logoImpact EST nr. 880 - 31.07.2021

În cazul CHIRICĂ Ionel, conducerea universităţii gălăţene încearcă, totuşi, muşamalizarea. În cazul plagiatorului dovedit OPREA Răducan, condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti la 10.000 lei amendă penală, 1.400 lei cheltuieli judiciare către stat, 5.000 euro daune morale şi 5.000 lei cheltuieli judiciare către partea civilă RĂDULESCU Mihaela, „onorabilii” din fel de fel de loje și fotolii nu încearcă nimic. Nici măcar răspunsuri serioase către presă. Parcă îl și vedem pe „maestrul”dreptului de la Ugal, Răducan Oprea cum se oprea și într-o repriză de muncă în folosul comunității, de genul„demisionez din toate funcțiile de onoare și de respect public!” Ei, hai, nu vă grăbiți să ricanați, suntem tot la Galați și mai bălăcărim și noi rigoarea și onoarea, ce dracu!

 

Cadou cu contraplagiat de ziua femeii ofensate

 

Profesoara Mihaela RĂDULESCU a primit, în ajun de Ziua Femeii, din partea Curţii de Apel Bucureşti, un cadou mult aşteptat: condamnarea plagiatorului OPREA Răducan din Galaţi. Astfel, în dosarul unic 5461/2/2013 (2684/2013) al Secţiei a II-a Penală de la Curtea de Apel Bucureşti, privind pe inculpaţii OPREA Răducan şi OPREA Ramona Mihaela, judecaţi pentru infracţiuni la legea privind drepturile de autor şi drepturile conexe (Legea nr.8/1996), s-a pronunţat sentinţa penală nr. 136 F din data de 7 martie 2014: „condamnă pe fiecare dintre inculpaţii OPREA Răducan şi OPREA Ramona Mihaela la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 10.000 lei fiecare, stabilită prin înmulţirea unui număr de 200 zile amendă cu suma corespunzătoare zilei amendă stabilită de instanţă la 50 lei. În baza art. 112, lit. a, C.pen. dispune confiscarea celor 56 de exemplare tipărite de Editura Galaţi University Press, astfel cum au fost indicate în procesul verbal de la fila 311 DUP. În baza art. 397, alin. 1, C.p.p. admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă. În baza art. 19, alin. 5, C.p.p. rap. la art. 998, C.civ. şi urm., obligă în solidar inculpaţii la plata către partea civilă RĂDULESCU Mihaela a sumei de 5.000 Euro cu titlu de daune morale. În baza art. 397, alin. 2, C.p.p., respinge ca neîntemeiată cererea părţii civile RĂDULESCU Mihaela de luare a măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobiliare ale inculpaţilor. În baza art. 274, alin. 1 şi 2, C.p.p., obligă fiecare inculpat la plata a câte 1.400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art. 276, alin. 2 şi 4, C.p.p., obligă fiecare inculpat la plata către partea civilă RĂDULESCU Mihaela a câte 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art. 274, alin. 1, teza ultimă, C.p.p., onorariile parţiale cuvenite apărătorilor din oficiu, în cuantum de câte 150 lei fiecare, rămân în sarcina statului, suportându-se din fondurile MJ. Cu apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07.03.2014“. Mda!

 

Se întâmplă să nu scriem chiar degeaba

 

Am scris la vremea respectivă despre expandarea fără nici o măsură a tupeului de tip Oprea Răducan, de a plagia fără rețineri o carte a unei profesoare din București. De la înălțimea funcției de decan și de director pe viață a Oficiului Registrului Comerțului (de unde a cauționat și aranjat devalizarea economiei gălățene), și în calitate de doctorand la Facultatea unde opera tăticul, familia Răducan și Ramona Oprea au operat sățios. Să reamintim datele tehnice ale raptului intelectual. Iată despre ce informează profesoara Mihaela RĂDULESCU de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti conducerea UGAL de “plagiatul masiv” comis de OPREA Răducan şi sancţionat de instanţa Curţii de Apel Bucureşti.

1. Însușirea, fără drept, de către Prof. univ. dr. Răducan Oprea și Prep. univ. Ramona Mihaela Oprea, cadre didactice la Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a calității de autor, prin publicarea cărții Inițiere în metodologia cercetării științifice, editată la Galaţi University Press, 2008, în care 90% din text este preluat, cuvânt cu cuvânt, din cartea intitulată Metodologia cercetării științifice. Elaborarea lucrărilor de licența, masterat, doctorat, ediţia 1, publicată la Editura Didactică și Pedagogică, R. A. din București, în 2006, autor, subsemnata, Mihaela Șt. Rădulescu;

2. Însușirea, fără drept, de către Prof. univ. dr. Răducan Oprea a calității de autor, prin publicarea, în formă electronică, a lucrării Inițiere în metodologia cercetării științifice – curs distribuit studenților DIDFR din Universitatea „Dunărea de Jos” și curs postat pe Internet, pe site-ul SCRIBD, având un singur autor, „Conf. univ. Răducan Oprea”, în care 98% din text este preluat, fără drept, cuvânt cu cuvânt, din aceeași carte – Metodologia cercetării științifice. Elaborarea lucrărilor de licența, masterat, doctorat, ediţia 1, Editura Didactică și Pedagogică, R. A., București, 2006 autor, subsemnata, Mihaela Șt. Rădulescu;

3. Prezentarea lucrărilor Inițiere în metodologia cercetării științifice de către Prof. univ. dr. Răducan Oprea și Prep. univ. Ramona Mihaela Oprea ca o creație intelectuală proprie, când, în realitate, cei doi coautori au o contribuţie proprie de doar 10% din text, adică 7,25 pagini în forma tipărită a lucrării lor, și, respectiv, o contribuţie proprie de doar 2% din text, în forma electronică a lucrării, reprezentând 40 rânduri, adică circa o pagină și un sfert (constând numai în enunțuri de obiective preluate din cartea sursă);

4. Includerea de către Conf. univ. dr. Răducan Oprea și de către Ramona Mihaela Oprea a cărții Inițiere în metodologia cercetării științifice în listele de lucrări publicate, prezentate la concursurile pentru obţinerea gradului de profesor universitar, respectiv de preparator universitar.”

 

Dacă-i ordin să ne deplagiem, cu plăcere!

 

Nici nu se stinge cazul Chirică, abia se rezolvă cazul Oprea și lovește cu satârul antiplagiat decanul Petre Alexe. E vorba de plagiatul comis de  VINTILĂ Iuliana, conferenţiar la FSIA-Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi. Să cităm și aici puțin din sesizarea de plagiat de la decan la Comisia de Etică şi sesizarea de abuz în serviciu împotriva decanului Petru ALEXE.

Către Comisia de Etică universitară din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos”din Galaţi. În baza Legii nr. 206/27.05.2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, Legea nr. 112011 şi a Ordonanţei 208/2011 privind modificarea  şi completarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, vă sesizez asupra faptelor de plagiat  şi  autoplagiat comise de numita conferenţiar doctor inginer Iuliana Vintilă în redactarea şi publicarea cărţii „Tehnologia  activităţilor din  unităţile  de alimentaţie publică şi turism”, Editura  Didactică  şi Pedagogică,  Bucureşti, 2005 (autori Iuliana Vintilă şi Aurelia Turcescu). Această carte plagiază integral o altă carte („Ştiinţa şi  Artă  în  Catering”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2004, autori Iuliana Vintilă şi Ştefan Chicoş) şi autoplagiază integral presupusa contribuţie iniţială a doamnei Iuliana Vintilă. Vă rog să aveţi în vedere cartea „Ştiinţă şi Artă în Catering”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2004 autori Iuliana Vintilă şi Ştefan Chicoş  nu este citată  în bibliografie, deşi este copiată  integral între paginile  9 şi 270 ale cărţii „Tehnologia activităţilor din unităţile de alimentaţie publică şi turism”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2005 (autori Iuliana Vintilă şi Aurelia Turcescu); coautorul Ştefan  Chicoş nu mai apare şi în cea de a doua carte „Tehnologia activităţilor din unităţile de alimentaţie publică şi turism”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2005 (autori Iuliana Vintilă şi Aurelia  Turcescu), toată munca sa fiind însuşită integral de Iuliana Vintilă; toate capitolele şi figurile au o numerotaţie identică. Până şi bibliografia este identică în cele 2 cărţi. Având în vedere că abaterile de plagiat şi autoplagiat sunt de o evidenţă dezarmantă, că faptele sunt comise absolut conştient şi gravele prejudicii de imagine pe care le produce Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, vă rog să le judecaţi ca abateri grave şi să le sancţionaţi în consecinţă. Îmi  exprim speranţa că rezoluţia dumneavoastră va fi uşor însuşită de Consiliul Naţional de Etică. La prezenta Sesizare ataşez cele 2 cărţi invocate: „Tehnologia activităţilor din unităţile de alimentaţie publică şi turism”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2005 (autori Iuliana Vintilă şi Aurelia Turcescu); „Ştiinţa şi Artă în Catering”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2004, autori Iuliana Vintilă şi Ştefan Chicoş.” Semnează, mare şi apăsat, la 3 martie 2014: prof. dr. ing. Petru ALEXE, decan FSIA Galaţi.

Veţi zice, corect şi bine a procedat decanul FSIA tăind în carne vie. Vom mai săpa şi vom vedea cum stau lucrurile. Nu acelaşi lucru se poate spune despre decanul Cătălin FETECĂU (de frică sau pe motiv portocaliu?) în cazul plagiatorului internaţional Ionel CHIRICĂ. (va urma)

Silviu VASILACHE 21 - martie - 2014

5 Responses so far.

 1. Anticoruptie pana la capat! spune:

  Alexe Petru, cel care a transformat celebra facultate de Chimie Alimentara in FSIA, este urmarit penal din aprilie 2014 si este acuzat de plagiat si autoplagiat in lucrari pe baza carora a obtinut titlul de conferentiar si profesor universitar. Are calitate de director intr-un proiect de 6 milioane de euro in care isi propune sa ne faca sa mancam de 4 ori mai mult peste. Pentru asa o activitate demna de 3 titluri de Doctor Honoris (HORORIS) Causa, in declaratia de avere ne prezinta venitul NET de 1.490. 000 lei castigati in 2013 . Acum incearca sa-si spele imaginea in presa iar comentarii sunt ca si dictate. Sa ne mai miram de ce studentii nu mai au locuri de munca la Galati?

  • plagierea cărții doamnei Vintila pentru DHC plagiat spune:

   Plagiatul masiv dupa cartea doamnei conferentiar Vintila va fi înscris în indexul de plagiate în curând și urmează un proces de furt intelectual.Știm și cine a pus la dispoziție fișierele care au permis acest furt intelectual.Așa se va ajunge la același urmărit penal cu rețea infracțională care are un DHC,doctorat și titluri plagiate.

 2. student FSIA spune:

  Este o rușine sa scrieți urat despre oameni cinstiți,care își iubesc meseria și ne ajuta sa învățăm ceva.O cunosc pe doamna Vintila,am învăț cu dansa și știu ca la proiecte nu am găsit cărți în domeniul cateringului în afară de cartea scrisa de dansa.

 3. jude spune:

  Sesizarea făcută de dl Alexe împotriva dnei Vintila este o aberatie totala:Cum sa plagieze din cartea care îi aparține în calitate de autor? Rau a mai ajuns mediul universitar dacă poți sa iți bați joc de oameni în acest fel.

 4. plagiatorul DHC spune:

  Cursul dnei Carmen B din Timișoara este publicat în 2015 și este un plagiat masiv dupa cartea doamnei Vintila publicată în 2005.Cine este doc tor honoris causa la Timișoara? INFRACTORUL,sursa după care se consemnează aceste articole.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Util pentru contribu

INFO - formulare facilitati fiscale

Viorica Sandu, deput

PSD respinge vaccinarea obligatorie a medicilor și a profesorilor! Statul ...

Diminuarea risipei a

Material de opinie de Camelia Malahov, Director Taxe Directe, Deloitte ...

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...