logoImpact EST nr. 886 - 20.09.2021

Eveniment! Jalnic, dar previzibil, Primăria municipiului Galaţi s-a clasat în coada clasamentului în competiţia „Oraşul Reciclării”, adresată primăriilor de municipiu, organizată de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014.
Galaţiul a intrat în competiţie laolaltă cu alte 31 de municipii, iar evaluarea a ţinut cont de calitatea serviciilor de colectare separată (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în fiecare container), cantitatea de deşeuri colectate şi acţiunile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile. Primul la umplut groapa de gunoi, ultimul la selectat şi incinerat deşeuri. Nu e normal pentru o primărie-pocnitoare, care dă cu bombardeaua la tot felul de festivaluri ale fudulelii de râsu lumii?

 

Nimic din ce trebuie nu se face la Galaţi

 

Primăria Galaţi e la coadă cu selecţia gunoaielor. Titlul de „Oraşul Reciclării” a fost obţinut de Sfântu Gheorghe (Covasna), care a câştigat marele premiu. Pe primele cinci locuri, în afară de câştigător, s-au clasat municipiul Zalău, premiat pentru că a reuşit să-şi păstreze şi anul acesta locul I pentru cele mai multe deşeuri colectate separat per locuitor, Mediaş şi Deva, pentru evoluţia în calitatea serviciului de colectare separată, Târgu Jiu şi Braşov, pentru implicarea în activităţile de informare şi educare a populaţiei despre importanţa colectării separate şi a reciclării deşeurilor de ambalaje. Cât de obtuz şi teşit să fii ca să nu faci nimic pentru a creşte cantitatea de deşeuri ce reintră în circuit? Toate oraşele şi orăşelele fac propagandă pentru colectare selectivă, laGalaţicanci! Primarul Stan are grijă de psihicu-i preţios, el nu se încarcă negativ cu tâmpenii de astea inutile, el nu reciclează gunoaie. El urcă doar în zona gunoaielor politice şi a zoaielor băsiste, care fac pustiu bugetar în jurul lor.  Unii s-au clasat la categoria”calitatea sistemului”, alţii la categoria ”volum de  colectare separată” , nişte oraşe şi orăşele au primit distincţia „Trâmbiţare”, pentru implicarea în acţiuni de conştientizare a populaţiei prin campanii de informare şi promovare în presa locală. Ce să facă Galaţii lui Stan cu 1% reciclare? Poate doar să obţină titlul de cel mai penibil municipiu înscris în competiţie.

 

 Iar Stan să fie cel mai ridicol Primar al arsului gazului bugetar de poamnă

 

Ca să intre în rândul penibililor lumii, Primarul Stan face studii. De fezabilitate a arderii gunoaielor, ca să iasă temperatura la caloriferul poporului prost şi credul. Adică să ardă gunoaie într-o instalaţie, să obţină abur şi să încălzească economic oraşul, ce va rămâne foarte probabil în frig, din cauza falimentării Apaterm de către alţi desperados politici. N-ar fi nici măcar ceva nou. Nu mai stăm acum să analizăm şandramaua construită de directorul Ion Ionescu pe strada Combinatului, cu acelaşi scop, şi care n-a produs nici o gigacalorie, deşi a halit mulţi bani ca să fie realizată.Ne holbăm cu uimire la tupeul golănesc al Primarului Stan, care vrea să scoată gigacalorii din gunoaie, după ce numai cu doi ani în urmă îi huşuia pe suedezii de la Usitall, care veneau cu tehnologii de vârf, să de-a căldură Galaţilor. Le zice bine şi Ciumacenco, care ştie bine cum şi de ce, pentru că era pe atunci la manete.”Administraţia actuala vrea să plătească din banii noştri pentru ceva ce au refuzat cînd era gratuit: în noiembrie 2011, pe fondul crizei CET-Apaterm, Dumitru Nicolae a vrut variantă la monopolul gigacaloriei CET. Au apărut la ţanc suedezii de la Usitall, moş Nicolae s-a plimbat în Suedia, suedezii au vent la Galaţi, protocoale, semnături, uraaa! Avem investiţie de 200 de milioane de euro într-o centrală pe bază de deşeuri. Municipalitatea trebuia să ofere doar terenul şi gunoiul. Ceac, pac, hopa şi ambasadorul Suediei! Excelenţa Sa dl. Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei înRomanianu ştia că dacă pleacă un strepezit, vine un derbedeu la Primărie, şi a luat ţeapă.

 

Cum, Stan le-a dat cu flit celor de la Usitall? Și acum vrea energie ieftină din gunoiul comunitar?

 

Adică, fără şpagă? Păi ce credeţi, că am uitat ce au mai scris nişte găozari de presă pe vremea aia? Ia luaţi de-aici! ”Adio, încălzire ieftină! Primarii români tocmai au pus pe goană o investiţie suedeză de 600 de milioane de euro.Compania suedeză Usitall a venit să construiască in România centrale termice, care produc căldură din arderea gunoaielor. România ar fi scăpat si de imensele gropi de gunoi, si ar fi avut si căldură ieftină. Compania Usitall aparţine primăriei din oraşulLinkoping, unde facturile la căldură sunt la jumătate faţă de Bucureşti (deşi in Suedia e mai frig).

Suedezii au contactat mai multe primării din România: dar, surpriză, toate au refuzat! Deşi se plâng ca nu mai au bani de subvenţii, deşi facturile au explodat, primarii români au preferat sa încălzească oraşele cu gaze ruseşti scumpe, decât cu gunoaie gratis. Suedezii au rămas uluiţi. Mattias Philipsson, director general Usitall: “Motivul pentru care am decis să stopăm discuţiile cu autorităţile locale din România este lipsa lor de interes. A fost dificil până să şi discutăm cu ei. Nu înţeleg de ce nu au vrut” Știţi cât au fost investiţiile străine, până la jumătatea anului 2012? Fix 628 de milioane de euro!

 

Adică suedezii ar fi dublat cantitatea de bani intrată in România. De ce au refuzat primarii români?

 

Pentru ca mamuţii gen RADET, cu 4500 de angajaţi, care vând căldura scumpă, ar fi rămas fără clienţi. Nimeni nu mai avea nevoie de ele şi s-ar fi desfiinţat! Dar RADET e o ditamai sursa de şpăgi: şi pentru primărie, şi pentru partide. Păi cum s-o desfiinţezi? Vor politrucii sa avem căldură ieftină? Da (ca n-au chef să le sară lumea în cap, la iarnă). Dar cu condiţia să nu te atingi de şpăgile lor! Dacă trebuie să aleagă între şpaga şi frigul din case…sigur că şpaga e mai importantă! Se înfurie pulimea şi sare la bătaie? Dă-i dreacului…că după o săptămână se liniştesc ei: ca astă iarnă! Să facem un opis cu primarii şpăgari, care au blocat investiţia: Bucureşti – primar Sorin Oprescu (pe faţă independent, pe dos PSD-Iliescu);Timişoara – primar Nicolae Robu (PNL);Ploieşti – primar Iulian Bădescu (PSD); Galaţi – primar Marius Stan (PNL); Tulcea – primar Constantin Hogea (PDL). Uitaţi-vă bine la ei: sunt din toate partidele; chiar si un aşa zis independent. E cea mai clara dovadă ca n-ai ce vota: pentru că, de 22 de ani, votezi numai între javre comuniste şi hoaţe.”

 

 Dacă nu mai e timp de parandărăt, măcar un studiu de fezabilitate să iasă

 

Vasăzică, soluţia lui Moş Nicolae-Ciumacenco era bună, hai s-o aplicăm. Și să mai încasăm pentru parandăracii noştri nişte euroi.Camasta este strategia Primarului Stan faţă cu arderea gunoaielor. Dacă n-ar fi atât de oportunistă, ar fi chiar bună. Dar este rezolvată problema preluării surplusului de energie termică pe care îl produce o astfel de instalaţie termică, tip Usitall? Desigur că nu. Noi nu suntem în stare să transformam biogazul captat în energie, cum dracu să putem arde deşeuri complexe? Ce vrea Primarul Stan acum este încă o goangă, de tip tunel pe sub Dunăre, care nu va rezolva nimic din problema incinerării termoenergetice a deşeurilor. România are strategie naţională de gestionare a deşeurilor, dar n-are primari de vocaţie. Are nevoie de producţia de energie termică la costuri minime si eliminarea gunoiului municipal, dar n-are instinctul optimului tehnologic. Are doar instincte bazice, adică bazate pe ciordeală şi mangleală.Tehnologia Usitall ar fi rezolvat doua mari probleme cu care se confrunta municipalităţile din România: cea a asigurării căldurii, apei calde si energiei electrice la preţuri competitive, precum şi eliminarea deşeurilor menajere în condiţii de siguranţă şi cu impact minim asupra mediului înconjurator. Repetăm, domn Primar Stan-Usitall este o companie suedeză cu o experienţă de peste 60 de ani în construcţia şi operarea centralelor de cogenerare ce funcţionează prin valorificarea deşeurilor municipale. Avantajul sistemului Usitall de producere a energiei constă în faptul că foloseste o resursă regenerabilă produsă local- gunoiul municipal-care poate înlocui cu succes combustibilii fosili pentru generarea de energie termică şi electrică la preţuri competitive. Hai, uşcheala laLinkopingşi lasă naibii studiul de fezabilitate, că suedezii îl au gata de mult!

Silviu VASILACHE 3 - octombrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...