logoImpact EST nr. 880 - 27.07.2021

Prorectorul Puiu Georgescu a încasat 9,7 miliarde de lei în 2014!

universitatea dunarea de jos (43)Mereu am sperat şi am visat ca mediul universitar, academic şi studenţimea să influenţeze oraşul meu, să-l facă mai dinamic, să-l facă atractiv din punct de vedere al frecventabilităţii şi din punct de vedere economic. Dar mi-am restrâns de mult timp astfel de aspiraţii, de dinainte de 1989, dorindu-mi doar ca aceste elite, dimpreună cu cei 15-12.000 de studenţi să rarefieze măcar aerul dintre campusul studenţesc şi centrul de Putere al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, unde este sediul SENATULUI, al RECTORATULUI şi al Consiliului de Administraţie. Dar nimic din toate astea nu s-au întâmplat şi nici că se întâmplă.

Încet-încet UGAL (aşa vom prescurta denumirea Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi), cu tot ce înseamnă instituţional şi elită umană, nu doar că nu a influenţat măcar partea de trotuar pe care se află sediile facultăţilor sale, dar a ieşit din marea competiţie academică, devenind o universitate de mâna a doua.

Conform clasamentului universităţilor din România, realizat după standarde europene, UGAL nu intră în topul celor 12 universităţi româneşti din categoria I de „Universităţi de Cercetare Avansată şi Educaţie”, ci pe poziţia a cincea din categoria a II-a, din care fac parte „Universităţile de Educaţie şi Cercetare Ştiinţifică”. Şi mai grav este că Universitatea „Danubius”, una particulară şi nu finanţată de stat, este pe locul 35 din 52 încadrate la categoria a III-a unde sunt clasate „Universităţile Centrate pe Educaţie”.

Despre cauzele care au făcut din UGAL o universitate de mâna a II-a, într-un oraş devenit aşijderea, vom scrie şi vom lansa în dezbaterea tuturor celor implicaţi acest subiect, cauzele fiind şi de natură obiectivă, dar şi de natură subiectivă dată mai ales de capacităţile socio – profesionale ale actualei echipe selectată de către rector în jurul Rectoratului.

Avem la dispoziţie documente oficiale din care vom cita, dar şi opinii ale universitarilor care au fost izolaţi şi îndepărtaţi din conducerea UGAL prin interpretarea unilaterală a legislaţiei, cât şi prin încălcarea flagrantă a acesteia, în anumite cazuri.

Se pare că singura competiţie vie şi reală este aceea a câştigului material, gruparea formată în jurul Rectorului (fost şi actual) ajungând să câştige, mai ales din activitatea de cercetare, nu din cea educaţională, sume fabuloase, netul anual încasat de acestea depăşind cu mult cifra de afaceri atinsă într-un an fiscal de un IMM mai răsărit.

Repetăm, totul se întâmplă la limita legalităţii şi moralităţii, instituţiile abilitate ale statului având misiunea de a stabili exact asta, nouă ca gazetari revenindu-ne doar rolul de a investiga cu mijloacele noastre restrânse, de a relata şi de a informa opinia publică ce se întâmplă cu taxele şi impozitele din care este bugetată şi UGAL.

Până la fondul nelegalităţilor, să consemnăm averi!

Cele mai spectaculoase câştiguri declarate pe proprie răspundere în declaraţiile de avere anuale sunt ale domnului profesor universitar doctor inginer Lucian – Puiu Georgescu. Conform centralizării acestora pe ultimii şase ani fiscali, prorectorul a avut venituri de circa 31 de miliarde de lei vechi, din care aproape 17 miliarde au provenit pe Persoană Fizică Autorizată, domnul profesor Georgescu având o astfel de formă lucrativă pe care a şi încheiat contracte cu terţi cărora le-a prestat servicii de cercetare în Laboratorul de Excelenţă al UGAL. Îl rugăm pe domnul profesor universitar doctor inginer Iulian – Gabriel Bîrsan, rector pentru al doilea mandat de patru ani al UGAL, să ne pună la dispoziţie un astfel de contract încheiat între PFA Georgescu şi UGAL.

Printre contractele PFA Georgescu încheiate în ultimii şase ani, se remarcă mai ales agenţi economici şi instituţii cu capital de stat, precum Ministerul Mediului, Ecosal, Apă Canal Galaţi, Consiliul Judeţului Galaţi etc. Repetăm, în cei şase ani, dl. Georgescu a raportat venituri de peste 700.000 de euro!

El deţine o avere impresionantă, fiind, şi ca familie, un răsfăţat al soartei şi al muncii cu valoarea adăugată mare: Dumnealui, Doamna sa şi Fiica sa. Privind declaraţia de avere pe anul fiscal 2014, dată în 10 iunie 2015, aflăm că familia excelenţei sale deţine bijuterii achiziţionate între 1985 şi 2014 în valoare de peste 65.000 de euro. Ca bunuri imobile deţine teren intravilan şi vilă în Galaţi, apartamente în Bucureşti şi Galaţi, iar ca auto doar o Tacuma şi două Mercedesuri. În depozite bancare, fonduri de investiţii şi conturi curente, familia Georgescu deţine 1,07 milioane de lei noi, 208.000 de euro şi 110.900 USD. Desigur, există şi un credit contractat în 2006, scadent în 2016, în valoare de 92.000 de euro. Domnul prorector Puiu Georgescu a avut în 2014 următoarele categorii de venituri: 70.760 din activitatea didactică, 188.947 ca manager de proiecte şi 656.334 de lei noi ca PFA pe consultanţă şi expertiză. În total, aproximativ 9,7 miliarde de lei vechi! Desigur, aici, dacă mai încape, adăugăm veniturile obţinute de doamna Georgescu, ca medic la Spitalul Regional Tours, Franţa, în sumă de 98.800 de euro şi pe ale fiicei, Ina-Monica, în sumă de 65.000 USD, ca business analyst în Texas-USA.

Cred că domnul prorector este unul din cei mai bine plătiţi oameni din judeţul Galaţi, media lunară a veniturilor sale sărind de 80.000 de lei noi net! Succes!

Forţarea legii în interes de grup!

Dar să ne oprim pentru această ediţie cu spectaculosul declaraţiilor de avere, surprize urmând să devoalăm ediţie de ediţie. Şi ne vom opri şi la Cezar-Ionuţ Bichescu, directorul general pe investiţii şi resurse umane, un fel de „rector” din umbră, după cum îl alintă lumea din UGAL, la tânărul prorector Ştefan Baltă şi la prorectorul Adrian Lungu, cel ce s-a situat pentru mult timp la capătul celălalt al braţului pârghiei, munca sindicală devenind caducă în comparaţie cu cea de Putere în decizia patronală de … stat!

Aşadar, în ediţiile viitoare vom intra pe fondul chestiunilor, privind zona de ghetou din spatele căminelor din Campus, la stradă fiind zugrăveală şi gazon englezesc, aşa cum este peste tot în zona politehnică a UGAL. Dar mai ales vom afla cum a fost făcută o persoană profesor universitar forţând prevederile legale până la fals şi uz de fals, cum prin forţarea Ordinului de Ministru au fost eliminaţi din accederea în senat a decanilor, prodecanilor, prorectorilor şi a directorilor de departament, manoperă care îl are ca artizan pe ex-procurorul şef al DNA-ST Galaţi, prof. univ. Gheorghe Ivan, cel care este preşedintele de temut al Comisiei Juridică şi de Etică a Senatului UGAL, dar şi despre halul în care a fost forţată legalitatea organizării concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de decan al unor facultăţi. De asemenea, vom afla chestiuni spectaculoase, de multe ori neconforme cu realitatea, din Raportul asupra mandatului de rector al universităţii – 2012 – 2016”, semnat la 17 ianuarie 2016 de către profesor dr. ing. Iulian-Gabriel Bîrsan.

Invităm conducerea UGAL a Senatului şi CA-ul să ne remită puncte de vedere, aşa cum rugăm şi pe membrii corpului didactic universitar şi studenţimea nu doar să comenteze pe baza acestui articol şi a celor ce vor urma, ci şi să aduge informaţii de interes oublic, datele noastre fiind e-mai geluce@yahoo.com, tel. 0746-11.94.11, fax 0336/45.868, ediţia online a www.impact-est.ro fiind actualizată în fiecare vineri după ora 13.00.

 

A consemnat, Gelu CIORICI-ŞIPOTE 18 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...