http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 977 - 29.03.2024

tara2Trei entităţi pe publice locale, deţinute de Consiliul Local şi plătite din banii noştri, ai tuturor, s-au „evidenţiat” în aceste zile prin marea nepăsare faţă de cetăţeni dar şi faţă de lege în general. credibilitatea lor în faţa auditorilor rămâne un mister.

Gospodărire Urbană, Ecosal şi Apă Canal au dovedit că n-au nicio treabă cu managementul calităţii, controlul propriilor evidenţe, al produselor sau serviciilor neconforme, cu acţiunile corective şi cu atât mai puţin preventive. Şi cu atât mai puţin au cu protecţia mediului şi prevenirea poluării printr-un management sistematic de mediu cu privire la zonele şi activităţile care au un impact asupra acestuia. Iar deficienţele de mai sus sunt ceea ce au cele trei în comun.

Gospodărire Urbană ca-n codru

Văzând doar ce-au făcut cu teii de pe Domnească, suntem convinşi că la Gospodărire Urbană aleatoriul şi discreţionarul sunt la ele acasă. Cine-o găsi în societatea asta evidenţe clare privind spaţiile verzi sau parcările şi starea lor să ni le arate şi nouă.

Aşa-zisa expertizare a copacilor în vederea îngrijirii, evidenţa intervenţiilor şi rezultatele lor par a fi doar vorbe goale prin care directorul Euduard Grosu face frumos în faţa presei. Când copacii-simbol ai oraşului, falnici până la ultimele alegeri, ţi se ofilesc în doi ani de trebuie făcuţi lemne de foc, e clar că eşti varză la capitolul GOSPODĂRIREA spaţiilor verzi. Le mai pui un îngrăşământ, îi mai tratezi, nu te ocupi doar să schimbi florile din faţa Prefecturii de 7-8 ori pe an (!). Sau la Gospodărire Urbană unii nu ştiu decât să taie ca-n codru?

Ecosal – haos fără egal

Cei de la Ecosal sunt oricum recunoscuţi pentru managementul lor de calitate până dincolo de hotarele judeţului. La cât s-a scris despre ISPA lor pentru gunoaie sau despre câinii pe spatele cărora au prăduit sume uriaşe din buzunarele contribuabililor, n-ar trebui să mai mire pe nimeni că haosul din curtea operatorului de deşeuri continuă nestingherit.

Iată cum a fost lăsată strada Stadionului de subordonaţii lui Ionuţ Pucheanu, una din mâinile drepte, stângi, lungi sau cum or fi ele ale primarului Stan. De când s-a intervenit la surparea din zonă, malul de pământ din imagine a fost lăsat să zacă pe trotuar până le-a bătut presa obrazul, inclusiv pe motiv de alegeri ce stau să vină. Cum a ieşit scandal, s-a putut face curat în doi timpi, trei mişcări, adică nu mai mult de… 10-15 minute. Dar după patru luni de zile!

Apă Canal – caz penal

Dar cea mai mare dovadă de indolenţă vine din partea Apă Canal, companie pe cât de profitabilă, pe-atât de perfidă.

La milioanele de euro profit cu care se laudă anual, la investiţiile de sute de milioane pe care le derulează din bani publici şi cu motivţia cărora şi-a scumpit serviciile mai ceva ca-n Dubai, operatorul local de apă şi canal nu respectă nici norme elementare. Mai mult, consecinţele acţiunilor sale ameninţă penal siguranţa cetăţenilor şi a mediului înconjurător. Recenta deversare din parcul Corneliu Coposu („Cloşca”) nu doar că este o perpetuare a infiltraţiilor cu dejecţii din anii 2009-2011. Dar mai arată şi modul în care operatorul cu acţionar majoritar Consiliul Local este dispus să mintă în faţă cetăţenii, cu largul concurs de impasibilitate al Gărzii/Agenţiei de Mediu şi Apelor Române.

După cele semnalate de noi acum cinci zile, Apă Canal a intervenit urgent acoperind decupajele din ţevi şi blocând gurile de scurgere din acestea. Dar asta numai cât să vadă presa că totul este sub control. La o zi după ce şi-au făcut autocritica în faţa camerelor de luat vederi, oamenii lui Gelu Stan au dispărut de la faţa locului iar apa reziduală curgea bine-merci prin nu una, ci două flanşe deschise, iar în zona lucrărilor „începute” nu mai străjuia decât o folie pusă peste pământul răscolit cât a stat utilajul la poză. E drept, nici ploaia deasă nu mai era propice unui şantier, dar nu-i nimic: ploi vor tot veni de-acum…

Şi vor veni şi pe Stadionului, rămasă tot fără reţea de scurgere pluvială, dar cu surparea în plină evoluţie, în ciuda blocurilor ce o privesc înspăimântate… Altă realizarea a Apă Canal care, acum doi ani când a trecut cu ISPA prin zonă, a pozat doar ţevi de alimentare cu apă. Probabil s-a gândit că, după ce o consumăm, o evaporăm…

Iată, mai jos, situaţia actuală în parcul „Cloşca” dar şi pe Stadionului. Puteţi vedea cât de puţină apă izvorăşte din pământ, de sub Inelul de Rocadă, şi cât din debitul ca de râu de munte este „datorat” deversărilor din conductele de canalizare. Iar pe Stadionului puteţi vedea cum nici maşina Prefecturii nu se mai sfieşte să circule prin zona interzisă chiar pe sub „nasul” aparatului de filmat…

Cine îi mai (a)creditează pe ăştia?

Toate cele trei entităţi publice de mai sus, aflate sub directa putere a aleşilor locali, au certificări ISO 9001, dar şi 14001. Pe scurt, cerinţele foarte drastice ale auditurilor pentru obţinerea lor se referă atât la managementul activităţilor în sine, calităţii şi înregistrărilor acestora, dar şi la protejarea mediu până la intangibilitate în unele cazuri.

Certificările au fost acordate de RINA SIMTEX, CERTIND, firme româneşti de certificare, dar ultima cu un portofoliu de clienţi şi în state din jurul României. În cazul Apă Canal însă, certificarea a fost acordată de SRAC Cert, o firmă de mari fiţe în domeniu, pe ale cărei certificate contrasemnează însuşi Michael Drechsel, preşedintele IQNet, reţeaua internaţională de certificare.

Am şi eu o întrebare, poate chiar două: nenea neamţul ăsta ştie cumva ce firmă cu mari probleme, şi de calitate dar şi de mediu, a girat cu mânuţa lui? Oare nenii ăia plini de figuri de la ISO-ul ăla mare din Geneva, ştiu ce firme se fălesc cu acreditarea sistemului lor?… Ca să nu mai spun de băieţii de la UE care cred că n-au văzut atâta „eficienţă” în cheltuirea fondurilor nerambursabile nici la greci, darămite la campionii scumpirii apei reci…

Mihai Angheluţă adică Made in Galati 1 - noiembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

ARGOUL

Definit ca „limbaj convenţional folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători, ...

RESPECT...

Respect toate ființele lăsate de Dumnezeu pe Pământ! Se înțelege că ...

O luptă pierdută:

De când te știi tu pe lume,  cetățean model,  sistemul ...

ADIO, OCCIDENT, BUN

Nu-ți imaginezi ce se întâmplă în China, în Asia. Centrul ...