logoImpact EST nr. 855 - 25.01.2021

comitet-consultativ_4883Primarul Ionuţ Pucheanu pus pe fapte mari de imagine şi deschidere a instituţiei către popor votant, e furibund-grăbeşte cât poate, ba chiar peste poate duduitul campaniei electorale de alegeri pentru Parlamentare. La sala de protocoale înalte de la Centrul Multicultural, a avut loc prima întrunire a Comitetului Consultativ. Explicat simplu, Comitetul se zice că îşi doreşte promovarea dialogului dintre autorităţile publice locale şi membrii societăţii civile. Scopul, generos şi el- identificarea de oportunităţi privind dezvoltarea oraşului în domenii ca economie, cultură, învăţământ, sport, sănătate, etc.

A fost şi ceva prezenţă la această testare a seriozităţii unei astfel de instituţii

Vasile Panţuş – Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere, Romică Gârneaţă – Sindicatul Cartel Alfa, Gheorghe Bezman – Sindicatul Siderurgistul, Noni Mocanu – Tehnopol, Florin Spătaru – Damen Galaţi, Andy Puşcă – Universitatea Danubius, Cristi Ochiu – Fundaţia Comunitară, Marcel Capriş- Galaţi, oraşul meu, Radu Horghidan – Asociaţia Social Act, Ciprian Ciocan – Asociaţia Mila 80, Viorel Mânzu şi Florin Buhociu – Universitatea ”Dunărea de Jos”, Dorin Otrocol-Prefect de Galaţi, Costel Fotea – preşedinte Consiliul Judeţului Galaţi, Picu Roman şi Sorin Enache-viceprimari, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, managerul public Marius Humelnicu, Ionuţ Pucheanu – Primarul Municipiului Galaţi. A lipsit Ionel Borş – Arcelor Mittal, Ion Mocanu-preşedinte la Camera de Comerţ şi mulţi alţii.

Implicare, dar pe când rezolvare?

În viziunea primarului Ionuţ Pucheanu, rolul acestui Comitet consultativ este de a implica cetăţenii în luarea deciziilor de interes public, fără a le promite totuşi cine ştie ce rezolvare. Adică, se va lucra după după principiul cetăţeanul sesisează, alesu se preface că se interesează iar Consiliul Local aranjează cum s-a dat drepţi la Partid. Hm! Adică, nu vă faceţi ilizii, ca să nu aveţi deziluzii, jupânul municipal tot CL e. A urmat o serie de variaţiuni cu aceeaşi temă: utilitate, oportunitate, entuziasm, scepticisme, tehnicalităţi, populisme, etc. S-a făcut, chiar dacă lipsea o coală de hârtie, o listă cu mailuri, pentru contacte rapide, ca de la director la sindicalist şi de la pensioner la primar. Florin Spătaru, de la Damen a strigat: „Să fie clustere!”, Andy Puşcă, de la Danubius susţine businessul, Viorel Mânzu, de la Dunărea de Jos atrage atenţia că chiar dacă ştim, adesea nu putem şi nu avem acces la butoanele posibilităţii, pensionarii şi sindicaliştii strigă: Uraaa!, iar Costel Fotea de la Judeţ şi Florin Spătaru de la Damen au cerut formarea de grupe de lucru, care să vină cu proiecte formate, şi pe care Comitetul să le dezbată. Gata, la treabă!

Testul trebii în comitet a fost făcut imediat, cu tema „Salvaţi de la putrezire Pânzarul Moldovenesc”

Subsemnatul, jurnalist de competenţă îndoielnică(ca să-l introducem în chestiune şi pe prezidentul Comitetului, primarul Ionuţ Pucheanu, ce a rostit celebra frază: „Dacă ar fi pe teste de competenţe şi de performanţă, cred că marea majoritate a noastră care vorbim, nu ne-am afla aici”) a propus salvarea carcasei Pânzarului, aflat în plin proces de putrezire şi descompunere la Şantierul Damen. Pânzarul Moldovenesc, un obiect de butaforie şi euforie electorală, ce a tocat 220 000 de euro, merită salvat, prin amplasare sub o cupola protectoare, undeva pe Faleză, poate chiar în incinta viitorului Muzeu al Navigaţiei, sau, de ce nu, la Rondou, unde cupola protectoare va fi şi Marea fântână publică, care să personalizeze puternic Municipiul Galaţi. Reacţia Comitetului? Mânzu: Trebuie rezolvată problema proprietăţii! Nu poate băga CJ bani în obiectul altcuiva…Fotea: Este proprietatea CJ, dar ca să fie emblemă, căutăm soluţii, finanţare pe fonduri externe, sau să-l facem obiect de muzeu. Soluţii imediate nu avem, încercăm discuţii. Era o idee ca studenţii de la facultate, să facă practică, să-l reparăm puţin pe exterior…Scorţaru: Nu garantează nimeni siguranţa suporţilor, nu poate fi transportat, stă din 2012. Ar fi de găsit 4-5 companii, pentru constituirea unui fond. Nu s-a făcut acest demers, la cele câteva mii de companii, pentru un fond de 50 000 de euro. Dacă îl dăm cu lac, fondul trebuie să existe, chiar pentru soluţia artizanală. Pucheanu: Dacă facem cândva Muzeul Marinei, să-l punem la intrarea dinspre Brăila, la giraţia care va marca intrarea în Moldova. Poate fi şi Rondoul Ultimul Leu, unde va fi Fântâna Arteziană, dar şi zona de mijloc a Parcului Rizer, e Pânzarul CJ, terenul e a CJ…Otrocol: Trebuie găsit un expert, care să spună ce trebuie făcut pentru mutare, şi cât costă operaţiunea. După aia stăm de vorbă. Puşcă: Pânzarul nu are valoare istorică şi certificare ştiinţifică. Moldova nu a avut tradiţie în navigaţie, Pânzarul este o iniţiativă, nu poate fi în muzeu, unde trebuie certificări…Este însă o simbolistică bună, intrarea în Moldova, la confluenţa Siretului cu Dunărea, lâgă Universitatea Danubius, marcată prin Pânzarul Moldovenesc. Ciocan: Primăria să achiziţioneze Pescăriile Statului, să facă Muzeul Navigaţiei, am fost şi Porto Franco… Scorţaru: Comunitatea să-şi asume doar proiectele pe care poate să le susţină. Am fost noi Porto Franco, dar mai avem până la Muzeu…Ha, ha(anonim). Şi totuşi, mi-e greu să cred că nu vom găsi bani pentru o conservare pe termen lung, şi nu doar lăcuire de protecţie. Venim data viitoare cu expertize şi costuri. Comitet a fost, consultativul vine, Pânzarul tot putrezind rămâne…

Silviu VASILACHE 25 - septembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pași de urmat la pl

Pași de urmat la plata taxelor și impozitelor prin www.ghiseul.ro Având ...

Opt blocuri vor fi m

Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor ...

Casa Agronomului a f

Aflată în administrarea Direcţiei Pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, Casa Agronomului, ...