logoImpact EST nr. 870 - 12.05.2021

Gălăţeni de pomină, vol.II

 

Mihai  Delaprut era, când l-am cunoscut, tractorist în portul Docuri. Eu, ca şi el, macaragiu sau stivuitorist, tot acolo. Treaba noastră, a mecanizatorilor, era aceea de a căra cu utilajele din dotare mărfurile de la vapor la magazii şi invers. Uneori, noaptea, când nu era trafic în port le soileam ostăşeşte, sau jucam cărţi şi barbut! Aşa era în comunism: trai nineacă pe toloacă. Cum tocmai luase fiinţă şi Combinatul Siderurgic treaba muncitorului gălăţean, producător şi beneficiar al produsului muncii sale, devenise condiţia esenţială a existenţei.  Conştiinţa socialistă cucerea zi de zi, ceas de ceas, toată suflarea românească după modelul sovietic: munca l-a creat pe om şi tot ea l-a omorât!  Cu toate că isteţimea românului a doborât toate filosofiile: “munca îl înnobilează pe om dar nici lenea n-a dezonorat pe  nimeni!”.  Ei, vă place? Şi tot aşa gândea poporul român atunci când i se impunea dinafară legi, slogane sau lozinci! Românul nostru hâtru şi inteligent făcea haz de necaz şi mergea mai departe.

Într-o noapte de septembrie, rece, când ne băteam de muscă şi dormeam în concert de băşini furtunoase, Mihai Delaprut care n-avea somn neam, vine lângă mine, şi după ce-şi aprinde tacticos un marlboro îmi şopteşte cu discreţia unui turnător calificat: ”băi, şefu’ vrei să-ţi spun eu o poveste de dragoste mai tare ca moartea?”. Cum să nu, măi, palicarule, i-am răspuns eu curios, mai curios ca baba Sultana borşăreasa din mahalaua mea. S-aud.

Măi, băiete, începe el povestea, eu sunt de loc din Satu Costi, de lângă Galaţi, dar m-am măritat la Băleni cu fata unui miliţian de-acolo, din comună. Dar mai întâi am puţulit-o pe nevastă-sa, adică pe viitoarea mea soacră! Când am auzit aşa o trăsnaie am devenit şi mai curios. Cum toţi colegii noştri de tură le soileau năpraznic, Mihăiţă al meu n-a avut nici o reţinere în a-mi povesti cele ce urmează:

Era prin ’68-’69, când un vecin de-al meu, Duţu a lu’  Nuţu Mocanu s-a însurat.

La nunta lui a venit lume multă, din şapte sate. A venit şi miliţianul din Băleni. Viitorul meu socru, cu nevastă-sa. Femeia, hanţuşcă. Mai tânăra ca el cu vreo 13-14 ani. Femeia, în putere, făcea chemări din ochi şi din cur la flăcăii mai  răsăriţi, mai orăşeni! I s-a pus pata pe mine şi mi-a făcut semn s-o invit la dans.  Bineînţeles că n-am stat ca mototolul. Am dansat-o şi am încălzit-o pân’ la fierbere. Apoi, pe la 1-2 noaptea, când bărbaţii toropiţi de băutură îşi culcaseră câte-o ureche pe masă ca să audă chemarea paharelor, eu am împins-o din dans până în fundul curţii unde, pe un salcâm despicat în formă de praştie, i-am pus-o viitoarei soacre acolo unde trebuie: la căsuţa cu maimuţe!

În noaptea aia atâta a fost…N-am bănuit atunci că ea va reveni în Satul Costi special să mă caute şi să-mi propună să-i iau fata de nevastă!

 

Va urma

Anton Stanciu 18 - ianuarie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...