logoImpact EST nr. 855 - 28.01.2021

plaja brates (7)Cine nu-şi mai aminteşte de cunoscuta plajă „BRATEŞ” unde la sfârşit de săptămână veneau să facă băi de apă şi de soare locuitorii Galaţiului, indiferent de posibilităţile lor materiale. Din păcate, acum totul este istorie…

De asta m-am convins în Duminica Floriilor, când, împreună cu nişte prieteni, am vrut să ne relaxăm la fosta plajă de pe malul lacului „Brateş”. Care acum nu mai era prietenoasa şi primitoarea plajă „BRATEŞ” pe care o ştiam odinioară. Şi asta din cauza unor neisprăviţi, care la un moment dat s-au aflat în fruntea municipalităţii, şi, care, chipurile, cred ei, au privatizat-o. Aiurea! Cum adică vine asta?! Să iei un bun al unui oraş şi să-l dai cuiva, aşa, pur şi simplu, ca să-l exploateze şi să facă avere, se cheamă că l-ai privatizat? Oricum fostul hocheist Stelu Rusu nu ne mai poate spune ce s-a întâmplat de fapt. Şi-apoi, vreţi să vedeţi cum apare acest obiectiv la ora actuală? Jalnic. Deplorabil. De exemplu: Fosta porţiune în care înotai prin nisip până la glezne, acum are înfăţişarea unei mirişti de toamnă, pe care bălteşte apa rămasă probabil în urma ploilor.

Într-o altă zonă – a grătarelor probabil – erau nişte chestii, greu de definit, din lemn, sub formă de bănci şi mese, unele dintre ele acoperite cu un stuf putrezit, mizerabile de nu îţi venea să te aşezi pe ele ca să nu te murdăreşti.

De vopsea s-ar părea că nu au auzit niciodată. Curând, însă, s-a ajuns la capitolul foame. S-au aprins focurile pe grătare şi s-au scos ciosvârtele şi scrumbiile din paporniţe. Şi, ca prin minune atmosfera s-a umplut de un fum înecăcios, concurând serios cu cea de pe platforma combinatului siderurgic.

Şi, ca totul să fie complet, într-un fel de separeu şi-au făcut apariţia nişte etnici mai maronii la culoare. În acelaşi timp din difuzoarele existente în incintă au izbucnit în forţă celebrele manele cu banii şi duşmanii. Vorba ceea: Vrei nu vrei, bea Grigore aghiazmă!

Şi asta nu-i tot. Mergând pe malul lacului spre fostul restaurant, acum imaginea decrepită a ruinei, am întâlnit în cale numeroşi stâlpi de lemn, de care erau legate cabluri pentru transportul curentului electric, şi care zăceau cu tot cu conductorii electrici respectivi la pământ. La modul concret. Pericol imens.

Deasemeni, am mai văzut nişte căsuţe tot din lemn, şi care erau într-o stare de degradare maximă. Geamurile sparte, uşile asemenea, vata de sticlă izolatoare scoasă din pereţi etc.

Şi ca o picanterie într-una din căsuţe care era mai bunişoară, un el şi o ea în pielea goală amândoi…

Să mai spunem că, coşurile de gunoi, atârnate într-o rână, erau goale. Pe jos însă găseai de toate: peturi, pahare din plastic, hârtii, resturi. Despre măturat, despre menţinerea unei curăţenii exemplare într-o astfel de locaţie, nici vorbă.

De fapt neregulile încep chiar de la intrare, când toată lumea care încă mai doreşte să vină la „plajă” este obligată să tranverseze calea ferată, fără nici un fel de protecţie. Toate astea costă acum cinci lei, iar la vară zece. Mişto, nu?

Iar, ca un oraş înconjurat de ape, atât curgătoare cât şi stătătoare, să nu aibă amenajată o plajă pentru locuitorii săi… Mai mare ruşinea.

Cât priveşte problema organelor abilitate ale oraşului, ca, Protecţia Consumatorilor, Sanepidul, ANSVSA-ul, ISU-ul şi toate câte sunt plătite cu bani publici, oare nu sunt curioşi să vadă cum stau lucrurile la această „privatizare”?

Şi, ca totul să aibă capac, un vânt colţos, arunca cu îndărătnicie valuri furioase înspre fosta plajă „Brateş”.

RDH 6 - mai - 2016

One Response so far.

  1. Lecityna von Wytryon spune:

    Intai de toate, nimeniule, nu ai date de identificare, lucru absolut normal si obligatoriu pentru un jurnalist care se respecta si doreste ca si ceilalti sa-l respecte.
    In al doilea rand, baga de seama!, intre subiect si predicat niciodata-niciodata nu se pune virgulita…in caz contrar e semn de nota proasta la lb. romana in ciclul primar.
    In al treilea rand, as dori sa te intreb ceva: cand amintesti despre cineva care a fost un mare sportiv al Galatiului, nu ar fi fost frumos sa adaugi si un „regretatul” sau macar „fostul mare hocheist”? Sa intelegem ca esti vreun liber-cugetator iluminat, ca ai inventat ceva util comunitatii, ca ai adus ceva valoare Galatiului? Mie, unuia, mi-e greu sa cred asa ceva, unul care ar trebui sa se reintoarca la I-IV neputand fi bun de altceva, necum de un jurnalism de calitate…
    Si nu in cele din urma, mi se pare ca ai o imensa oroare fata de munca/scoala/lucrurile practice/utile, da!, alea care iti sunt necesare, dar intotdeauna facute de altii, mai harnici sau mai putin, mai inspirati sau mai neinspirati, dar toti mult mai utili societatii decat „civismul” tau, provenit probabil din confortul unui castel din povesti. Incaleca p-o matura, atunci, si zboara! 😛

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Corp nou de clădire

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de ...

Primarul Ionuț Puch

Elevii gălățeni vor primi burse duble și chiar aproape triple, ...

Pași de urmat la pl

Pași de urmat la plata taxelor și impozitelor prin www.ghiseul.ro Având ...

Opt blocuri vor fi m

Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor ...