logoImpact EST nr. 871 - 16.05.2021

Curtea Supremă a dat verdictul final: şase ani de închisoare cu executare

În sfârşit s-a terminat şi judecarea apelului în dosarul cunoscut drept „Gala Bute”, dosar ce a ţinut ani la rând ochii tuturor românilor aţintiţi pe această scandaloasă afacere de megacorupţie cu iz „sportiv” şi politic. Iată care a fost verdictul dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Elena Udrea, şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu; Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, cinci ani de închisoare cu executare, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, trei ani de închisoare cu executare; Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere; Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare; Ion Ariton, fost ministru al Economiei, este achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
În total s-au acordat 24 de ani şi şase luni de închisoare, din care 14 ani cu executare pentru primii trei condamnaţi, patru condamnaţi au primit pedepsele cu suspendare, iar o persoană a fost achitată. Instanţa a stabilit şi faptul că aceste persoane sunt bune de plată cu sume considerabile. Elena Udrea trebuie să plătească 3 milioane de euro despăgubiri,
Rudel Obreja este bun de plată în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), trebuie să achite către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, lui Rudel Obreja i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Scurt istoric al „Galei Bute”

Acest dosar a pornit practic de la o investigaţie făcută în Gazeta Sporturilor de Cătălin Tolontan acum vreo şase ani. Urmare a celor dezvăluite de acesta s-a deschis un dosar la DNA şi a început anchetarea persoanelor asupra cărora planau suspiciuni de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influienţă etc. În urma cercetărilor, DNA a ajuns la concluzia că Elena Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu Ştefan, Topoliceanu Ana Maria, Nastasia Gheorghe şi Breazu Tudor au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea. Anchetatorii susţin că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja). Udrea mai este acuzată şi de faptul că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la „Gala Bute”, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja. La finalul cercetărilor dosarul a fost trimis spre judecare, iar instanţa de fond a dispus pe 29 martie 2017 condamnarea Elenei Udrea la şase ani de închisoare cu executare, Rudel Obreja primind cinci ani cu executare, iar ceilalţi din condamnaţi au primit aceleaşi pedepse care au fost stabilite şi în final la apel. În urma apelului promovat, dosarul a fost judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. DNA a cerut majorarea pedepselor pentru Elena Udrea şi Rudel Obreja şi pedepse cu executare pentru ceilalţi condamnaţi.

Probă de foc şi nu prea pentru justiţie

Din start, dosarul a fost considerat de mulţi ca o probă de foc pentru justiţia din ţara noastră, asta pentru că rolul principal era deţinut de nimeni alta decât „blonda de la Cotroceni”, Elena Udrea. Probă de foc ar fi fost dacă judecarea s-ar fi făcut în perioada când Traian Băsescu era preşedinte şi nimeni nu prea îndrăznea să crâcnească.
Data la care s-a judecat procesul pe fond, după plecarea lui Băsescu de la Cotroceni, a schimbat radical datele problemei. S-a terminat cu teama instanţei de o eventuală supărare a preşedintelui şi ca atare verdictul a fost nemilos, pe măsura faptelor săvârşite.
Ce a urmat a fost firesc, apel la instanţa superioară, declaraţii, probatorii şi s-a ajuns la final, când s-a menţinut condamnările date la fond.

Intuiţie feminină la înalt nivel

Lipsită de orice sprijin politic, înmărmurită de verdictul dat la instanţa de fond, Elena Udrea, cu simţul ei de femeie super-versată, a simţit că treaba nu prea este în regulă şi nu
s-a mai dus să dea declaraţii la instanţa de apel. Când dosarul s-a apropiat de final, Udrea a considerat că ar fi indicat să facă o mică plimbare într-o ţară exotică şi a ales una cât mai îndepărtată de România. La începutul acestui an, Elena a plecat într-o mică escapadă în America Centrală, mai exact în Costa Rica, ţară renumită pentru peisajele superbe, nisip şi valuri la discreţie. Mai mult, Udrea a făcut tot ce este posibil să se victimizeze pe acele meleaguri, considerându-se o persecutată a sistemului judiciar din România. Prin avocatul ei, Veronel Rădulescu, Udrea a anunţat că a obţinut din 21 martie 2018 statut de refugiat politic. Treaba asta nu prea ştim cât va ţine, dar un lucru este clar: nu avem acord bilateral cu Costa Rica, dar aceştia ar cam trebui s-o extrădeze, fiind caz de corupţie. Ce mai aflarăm din apariţiile pe Facebook şi telefonice ale blondei de la Cotroceni ar fi faptul că este „puţin” însărcinată şi că nisipul, plaja, soarele din Costa Rica, toate sunt super.
Ar mai fi un lucru: întâmplător sau nu, doamna Udrea a făcut o tranzacţie de 500.000 de euro, înainte de condamnarea în dosarul Gala Bute. Concret, ea s-a retras din acţionariatul firmei Tim Rail Cargo, unde deţinea 25% din acţiuni pe care le-a vândut lui Ioan Valeriu, fost director general al CFR SA, totul pentru suma de 500.000 de euro. Deasemenea, Elena Udrea a solicitat şi rambursarea creditelor de 526.733 lei şi 60.000 euro acordate anterior societăţii. Nu miroase deloc a bine, dar vom vedea.

Leo IANCULESCU 8 - iunie - 2018

One Response so far.

  1. Cristiana spune:

    Este un punct câştigat de justiţia din ţara noastră. Era cazul să fie o judecată a faptelor în funcţie de probe, fără să se ţină cont de funcţie, partid, relaţii cu lumea sus pusă.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...