logoImpact EST nr. 886 - 18.09.2021

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a informat consilierii judeţeni, întruniţi în şedinţă de îndată, asupra situaţiei actuale şi a modului cum s-a acţionat pentru îndepărtarea efectelor viscolului, subliniind următoarele aspecte: „Principala direcţie de acţiune decisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost să nu avem localităţi izolate! Abia după aceea a început deblocarea celorlalte drumuri, iar un sprijin substanţial am primit şi de la fermierii care ne-au ajutat pentru asigurarea măcar a unei căi de acces către localităţile din zonele afectate. Am solicitat sprijin unor societăţi şi am primit, de la Navrom, de exemplu, care ne-a pus la dispoziţie bacul pentru ca trei freze să ajungă la destinaţie, dar am avut şi dezamăgiri, de la combinatul siderurgic, care ne-a promis, prin purtătorul de cuvânt, că ne sprijină, dar nu a făcut-o. Precizez că şenilata şi snowmobilul achiziţionate recent de Consiliul Judeţului au salvat 40 de vieţi în aceste zile.

Miercuri dimineaţă, drumurile erau practicabile şi, în strânsă colaborare cu primarii şi micii comercianţi, s-a făcut aprovizionarea promptă astfel încât nici o localitate să nu rămână fără pâine. Ieri, aveam 33 de localităţi izolate, astăzi, cu eforturi uriaşe, mai avem o singură localitate, Roşcani (comuna Băneasa), şi şapte drumuri judeţene la care se lucrează. Am închis preventiv şi drumul Smârdan-Schela-Slobozia Conachi, drum pe care se circulă pentru intervenţii majore, medicale, dar în aceste localităţi se ajunge pe rute ocolitoare. Aceeaşi măsură am luat-o şi pe ruta Pechea – Costache Negri.

Majoritatea primarilor şi-a făcut din plin datoria şi a ţinut deschise căile de acces şi, poate pentru prima dată, a fost folosită cum trebuie «armata» de peste 10.000 de beneficiari ai venitului minim garantat, pentru a ajuta persoanele care nu pot deszăpezi singure. Au fost însă şi situaţii jenante, şi o să dau un singur exemplu, al unui domn Tonu din Umbrăreşti, care a reclamat tocmai la Guvern că el nu poate ajunge la ferma sa de animale, uitând să precizeze că are datorii substanţiale către comunitatea locală, dar avea pretenţia ca această comunitate să îl sprijine la nevoie, lucru care este cel puţin imoral. Am avut şi un primar care a avut posibilitatea de a scoate cu forţe proprii localitatea din izolare şi, din motive personale, încercând să plătească nişte poliţe, nu a făcut-o. Dar am avut şi primari, cum sunt cei din Valea Mărului, Gohor, Nicoreşti sau Brăhăşeşti, care au acţionat şi pe drumurile judeţene pentru a avea măcar o cale de acces în localităţi.

Subliniez încă o dată că, într-o majoritate covârşitoare, primarii şi-au făcut datoria exemplar şi merită să fie ajutaţi la rândul lor; au respectat hotărârile CJSU şi s-au zbătut să nu avem localităţi izolate, prin orice mijloace, chiar dacă a fost vorba doar de un cătun, iar Lupele e un astfel de cătun, şi aici am ajuns cu Armata. Am apelat la militari, jandarmi, poliţişti şi forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ţin să le mulţumesc şi pe această cale că s-au zbătut şi au ajuns acolo unde a fost nevoie, în condiţii deosebit de dificile.” La această oră, DN 24D este blocat pe sectorul Tuluceşti-Cuca-Vîrlezi, iar pe sectorul Vîrlezi-Bălăbăneşti circulaţia este restricţionată la 3,5 tone. Se acţionează pe următoarele segmente de drum judeţean înzăpezite: DJ 242D Băneasa – Suceveni, DJ 242E Băneasa – Roşcani – Oancea, DJ 254 Călmăţui – Iveşti – Intersecţia DN 25, DJ 251G Vîrlezi – Corni, DJ 242C Pleşa-Aldeşti, DJ 251 Costache Negri-Pechea. Pe celelalte drumuri naţionale şi judeţene se circulă îngreunat, în condiţii de iarnă. Vântul a bătut cu putere şi în ultimele ore şi a îngreunat acţiunile forţelor de intervenţie din teren, zăpada spulberată depunându-se în scurt timp din nou pe căile de acces degajate.

Petrica Paţilea Crângan

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului – judeţul Galaţi

7 - februarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...