logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

La noi în Republicuţă, adică cea a Galaţiului, ca la nimenea în restul ţării, asistăm zi de zi la circul din circulaţia rutieră a oraşului reşedinţă de judeţ. Haos! Aceasta este eticheta pusă de către cetăţenii oraşului, cei care au răspuns întrebărilor noastre fiind indignaţi de ceea ce se întâmplă. Astfel, pe arterele principale fluxul autovehiculelor este extrem de îngreunat din cauza lucrărilor permanente şi nefinalizate (sau cu mult peste termenul stabilit de execuţie) aspect ce impune trasee ocolitoare. În aceeaşi cauzalitate se înscrie uşor numărul mare, nepermis de mare de microbuze, ce formează adevărate „lanţuri” de trenuleţe ce obturează fluidizarea circulaţiei normale. Tot aici trebuie să nu trecem cu vederea funcţionarea defectuoasă a semafoarelor, precaritatea şi vizibilitatea semnelor rutiere, dar şi lipsa „undelor verzi” combinate cu lipsa presemnalizărilor din intersecţiile ce acordă dreptul de a face la dreapta cu luminare pe verde (ce-ţi conferă un drept) şi nu cu galben aşa cum ar fi normal (ce-ţi poate da doar posibilitatea).

Tot haosul acesta din circulaţia oraşului mai este dat în egală măsură de participanţii la trafic, practic de către unii dintre şoferi, ce fac ca oraşul să pară viu, că lucrurile sunt în mişcare, că dacă se învârte „roata” înseamnă că avem activitate, că pulsează viaţa cetăţii.

Numai că o anumită categorie, tot mai numeroasă în ultimul timp, de aşa zişi şoferi, nu mai respectă regulile, îşi fac de cap, îşi bat joc, sfidează, sunt violenţi la volan, contribuind din plin la haosul din circulaţia oraşului. Această categorie este formată dintr-o adunătură numeroasă din păcate, de unele beizadele dotate cu maşini „tari” şi mult tupeu ce vine pe baza „spatelui” şi a unei educaţii precare, sau de consumul de ierburi şi droguri. O altă categorie o reprezintă interlopii, cocalarii, mârlanii cu bani, aceşti netrebnici ce-şi bat joc de lege. Nu putem să-i uităm şi pe cei şi-au luat carnetul cu… sau cei mai coloraţi care nu ştiu nici să vorbească coerent sau să scrie cel mult la nivel de clasa întâia sau a doua. Uite, noi vrem să vă dăm două exemple recente ce vin să întărească cele spuse mai sus şi care pot fi multiplicate prin prezenţa lor în peisajul rutier, în fiecare zi. Vineri seară, pe Coşbuc, în apropiere de Patinoar, un tembel de şofer merge cu peste 100 km la oră, depăşeşte linia continuă, intră pe contrasens, nu dă prioritate şi intră în plin într-o maşină condusă de o doamnă doctor, soţia unui demnitar gălăţean. Rezultatul e că maşinile se fac praf, cea a doamnei se face armonică făcând ca aceasta să rămână încarcerată, suferind multiple traumatisme ce i-au pus serios viaţa în pericol. Ce face golanul? Maimuţa aflată la volan? Cocalarul acesta de aproximativ 22-23 de ani? Se dă jos din maşină şi se repede la cea pe care a lovit-o înjurând şi dând cu pumnii şi picioarele în maşina în care doamna zăcea inconştientă şi încarcerată. Tare, nu? Sâmbătă pe la ora 14.30, strada Domnească, maşini oprite la semaforul de la „MODERN”, se lasă verde, ca din puşcă un Porsche Cayenne demarează în trombă, obţinând până la Biserica Greacă, 100 km/h, iar apoi până la Prefectură 200 km/h, zburând pur şi simplu şi scoţând scântei din ţeava de eşapament. O maşină de fiţe, cu un individ tânăr la volan, cu aere de beizadea, şmecher de şmecher, tipul impertinentului cu bani. Ferească Dumnezeu să fi trecut atunci cineva pe trecerea de pietoni sau nu, chiar cu posibilitatea de a se face praf dacă la o asemenea viteză scăpa volanul de sub control. Scriem de ne doare mâna, scriem de pomană, am mai scris şi tot degeaba, pentru că nimeni nu vede, nimeni nu aude, alde autorităţi, Primărie, Poliţie etc.

Măi, oameni buni (?!?), chiar nu înţelegeţi că aşa nu se mai poate, că în Republicuţa aceasta lucrurile sunt cu curul în sus, anapoda, trebuind a se face totuşi ceva? Hai să intrăm în normalitate, să punem oameni cu responsabilitate pe funcţii, hotărâţi să facă treabă, să întroneze disciplină, ordine. Scoateţi cohorta aceasta de lucrători (numai poliţişti nu sunt) la treabă, daţi-i afară din birouri că au făcut curul cât televizorul. Vrem să-i vedem pe stradă, la intersecţii, precum în Bucureşti, Cluj, Constanţa şi în marile oraşe, aşa cum era odată şi la noi în Galaţi. Schimbaţi-i dacă nu vor, dacă nu le convine, daţi-le un şut în cur de puturoşi ce sunt, poliţia rutieră înseamnă militarizaţi conform uniformei şi nu funcţionari publici. Urmăriţi-i, verificaţi-i şi veţi vedea cum dorm în maşinile cu însemnele poliţiei pe la umbra copacilor, pitiţi cu maşina după garaje, prin parcări, vedeţi-i cum fumează, vorbesc la telefon, scuipă.

Şi mai e ceva care deranjează şi care nu e conform cu realitatea, vaietul lor permanent cu privire la salarii, ieşitul la pensie, statul în frig sau soare, că nu li se dă, că nu li se face, drepturi şi iarăşi drepturi, sporuri, ca şi cum toate acestea nu ar trebui să fie direct proporţionale cu incidentele şi accidentele din cotidianul gălăţean, cu haosul din rutierul oraşului. Chiar aşa domnilor, noi propunem ca voi să vă primiţi salariul în funcţie de nişte indicatori ca cei de mai sus. Ce spuneţi, batem palma? Ce spuneţi, şefi de la MAI sau parlamentari? Hai, că se poate să dărâmăm principiul după care „muncim sau nu, leafa merge”, ca în comunism.

JAP 24 - decembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...