logoImpact EST nr. 889 - 20.10.2021

Faptul că Republica Moldova a interzis importurile de carne de porc din România a venit şi pe cale oficială şi a fost transmis către asociaţiile de producători de carne de porc, procesatori şi retailerii din România care au activitate şi în Moldova de peste Prut.
Din informarea ANSVSA reiese că măsura a fost comunicată autorităţilor române încă din luna martie. „Urmare a adresei nr. 01-6/679/25.03.2021, transmisă de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova, vă comunicăm că, în conformitate cu Ordinul (ANSA) nr. 413/06.11.2021, privind aplicarea măsurilor speciale de protecţie împotriva răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, prin care a fost restricţionat temporar importul de porci vii, precum şi a cărnii de porc din ţările nefavorabile la pestă porcină africană, până la recuperarea statutului de ţară/zonă liberă în conformitate cu prevederile Capitolului 15.1 a codului de Sănătate al Animalelor terestre ale OIE. Se interzice importul în Republica Moldova din România a cărnii de porc”, se arată în adresa ANSVSA transmisă producătorilor şi procesatorilor de carne de porc.
Agrointeligenţa-AGROINTEL.RO a încercat să ia legătura cu semnatarul adresei ANSVSA, Mihai Ponea – Director General al Direcţiei Generale pentru Siguranţa Alimentelor, însă acesta nu a putut fi contactat.

Ucraina a blocat importurile de carne de porc din UE

Cu o zi înainte de informarea ANSVSA, Ucraina a luat o decizie similară cu privire la carnea de porc provenită din UE.
Serviciul ucrainian pentru siguranţa produselor alimentare şi protecţia consumatorilor a anunţat suspendarea importurilor de porci şi carne de porc din statele membre ale UE, după descoperirea mai multor cazuri de pestă porcină africană în ţări precum Slovacia, România, Letonia şi Estonia.
Potrivit informaţiilor oficiale ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE), sunt înregistrate cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul UE (Uniunii Europene) în special în Slovacia, România, Letonia, Estonia, Bulgaria şi Ungaria. Conform unei actualizări a situaţiei pestei porcine africane în România, la data de 6 mai, ţara noastră avea 350 de focare active de PPA, cu un număr de efective suine afectate de 153.397 capete.

DIP - DIP 21 - mai - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg