logoImpact EST nr. 855 - 25.01.2021

PAG 4 SUSAngajamentele guvernării pesede-alde sunt multe şi precise, stipulate cu măsuri şi termene clare prin programul de guvernare. Prin informatizare este promis faptul că toate obligaţiile fiscale se vor putea plăti prin internet începând cu 1 decembrie 2018. Tot de atunci, firmele vor putea depune online toate formularele solicitate, iar toate sistemele informatice din toate instituţiile publice vor fi inter-conectate. Cu termen de la 1 ianuarie 2018 Guvernarea actuală va reduce la jumătate numărul taxelor fiscale şi nefiscale. Până la 31 martie a.c. pe website-ul Guvernului va fi publicat Nomenclatorul tuturor taxelor din România. Este promisă şi o întâlnire trimestrială a Guvernului pe categorii de IMM-uri: micro, mici, mijlocii şi mari. Şi, atenţie, statul va plăti automat, de la 1 ianuarie 2018, dobânzi pentru datoriile faţă de firme, inclusiv pentru rambursarea cu întârziere a TVA. De la 1 ianuarie 2018 calculul accizelor se va face la cursul real, nu la nivelul de 4,73 cum este acum.

 

Echilibru în activitatea de control

În sfârşit, rolul consultantului fiscal dintr-o firmă va creşte, el urmând să fie cel care interacţionează cu instituţiile de control al statului. Până acum erau hărţuiţi managerii sau administratorii care de regulă, nu sunt consultanţi fiscali, contabili, experţi contabili sau auditori. Mediul de afaceri va fi curăţit de ţepari prin informarea preventivă. Adică ANAF va pune la dispoziţia oamenilor de afaceri o listă cu agenţii economici care au un comportament fiscal neadecvat. Deci ei nu vor mai putea fi culpabilizaţi de complicitate cu partenerii lor de afaceri de pe lanţul de activitate, dacă aceştia nu se află pe lista menţionată, cum se întâmplă acum.

Alte puncte importante din programul pesede sunt legate de instituţiile de control, care vor face cel mult un control pe an, cu excepţia sesizărilor şi cazurilor flagrante. Nu a fost scăpată nici Legea prevenţiei. Nu va fi luată nici o măsură primitivă din partea instituţiilor de control fără derularea premergătoare a etapelor de informare şi prevenţie, excepţie făcând cazurile de natură penală.

 

Justiţie pentru mediul de afaceri

Un prim pas promis de guvernanţi în program este acela de a mări numărul instanţelor specializate în materie comercială de la trei, câte sunt în prezent (Cluj, Piteşti şi Tg. Mureş), la 15, respectiv în Bucureşti şi în reşedintele în care funcţionează curţi de apel. În sfârşit, este promis şi „Dosarul Electronic” care va fi implementat la nivel naţional, pentru a reduce costurile de administrare a instanţelor (hârtie, spaţii uriaşe pentru arhivare etc) şi costurile de deplasare, copiere, suportate de către companii şi de către cetăţeni.

În ediţiile viitoare vom continua să prezentăm selecţii din programul de guvernare al pesede, care nu trebuie etichetat neapărat ca populist, ci şi ca fiind unul cu ambiţii mari, care îl poate face şi nerealist.

 

Gelu CIORICI 27 - ianuarie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Corp nou de clădire

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de ...

Primarul Ionuț Puch

Elevii gălățeni vor primi burse duble și chiar aproape triple, ...

Pași de urmat la pl

Pași de urmat la plata taxelor și impozitelor prin www.ghiseul.ro Având ...

Opt blocuri vor fi m

Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor ...