logoImpact EST nr. 880 - 23.07.2021

Ştiţi care a fost metoda golanului Durbacă de a stăpâni IUG-ul şi Centrala Navală înainte de ’89, iar Primăria Galaţi, două mandate, după? În faţă vopsit gardul, în spate leopardul! În faţă „dezbină şi stăpâneşte”, în spate murdării cât cuprinde. În faţă bălăcirea inginerilor în văzul şoferilor, înainte de ’89, şi aprobări date amărâţilor pe capota maşinii, după.

A urmat primarul „cinstit” Nicolae, care tot un fel de gard vopsit a fost, dar în alt stil: nu a dezbinat, dar nici nu a stăpânit, s-a mulţumit doar cu firimituri şi cu să trăiţi domn primar! Minunea a durat trei mandate, gardul Nicolae fiind bine susţinut de cei lăsaţi să fure ca-n codru, până l-au doborât adâncile bătrâneţe.

 

Garajiada lui Stan

După care, iată, vine la rând primarul Stan. Un nou golan, venit direct de pe maidan! Nu un „golan” precum cei din Piaţa Universităţii şi nici unul venit de pe vre-un maidan din Ucraina. Nu! Un golan-golan adevărat, venit de pe un maidan adevărat. Maidanul fotbalului!

Cei din PNL-ul gălăţean au înţeles acum bine despre ce e vorba. Şeful cel mare, Dobre, l-a susţinut făcându-şi socoteala că fotbalistul Stan va fi un primar mititel, un fel de Nicolae cuminte care-i va ceda lui toate parandărăturile.

Calcul total greşit! Acum Dobre regretă amarnic, dar e prea târziu. Stan vrea totul! Şi ca să fie acest lucru clar, îşi atacă profesorul exact acolo unde îi este mai moale: Cavoul Roman. Care se ştie că e sub un ditamai terenul, neted ca-n palmă, cât blocul rămas nefăcut în 1975, postat sfidător exact în spatele cabinetoiului de doctor oftalmolog al doamnei Dobre.

Dar Stan ştie că Dobre nu e nici el uşă de biserică şi nu are de gând să stea cu mâinile-n sân. El are iute nevoie de pâine şi circ, mai ales că, pe lângă oamenii lui Dobre, şi-a mai ridicat în cap şi bună parte din Consiliul Local. Ca urmare Stan dezgroapă securea Durbacă, cea cu „dezbină şi stăpâneşte”. Mărul discordiei, cel care poate rupe orice oraş românesc în două, sluţit de construcţii scăpate de sub orice control timp de 25 de ani, fiind … garajele!

Deja Constanţa e răvăşită de Mazăre. Care tot de o mare diversiune duce lipsă, ca să scape de gratii. Şi pe care nu-l interesează distrugerea Cazinoului şi a vechiului cartier cu case de patrimoniu din zona statuii lui Ovidiu, ci … garajele. De ce garajele? Pentru că ele îi asigură necesarul dezechilibru electoral: puţini cei care au, mulţi cei care n-au!

Mazărea gălăţeană e fotbalistul Stan. El declară că e contra mutilării oraşului, dar se face că nu vede distrugerea rezervaţiei de arhitectură Domnească, la care contribuie cu propriul „garaj”, cică restaurant, plantat ilegal în Parcul Eminescu. Dar atacă cu furie garajele de cartier. Are destule alte priorităţi care ar necesita bani: o stradă de croit prin curtea Poliţiei de Frontieră, o alta de lărgit în zona numită Frumoasei pe timpuri, întregul Traian. Dar garajele trebuie atacate primele pentru că e nevoie de o diversiune cu mare impact şi efect imediat.

Stan asmute poporul la încălcarea legilor statului

Simt însă câteva probleme de care Stan se loveşte în chestiunea garajelor. Aşa cum a declarat şi în campanie, garajele nu pot fi desfiinţate decât dacă pui ceva la loc. Şi aici se încurcă iţele. Sigur că sunt destui lupi grei care stau la pânda vânării terenurilor, ca să pună în loc „ceva” cât mai profitabil şi care ar mai aduce şi parandărături consistente acolo unde trebuie. Dar garajele ilegale au fost deja fumate de ex-vicele Ciumi şi nu au mai rămas la rând decât cele legale. Care garaje legale, cele cu autorizaţie adică, au contracte de închiriere care agaţă, pervers, acordul proprietarului pentru demolare pe cheltuiala sa. Cu încălcarea Legii!

Acele contracte mai pomenesc, însă, şi de posibile demolări care pot fi pentru utilitate publică! Care utilitate publică însă, nu e! Şi dacă nu e, trebuie inventată. Drept pentru care apare arhitectul lui peşte, Porumboiu, care inventează parcări noi, cai verzi … pardon, spaţii verzi şi fântâni arteziene, aceleaşi pe care şi Durbacă le-a tot promis, laolaltă cu podul. Dar aici Stan o dă de două ori în bară, mai întâi pentru că nimic din toate astea nu intră la „cauză de utilitate publică”. A doua încălcare a Legii! Apoi pentru că chiar şi ozeneurile lui Porumboiu au sărit imediat în aer urmare amendamentelor consilierilor. A treia încălcare a Legii!

Şi atunci, iată, e nevoie de o bună diversiune de amploare, cea cu garajele din Micro 19 şi de la Ancora, lansată ad-hoc cu mijloace hitleriste de război psihologic. Declaraţii belicoase ale edilului şef lansate „Blitz krieg” în şedinţe de consiliu local, reluate conştiincios de presa controlată de investitorul în terenuri, sau de televiziunea bătrânului Durbacă. Ameninţări cu duiumul înghiţite de restul presei sau televiziunilor locale, cu sau fără lupi în spate, toţi jinduind la tortul terenurilor eliberate. Ameninţări care ţintesc bătrânii garajişti şi nevestele posesorilor de garaje, care cedează psihic în faţa acestui adevărat asediu bine susţinut de firmele de demolări ale lui Stan, başca de bruneţii amatori de fier vechi, şi care, cu sprijinul neprecupeţit al Poliţiei Locale, a lui Manoliu, întreţin isteria intoxicând lumea cu zvonuri false, costuri uriaşe pentru demolare, impuse de Primărie la urmă, amenzi imaginare etc.

Şi aşa apare prima mare minune a noului Galaţi: bieţii posesori îşi demolează ei înşişi garajele şi mai dau şi 14 milioane din buzunar, pe deasupra, ca proştii. Ei posedă autorizaţii de construcţie beton, multe pe termen nelimitat, dar sub tirul ameninţărilor fotbalistului gălăţean, acum pe post de reprezentant al autorităţii publice locale, bine susţinut de întunecate şi multiple interese, îşi demolează garajele cu mâna lor şi fără de vreo urmă de autorizaţii de desfiinţare. Toţi instigaţi, iată, chiar de primar, să mai comită astfel şi a patra încălcare a Legii.

Heil Stan!

Gică Garaj 3 - aprilie - 2014

4 Responses so far.

 1. Bine spus spune:

  Foarte bun articolul.Felicitari pentru corectitudine,dar mai ales pentru curaj.

 2. Basil spune:

  SA NE TRAIASCA DOMNUL PRIMAR MARIUS STAN ! Stimate gICA Garaj ,garajele au fost necesare pe timpul agriculturii socialiste [IAS; CAP; AGROCOP ,etc ] cand se fura ca’n codru si se primeau pecheshuri in natura care trebuiau depozitate.Lucru depasit . A cum pecheshul este in $ sau EU si marketul este supra cu produse .In legatura cu maidanul fotbalului ,in frumosul Galati mai exista o celebritate in persoana unui ginerica ,papagal al baroului local,pe nume veronel [tzuchel] care a alergat pe margine cu un fluier in gura si un fanion in mana sau invers.Acestui papagal-ginerica i se datoreaza 2 sinistre navale din timpul functionarii ca jurist capitanie port. … va urma…

 3. Wally Gator spune:

  Felicitari autorului articolului pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Felicitari domnului Gica Garaj si pentru coloana vertebrala dreapta, din oase adevarate, nu din cauciuc, ca a reporterilor de 2 bani de la un ziar galatean (nu dau numele, desi lumea stie), niste lingai care timp de 2 ani au „mancat” si iar au „mancat” despre garajele Galatiului, cantandu-i in struna smenarului-sef cu casa pe Arcasilor si nevasta second-hand, patroana de terasa construita ilegal pe domeniul public.
  Curios ca acesti cotei, suparati foc pe muraturile din garajele galatene, uita ca aceste constructii aduc la bugetul local bani frumosi, proveniti din chiriile pe terenurile si impozitele pe cladirile garajelor.
  Nu-i vad scriind nimic de circul demolarilor de la Ancora, unde cei cu terenuri proprietate s-au ales cu garajele afectate si fara energie electrica (pentru care au contract de furnizare). Ca sa nu mai vorbim de faptul ca unii garajisti cu teren proprietate au ramas cu cunstructiile chiar in mijlocul terenului unde smenarul-sef al urbei viseaza sa faca 84 locuri de parcare si parc. Sa fim seriosi !!!!
  Nu-i vad scriind nimic de casele de pe Domneasca, case care stau sa se prabuseasca peste trecatori si pe care scrie „Pericol de prabusire elemente de constructie”. Stau si ma intreb ce te faci daca esti copil si nu stii sa citesti, sau pur si simplu neatent, ca doar n-ai sa te plimbi cu ochii pe pereti. Ca sa nu mai zic, daca esti cetatean strain si nu cunosti romana…
  Nu-i vad scriind nimic de miliardele inghitite de Gradina Publica unde in 2-3 ani nu s-a facut nimic spectaculos, ba chiar s-au dat bani aiurea pe tampenii: banci de pe care-ti aluneca kurdistanu’, suporti pt. laptop care n-au rezistat mai mult de 3 zile, rigole de 10cm pentru colectarea apei pluviale care deja sunt colmatate, alei cu pavele unde nu te poti plimba cu rolele si alei asfaltate cu ce-a ramas de pe Brailei.
  Nu-i vad scriind nimic de lucrarile de asfaltare si re-bordurare executate numai de firme clientelare, de trotuarele ramase ca dupa bombardament….
  Nu-i vad scriind nimic de banii dusi pe apa sambetei si inghititi de firmele care au tot scobit si „consolidat” ani de-a randul faleza, la elice, si unde se tot surpa si se surpa…
  Nu-i vad scriind nimic de viaductul spre combinat, unde se duc bani seriosi pe paza 24/24 ore. Si daca tot veni vorba de paza, cum se face dom’ primar ca toate parcurile, viaductul si alte locatii de interes public sunt pazite de aceeasi firma de paza cu patron PNL-ist (din cate stiu)?
  Cum se face dom’ primar ca la 3 saptamani dupa ce-ati declarat pe postul local de TV ca ati dispus demolarea constructiei ilegale din parcul Eminescu, pana acum nu s-a vazut nicio miscare?
  Cum se face dom’ primar ca in fata Doors Bistro stau mereu masini parcate ilegal pe Domneasca si politia locala trece pe langa ele ca si cum n-ar exista? In schimb amendeaza biciclisti care circula pe trotuar, ca pista pentru biciclete pe Domneasca nu-i.
  Si mai intreb dom’ primar: chiar credeti ca avem nevoie de spectacole la Shopping City cu Michael Bolton si Smokie? Chiar credeti ca Galatiul are nevoie acum, cand cetatenii umbla pe strada ca teleghidati de foame si nevoi, de bani cheltuiti cu concertul lui Julio Iglesias?
  Tare mi-e ca multi galateni asteapta cu interes sa il invitati PERSONAL la Galati pe Michael Jackson.

  • Igor spune:

   Domnule ing. Marius Stan-prmarul nostru,
   Sunt surprins de imunitatea de care sunteti protejat.Fiind contribuabil cu darile „la zi” sipagubele asimilate ce cu generozitate le-ati administrat celor ce v-au „ales” -stiti dvs. cine si cum … si noi stim. Va rog sa intelegeti ingrijorarea publica pentru ca beneficiati de o sarabanda a crititiclor publice la care nu binevoiti a oferi un raspuns . Este o atitudine ingrijoratoare pentru contribuabilii ai caror bani ii administrati…. mai putin in folosul public.
   Va rog, fiti amabil -stiu ca multe acuze ce vi se adreseaza nu au deplin temei- procedati civilizat -asa le sta bine si spoprtivilor- asa cum stim ca sunteti, ca doar nu am ales altfel de conducator- si dati un raspuns la cele ce se discuta si sub forma scrisa.
   Va raman recunoscator – si pentru un nou mandat veti beneficia de respectul e vi se cuvine- procedati a da raspuns admonestarilor nemeritate ce abunda la adrsa dvs. Publicul doreste sa fiti comunicativ si pe aceasta cale, nu numnai prin lmbajul senilatelor demolatoere „selectiv”oranduite
   Cu stima si multumiri

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...

Ce este mai vechi ş

Răspuns corect: conductele de tip sită. Aşa arătau luni, 19 ...

Un nea Caisă prăş

Lunea se întâmplă toate nenorocirile. De aia se şi spune ...