logoImpact EST nr. 853 - 21.01.2021

Pesede atacă în programul său de guvernare şi această pistă părăsită de guvernările anterioare,are nu au ţinut cont de cerinţele reale ale calificărilor din piaţa muncii şi şcolarizare, începând de la ucenici, şcoli profesionale, licee şi universităţi.

 

Ucenicia

În sfârşit, revenim la normalitatea muncitorului calificat prin ucenicie, nu prin licee mai mult sau mai puţin teoretice. Aşadar, tinerii între 16 şi 24 de ani îşi vor putea începe şi termina ucenicia pentru o perioadă minimă de un an şi maximă de trei ani. Pesede spune că angajatorii care vor primi spre calificare aceşti tineri, vor primi circa 500 de lei pe lună de fiecare ucenic. Durata programului va fi între 2017-2020, iar impactul estimat se cifrează la 160 milioane de euro, sursele fiind asigurate prin POCU şi bugetul de stat, beneficiarii estimaţi fiind de 30.000 de tineri.

 

Absolvenţii cu studii superioare

Aceştia vor fi angajaţi ca stagiari, urmând ca angajatorul să primească 750 de lei lunar pentru fiecare tânăr stagiar, timp de şase luni, cât sunt prevăzute pentru pregătirea unui absolvent stagiar.

Programul este prevăzut între 2017-2020, suma estimată este de 80 milioane de euro, de care vor beneficia circa 52.000 de tineri, iar sursele vor fi asigurate din fonduri UE prin programul POCU şi de la bugetul de stat.

Tot pentru formare profesională, în program sunt asigurate firmelor 180 milioane de euro, finanţare din care se va face formarea profesională a salariaţilor, LA INIŢIATIVA ANGAJATORULUI. Durata programului este tot de patru ani, iar finanţarea este tot prin programul POCU.

 

Corelarea sistemului de educaţie cu piaţa muncii

Pesede a prevăzut în programul său de guvernare realizarea unei prognoze pentru piaţa muncii funcţie de rezultatele căreia va fi modificată curricula şcolară.

Universităţile vor fi finanţate şi funcţie de creşterea ponderii privind gradul de angajare. De asemenea, de acest criteriu se va ţine cont şi la evaluarea şi clasificarea externă a instituţiilor de învăţământ superior.

Liceele din marile oraşe îşi vor adopta programa şcolară, aceasta urmând să fie axată pe orele de antreprenoriat care le vor asigura tinerilor o calificare şi un start mai bun în viitor.

Tot în acest scop, printr-un program naţional de dezvoltare a antreprenoriatului, vor fi alocate anual 200 de milioane de euro pentru înfiinţarea în plan local a incubatoarelor de afaceri, parcuri industriale sau parcuri tehnologice.

(Lector) 27 - ianuarie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...