logoImpact EST nr. 853 - 18.01.2021

ranile-galatiului„Degradarea peisajului urban gălăţean” continuă. Este concluzia ultimei şedințe a Asociaţiei Galaţi Oraşul Meu din 14.11.2016.  A fost formulată şi o nouă propunere de reluare a unei teme mai vechi privind îngrijorarea faţă de evoluţia negativă a aspectului vizual al urbei noastre, a esteticului stradal aflat în continuă degradare la Galaţi. Intenţia iniţiativei fiind aceea de a atrage atenţia, trăgând totodată un nou semnal de alarmă, asupra a ceea ce unul dintre participanţi a numit „rănile Galaţiului”. Desigur că ţinta principală este soarta ingrată a patrimoniului istoric şi cultural al oraşului Galaţi, dar tema se doreşte a fi extinsă şi în zona celorlalte componente vizuale urbane existente, soarta ingrată a patrimoniului local fiind datorată şi acestei scăderi graduale a sensibilităţii faţă de estetic, ca proces general aflat în plină desfăşurare. De aceea ne-am oprit asupra unui titlu generic adecvat al proiectului, spre evidenţierea neechivocă a inacceptabilei situaţii existente: „Degradarea peisajului urban gălăţean”.

Tentative au mai fost în trecut, în primul rând diversele articole tematice apărute după 1989 în presa gălăţeană, apoi expoziţia foto „Art-Eco-SOS” iniţiată de regretatul Aurel Manole, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici Galaţi, apoi saitul „Case care plâng” al gălăţeanului George Dumitraşcu, la acestea adăugându-se şi seria expoziţiilor iniţiate ulterior de asociaţia „Galați, oraşul meu”. Din păcate reacţia comunităţii locale a fost deosebit de palidă, fapt remarcat şi de preşedintele Radu Bogdan Brânzan în cadrul şedinţei amintite: „Noi am mai avut genul ăsta de expoziţii, ele au avut un impact, dar nu se întâmplă nimic după aia. De fiecare dată ne întâlnim cam aceleaşi figuri pe acolo. Un grup de 20, 30, maxim 50 de oameni, aceiaşi care susţin ideile noastre şi alţii nu mai vezi…”.

În aceste condiţii, acţiunea prezentă abordează o nouă cale de prezentare a tematicii esteticului urban gălățean în regres, prin Internet, ca formă facilă de comunicare totală, scris, imagine, sunet, având şi acea capacitate teribilă de împrăştiere rapidă spre zări nebănuite. „Sperăm ca această cale să beneficieze de mai multă rezonanţă şi… „feedback” corespunzător” spun inițiatorii campaniei de vindecare a „rănilor Galațiului”.

 

SV 30 - noiembrie - 2016

One Response so far.

  1. Teo spune:

    Si blocurile sa ramana cu patina respectiva, adica mucegaite si patate…
    Ce frumos!

    Teo

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...