mâna unui individ, sinecurist de partid, cu numele de Mangalea, cunoscut sub renumele de MANGLEA. Din momentul achiziţionării şi până în prezent nu a realizat nici o investiţie, nu a băgat nici un şfanţ, nu a avut nici o viziune, NIMIC. Ba da!, se pare că doar cea imobiliară l-a interesat şi spunem asta pentru că s-a umplut de euroi, milioane şi milioane, din transformarea unor unităţi în afaceri imobiliare prin vânzarea terenurilor. Astfel, a distrus Trustul de Construcţii şi s-a împroprietărit cu terenurile acestuia, pentru care unitatea nu a avut niciodată acte de proprietate (aceasta cu ajutorul unor acte juridice date de guvernanţii vremurilor cu trimitere specială sinecuriştilor din întreaga ţară), terenuri vândute pe milioane de euroi apoila ALTEXsau BILLA. Fabrica de Elice a luat-o tot Manglea, printr-o jonglerie de tot râsul (acum e în proces) a pus-o şi pe asta la pământ, luând bani cu căciula dela Primărie, de la „neamul” Dumitru Nicolae, pentru o conductă de termoficare ce tranzitează curtea, proprietate acum a lui. Şi mai putem continua… dar ne oprim doar la onorurile ce i se aduceau acum câţiva ani, ca mare proprietar, mare om de afaceri, ca om cu bani, ca sponsor în sport, cum era el invitat la sindrofiile de tot felul, inclusiv cele de partid, şi ce băţ în cur avea Manglea de nu-i ajungeai nici cu prăjina la nas. Acum, gata!, e falit pe plaiurile mioritice gălăţene, nu mai are nimic, ce a mai rămas e sub sechestru, în executare, în insolvenţă, cică s-a ales şi de el „praful şi pulberea”.

Da, dar gurile rele spun că la atâta bănet, retras la Bucureşti fiind, a avut grijă să pună ceva deoparte prin Elveţia, ca mulţi alţi băieţi „deştepţi” aflaţi în situaţii asemănătoare. Şi uite aşa ne vine să spunem „pupaţi-l în cur, măi, tovarăşi”, voi cei de pe Domnească nr. 60, că tot vă rupea poarta, cu căciula în mână, precum boierii la Înalta Poartă a lui Suleiman Magnificul.

Însă, ce vă spunem noi, oameni buni, nu e poveste, e trist, e realitatea imaginilor de pe Coşbuc, pe care o vedeţi zilnic. Dar să ajungem în zilele noastre, în ultimii doi ani, ai administraţiei locale actuale, la imposibilitatea şi nesimţirea acesteia, care a permis ca în centrul oraşului să se producă ceea ce vede întreaga populime.

Cum este posibil să laşi TU, AUTORITATE, să nu iei măsuri ca pe teritoriul tău, cu bună ştiinţă, să fie demolată şi jefuită o proprietate de către ciori. Oare nu eşti complice? Şi noi credem că chestia asta „cu sportul” poate fi o punte de legătură între demolare fără acte şi a mă face că nu văd, aşa, ca între prieteni.

În clădirea principală, cea a administraţiei, de la faţă, paralel cu Coşbucul se putea face un spital, o clinică, o şcoală, un azil, un lăcaş social, orice. Halele trainice şi mari, care mai rezistau sute de ani se puteau da unor întreprinzători, erau o mie de posibilităţi. Nu! Toţi primarii au stat, cu mâinile încrucişate, asistând la spectacol, la un spectacol cinic şi morbid desfăşurat în bătătura lor.

Huo!, mă, la toţi, că nu vă mai ia draku’ şi nu mai dă nici gripa aviară peste voi. Sictir!

Observator 31 - ianuarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...