logoImpact EST nr. 853 - 18.01.2021

Intrată în faza decisivă a votului, reforma sistemului centralizat de termoficare e de fapt un deces, cu HCL parafată de Consiliul Local. S-a votat amânarea cu două săptămâni, CET Mustafa a cerut o pauză de gândire intensă, pentru a induce în sistem gigacaloria cu randament mare şi preţ redus. Chiar şi aşa, cu pierderi catastrofale, fără nici o investiţie majoră, sistemul de termoficare centralizat va fi desfiinţat. Pentru ca răşluiala politică să aibă damf democratic, au fost organizate două aşa-zise dezbateri, cu Primarul pe post de moderator dictator. Tonul ameninţător şi deseori arogant, de stăpân al situaţiilor explozive create de miza majoră a deciziilor, a anulat  mare parte din argumentele prezentate de diverşi vorbitori. Directori, salariaţi şi agenţi de presiune sindicalişti de la societăţile inculpate în dezastru – Calorgal şi Electrocentrale Galaţi – au dominat intervenţiile. A fost de fapt o ciorovăială a salariaţilor ce au de câştigat de pe urma pierderilor şi subvenţionării grosiere a sistemului.

De o parte stă CET, care vrea să continue cu ceva îmbunătăţiri – o gigacalorie mai ieftină, redusă la 80-100 lei

cu  renunţare la furnizarea apei calde menajere în perioada de vară şi de reducere a tarifelor de distribuţie, care ar duce la economisirea anual a 31 – 33 milioane de lei din costurile actuale. Sinan Mustafa, administrator CET: „La Iaşi, Ploieşti si Oradea, preţul de producţie şi transport este între 234-246 lei/Gcal fără TVA, şi chiar între 186-278 lei/ Gcal, incluzând şi distribuţia. La Galaţi, producţia şi transportul agentului termic efectuat de Electrocentrale Galaţi costă 189 lei/Gcal. Distribuţia, în schimb, costă la Constanţa 106 lei/Gcal, iar la Timişoara chiar 78 lei/ Gcal, în timp ce la Galaţi costă 197 lei/Gcal. Eu consider că cel mai bine ar fi în această etapă să ne raportăm la Constanţa şi Timişoara, iar dacă reuşim acest lucru trag matematic concluzia că putem lua în calcul o reducere de tarif la distribuţie. Nu suntem în posesia datelor de la distribuitor, însă cred că este gestionabilă o reducere de tarif pe distribuţie în Galaţi cu până la 80-100 lei/Gcal. Nu cine face distribuţia este important, ci cum aceasta se face. De aici aş vrea să se reţină nu că Electrocentrale doreşte să preia şi distribuţia, ci faptul că sunt noi posibilităţi de reducere a costului cu aceasta. Cu un scenariu de funcţionare a sistemului centralizat doar în sezonul rece şi cu o reducere de 80-100 lei/Gcal la distribuţie, bugetul local ar putea economisi anual 21 milioane de lei din efortul municipalităţii în perioada de vară (când se furnizează doar apă caldă, cu abur industrial de la combinat – n. red.), adică 3,5 milioane în fiecare din cele 6 luni şi 10-13 milioane lei din reducerea subvenţiei prin reducerea preţului la distribuţie cu 80-100 lei/Gcal. Adică, în total, între 31-33 milioane de lei anual, în condiţiile în care efortul municipalităţii anul trecut a fost de peste 58 milioane de lei”, a propus Sinan Mustafa.
Acesta a fost doar un exerciţiu, tardiv şi formal, căci Primarul moderator dictator avea soluţia decisă la Partid de „strategii” unei lovituri populiste şi demagogice extreme.

Dăm bani la tot poporul care iese de la ţeava publică şi intră la coşul de fum de gazat individual

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, „cea mai potrivită variantă pentru acest moment ar putea fi montarea unui sistem alternativ de încălzire pentru cei care au rămas branşaţi în sistemul centralizat”. Alternativa este montarea centralelor de apartament în cazurile apartamentelor din blocurile racordate la reţeaua de gaze naturale sau aparatelor de aer condiţionat, în cazurile blocurilor neracordate la gaze. Păstrarea sistemului de încălzire centralizată toacă din buget (alimentat şi de cei care n-au aşteptat pomana PSD-istă, şi au ieşit anterior din sistem, ba au şi fost taxaţi masiv şi golăneşte pentru asta) 12 milioane de euro anual, pentru acoperirea pierderilor. Modernizarea sistemului în baza unui împrumut de la Banca Europeană pentru Investiţii, cu care s-a ajuns la un acord în 2014, ar costa 55 milioane euro. Ar fi încă o aventură financiară, după cele precedente, de împrumutat subvenţie, dacă intră în calcul scăderea numărului abonaţilor – de la 61.000 la 36.000.
„În viitorul apropiat, un fond pe care îl putem accesa, care să degreveze bugetul local, fonduri europene sau de la guvern sau, ştiu eu, un grant de la vreun alt guvern, cu siguranţă vom accesa în vederea revitalizării acestui sistem. În momentul de faţă, să ne împrumutăm de cincizeci şi ceva de milioane de euro, pe 4 ani, 5 ani sau 10 ani, ca să putem repune pe picioare un sistem, vă spun că nu îmi asum responsabilitatea unei astfel de investiţii. Cu banii ăştia, 55 milioane euro, putem face multe altele în Galaţi”, a declarat primarul.
Să decidă CL-ul, adică ce a hotărât PSD: renunţarea la sistemul de încălzire centralizată şi începerea dosariadei de pomană termo, cam de 2.700 lei (?) pentru montarea centralelor de apartament. Va fi stabilită o grilă, cu subvenţii în funcţie de numărul de persoane şi veniturile fiecărei familii. La ce e bună grila? La nimic, căci au ţipat deja destui la dezbatere, costurile montării de centrală sunt de 8.000 de lei.

Sigur, mai sunt nişte amănunte, dar partidul promite

că le rezolvă: ies la şomaj 500 de şomeri de la Calorgal, alţi 500 de la CET, trec la Apă-Canal nişte investiţii făcute pentru modernizarea PT-urilor (din 165, doar 119 au fost modernizate), avizul de la Engie – gaze şi Electrica – curent nu e prea clar dacă acoperă cele circa 35.000 de apartamente bază de calcul (din datele Departamentului Asociaţii, sunt următoarele situaţii – 95.023 apartamente, 34.110 sunt rămase în sistem, 6.967 debranşate şi 51.300 cu centrale individuale). Şi expresia de poveste a primarului Ionuţ Pucheanu: „În această problemă eu sunt la nivel tehnic zero”.

Silviu VASILACHE 31 - martie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...