logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

Pe 17 februarie 2021, Curtea Constituţională a respins sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care se stabilise că evazioniştii pot scăpa de închisoare. Reamintim că Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterii evaziunii fiscale a fost modificată în decembrie 2020, deputaţii au adoptat în plen o modificare prin care se prevedea că evazioniştii care au produs un prejudiciu mai mic de 100.000 de euro şi achită integral acest prejudiciu, pot fi amendaţi în locul pedepsei cu închisoarea. Dezbaterile pe această temă au iscat discuţii aprinse în Parlamentul României la vremea respectivă. Iată articolul buclucaş:
La art.10, alin.(1) se modifică şi va acea următorul cuprins:
În cazul săvârşirii unei infracţiuni de avaziune fiscală prevăzute de art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau a judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda. După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1 ) – (13), cu următorul cuprins:
„(1 prim) În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare; Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) şi (1 prim).
Judecând la rece, fără patimi, se pare că legea cum a fost modificată şi adoptată este ok.
Plata prejudiciului şi amenda pot fi considerate ca o sancţiune mai bună decât o condamnare cu executare sau cu suspendare, de cele mai multe ori, şi prejudiciu recuperat zero. A ţine pe cineva în puşcărie dacă prejudiciul s-a acoperit, nu înseamnă decât o cheltuială destul de mare pentru noi toţi.

Leo IANCULESCU 5 - martie - 2021

One Response so far.

  1. Balan spune:

    Vrajeala de 2 lei, nu vor da banii, i-au ceva ani cu suspendare, eventual, si raman cu banii.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF