logoImpact EST nr. 855 - 23.01.2021

noi-cu-cinePSD este stăpânul campaniei mute. După câteva zile, se confirmă ce spun sondajele: nehotărâţii dorm, hotărâţii venitului minim garantat sunt gata de marş, PSD va câştiga alegerile, va obţine majoritatea, va da prim-ministrul. Nostalgia Partidului care „dă” a învins din nou. Câteva clenciuri şi chichirezuri ale acestor alegeri rămân însă. PSD câştigă, dar nu ia guvernarea. A mai păţit-o. Cu această spaimă ţâşnită din pomana generalizată declarată, PSD e cu ochii pe creşterea ALDE. Cu ALDE are totul, fără ALDE nu are nimic. ALDE trebuie să fie peste prag, dar nu mult peste. Modelul EBA va fi aplicat din nou, dar nici prea-prea, nici foarte-foarte. În funcţie de ore şi canal, PSD este un partid liberal pur sânge, un partid de extremă stânga sau de extremă dreapta. Nu mai are timp de ideologie, abia dacă mai poate fi oprit din cameleonism populist şi din înfiinţarea de sateliţi politici liberschimbişti.

 La ce să mai medităm când băgăm votul în urna alegerilor trist de neglijente

pentru o miză atât de precisă-România ţară europeană din Liga I? Poate la cum are PNL Galaţi, sub dictatura de tristă amintire Victor Dobre, un socialist ca Nicuşor Ciumacenco pus motor al liberalismului. Mândri sau jigniţi, liberalii adevăraţi nu pricep cum Dobre a dat deoparte toţi liberalii, medicii sau inginerii, şi a pus oamenii de cartier în secţii, ca să vegheze la siguranţa alegerii Lui, veşnicul numărul 1 pe orice listă. Acest personaj detestabil nu a lăsat nici un alt lider să se afirme, vrea liberalism cu faţă pesedistă, confirmă ce spuneau diverşi comentatori machiavelici, că listele de anul acesta ale PNL Galaţi au fost stabilite la judeţeana Dan Nica de PSD. Dobre trimite la Deputaţi un om al eşecurilor repetate(Ciumacenco) şi la Senat un om fără nici o experienţă(Stângă).

La PSD ar fi trebuit să auzim vorbindu-se de demisia de onoare a lui Dan Nica, acuzat de fapte de corupţie. Facem uz excesiv de prezumţia de nevinovăţie şi încercăm să-i justificăm „uitarea” lui Dan Nica în funcţia de lider total al jocurilor politice de la Galaţi. Mda, ancheta este în curs, nu s-a pronunţat o instanţă, nu avem o lege a răspunderii magistratului, hoţul nedovedit este negustor cinstit! Până la probele care vor arăta impostura procurorilor care fac de râs DNA, rămânem cu un PSD rudimentar, instinctual, care profită de degringolada şi dezorientarea celorlalţi. Dacă era lăsată în faţă, până şi jivina numită Florin Pâslaru era dusă din nou de turmă pe capul Parlamentului. Când din 3000 de membri PSD, 2000 sunt directori, şi mătura de la partid dacă era pusă pe listă ajungea la Parlament.

PMP, unealta lui Băsescu, este o sculă de risc, folosită grosier de fostul preşedinte, care ne abureşte cu un proiect de ţară aiuritor-unirea României cu Basarabia. Este un proiect periculos, nu poţi admite în secolul XXI anexarea unei provincii, fără să pregăteşti judicios şi evolutiv conceptul de unire în limitele Europei unite. Liderii de la Galaţi, Cătălin Cristache, Eugen Chebac, Marius Stan sunt nişte migratori politici, nu au nici viziune, nici consistenţă umană, se raportează doar la oportunisme şi agresiune rudimentară şi servilism necondiţionat.

USR este o altă formă de PPDD. Poporul Diaconescu este acum convertit la Poporul Nicuşor Dan, fanatizat de credinţa în corporaţii şi investitori străini. Aşa cum după nici doi ani PPDD a bulversat prin carierism, impostură, oportunism şi liber-schimbism, tot aşa şi USR uimeşte prin lipsa programelor, prin lipsa de adâncime a judecăţilor, prin precara fundamentare a susţinerilor. Oamenii USR sunt împotriva Sistemului, dar unii dintre ei sunt chiar Sistemul(candidaţii de Galaţi provin din medii de tradiţie PDL şi PSD). Proiectul lor? Credinţa în puterea multinaţionalelor şi corporaţiilor. Uluitor, este chiar Sistemul care promovează de fapt antinaţionalismul.

PRU este un satelit al PSD, un altfel de UNPR, a plagiat statului lui Marian Munteanu, a copiat sloganul USR- „acum ai cu cine vota”,  este un partid-accident al politicii ameţite din 2016. PRU-iştii sunt oamenii care nu vor nimic, vor doar locuri în Parlament, după ce au fost scoşi de pe listele altora. Unul ca Saghian, marginalizat din diverse motive sau chiar din calcul, se vrea din nou la Parlament, fără să aibă nici o apropiere de filonul naţionalist, pe care îl vulgarizează pur şi simplu.

Independenţii par să aibă o susţinere populară, sunt favorizaţi de marea lehamite naţională faţă de politică, dar nu aparţin încă unui moment astral al afirmării valorilor individuale. Suntem ţara instinctului de turmă, stăm cu capul în fundul celui din faţă, mergem fără să ştim unde, deci independenţii sunt oi rătăcite, ce vor fi jupuite la prima viroagă la stânga, de lupii de stânga şi de foarte de stânga, pentru că de dreapta încă nu putem să facem vorbire în politica românească.

PRM. Democraţia ne dă voie să participăm la alegeri, naţionalismul poate avea şi altă faţă decât cea imprimată de Vadim Tudor. Prestaţia elevată şi moderată a lui Constantin Asofronie arată că PRM rămâne o opţiune de continuitate.

ANR. Cu un lider de mare forţă carismatică, Marian Munteanu, atrage ca un magnet oamenii unei reveniri la forţa unui slogan genial: „Prin noi înşine!” Este o opţiune pentru oamenii care se realizează prin ei înşişi, prin valoare, iniţiativă şi crez creştin-democrat. Paul Ivanov şi Aurel Zamfir nu sunt născuţi ieri, au trecut şi pete din trecutul băsist, dar propun revenirea la meritocraţie şi instinct national, deci merită măcar voturile de onorare a unor astfel de valori.

ALDE pare să fie singurul partid de expresie adevărat liberală, după ce PNL a fost capturat de PDL-iştii lui Băsescu, aflaţi în căutarea unei bărci de salvare. ALDE este un trunchi european, aflat pe făgaşul unei fasonări/finisări de fineţe şi modernitate, din care sar, inevitabil, crengi putrede, coji şi aşchii ce ar putea da impresia de aspru şi necizelat(vezi aşchiile şi crengile putrede din trunchiul Durbacă). ALDE este singurul partid românesc ce face parte din grupul european liberal ALDE, dar, oarecum paradoxal, face alianţă cu partidul socialist PSD. Beneficiază de sprijinul PSD, într-o anumită măsură atent controlată, care face necesar şi suficient un procent de maxim 6-7%, ce poate fi uşor controlat/reprimat, dacă ALDE îşi ia nasul la purtare. Raţiunea susţinerii liberalilor de către social-democraţi vine din considerentul că o social-democraţie sănătoasă cere o zonă liberală viguroasă. Cartea de vizită a lui Tăriceanu, de cel mai eficient prim-ministru, e un argument forte în propunerea de a-l susţine pe Tăriceanu în poziţia de viitor prim-ministru al României.

 

Silviu VASILACHE 9 - decembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Casa Agronomului a f

Aflată în administrarea Direcţiei Pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, Casa Agronomului, ...

Buget de 4,7 milioan

Dă, Doamne, cu Aghiasmă Mare să auzim cum sfârâie cu ...

Final de an dezastru

Finalul anului 2020 a fost nefericit pentru fostul deputat Mihai ...