logoImpact EST nr. 875 - 15.06.2021
Din motive judiciare, suspendam aparitia tiparita a Impact-est, incepand de saptamana viitoare (joi, 17 iunie). Cand va fi posibila reluarea acesteia, va vom anunta pe site-ul https://www.impact-est.ro (Redactor-sef Gelu CIORICI)

combinat_arcelormittal_6657Prin târg, de ceva vreme circulă nişte zvonuri, ecouri, cu o reverberaţie de ţi se încreţeşte pielea pe tine şi ţi se ridică părul măciucă. De unde până acum se tot trăgea speranţă că o să se oprească o dată şi o dată căderea aceasta economică, că o să zărim şi noi „luminiţa de la capătul TUNELULUI”, că o să înceapă renaşterea acestui colţ de ţară, iată că din contră, ne prăvălim şi mai rău. Astfel, se spune că cei doi mari piloni pe care se mai sprijină Galaţii, mult mai şubreziţi în timp decât au fost ODATĂ, au luat-o la vale rău de tot.

Adică, Arcelor Mittal şi Damen respiră din ce în ce mai greu, gâfâie, devin tot mai anemici, se tot restrâng până or să crape. Noi nu ştim, aria de investigaţie pe care o avem e limitată, dar dacă sunt adevărate informaţiile ce transpiră pe „net” din diverse surse, unele glasuri din mulţimea aflată la lucru în locurile cu pricina, a bârfelor şi zvonurilor de prin birouri, cafenele, parcuri şi colţ de stradă, mergând pe principiul că „nu se face fum fără foc”, ar trebui să ne îngrijorăm cu toţii. Astfel, se spune că Mittal a afirmat public şi a acţionat în consecinţă, că are probleme cu afacerile pe care le conduce, că a trebuit să bage adânc mâna până la cot în buzunar, să scoată un porcoi de bani (trei miliarde) pentru capitalizarea combinatelor siderurgice pe care le deţine. Acesta acuză lipsa de cerere pentru oţel şi oferta extrem de agresivă şi scăzută la preţ a produselor similare din China.

La Combinat în următoarele trei luni toată lumea va munci mai puţin prin reducerea programului, atmosfera este sumbră, se simte pe faţa oamenilor, dar parcă şi în aer. Dacă ai şansa să intri pe Platformă şi nu ai prea fost acolo de oarece vreme, ai impresia că ai nimerit pe alt tărâm, nu mai recunoşti decât cu greu unele obiective, altele pur şi simplu au dispărut ca şi cum le-a înghiţit pământul. Privelişte de SF.

La Damen s-a ajuns de se mai construiesc doar nişte „bărcuţe” acolo, nişte remorchere, ca pe vremea lui Fernic, întemeietorul şantierului naval, acum vreo o sută de ani. Specialiştii cei mai buni sunt luaţi la en-gross şi duşi în Olanda, or de-aiurea, se externalizează la greu, nu prea mai sunt comenzi, inclusiv în proiectare la ICEPRONAV, Nasdis sau Ship Design. Şi aici se adună norii grei deasupra, se simte că lucrurile nu mai merg ca înainte, e greu, e foarte greu şi draku’ ştie la ce să ne mai aşteptăm. Dacă şi aici la cei doi coloşi gălăţeni, lucrurile încep să se clatine rău, ne întrebăm pe bună dreptate ce se va întâmpla cu noi, gălăţenii. Răspunsul nu poate fi decât unul, crunt şi adevărat: vom deveni cea de-a doua Vale a Jiului. Nu avem trei benzi sau autostradă şi nici prea curând nu vom avea, nu avem aeroport, nu avem pod sau tunel, nu avem investiţii semnificative, autohtone sau externe. Cu cele enunţate cu mare pompă, gen Call Center (CGS) sau similar cei de la Amazon, cu salariaţi pentru cloud-computing, cam aceeaşi chestie, nu facem nicio mare brânză.

Sunt afaceri de „doi lei”, externalizate în afara ţărilor dezvoltate, de regulă ţări în curs de dezvoltare (sâc!) sau subdezvoltate, nu sunt aducătoare de valoare adăugată, de bunăstare şi profit nouă, iar salariile, în majoritate, sunt extrem de modeste, aşa ca la indieni şi brazilieni, vorba doamnei ministru a muncii din Guvernul tehnocrat al României.

Dacă la toate acestea adăugăm în mod firesc prestaţia de căcat a parlamentarilor de GALAŢI, din toate timpurile cât şi a autorităţilor locale, avem tot dreptul să credem că e vai de mama noastră. Dar, STAŢI, vin alegerile, iar aceleaşi gloabe politice compromise, corupte, uzate, vor fi din nou alese spre binele şi fericirea populimii votante! Dormiţi liniştiţi, gălăţeni! Partidele, instituţiile statului, masoneria, serviciile şi justiţia VEGHEAZĂ. Amin.

Vasile Periscop 12 - februarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...