logoImpact EST nr. 875 - 16.06.2021

Încă mai auziţi şuieratul? Nu, nu vi se năzare. Ne-a trecut glonţul  pe la ureche! România mai avea puţin şi intra într-o situaţie mai gravă decât a fost chiar şi la începutul negurii din ’90.
De fapt, pericolul nu a trecut încă. Rafala e încă în zbor şi, ca într-un cadru din Matrix, vătămarea ce-o vom resimţi depinde foarte mult de direcţia în care ne înclinăm tâmpla judecăţii sub curgerea lentă, zi după zi, a evenimentelor.
Foarte mulţi nu au realizat ce însemnau modificările aduse de ordonanţa 13 pentru traiul de zi cu zi, pentru oamenii de rând, dincolo de soarta marilor corupţi. Aceia, dacă e să scape, oricum au şanse mari la câţi bani au să învârtă legea pe degete cu mâna avocaţilor dibaci la care au acces.
Graţierea sau amnistia sunt doar rele minore în comparaţie cu noianul de fărădelegi, cârdăşii şi arbitrariu favorizate de dispariţia abuzului în serviciu din sfera infracţiunii.
Orice solicitare nedorită sau măcar incomodă autorităţilor statului, de la o simplă adeverinţă, autorizaţie, aprobare la măsuri şi decizii complexe care afectează comunităţi întregi puteau fi sortite unor interminabile litigii civile, cu ani de paşi pierduţi prin instanţe, costuri pe timbre şi taxe judiciare, expertize, onorarii.
Mă mir că nici presa nu a sesizat la ce abuzuri ar putea fi supusă, mult mai mari decât până acum. Fiindcă refuzul la solicitările de informaţii publice e una, se soluţionează în contencios administrativ. Dar toate şicanele, de la costurile adesea prohibitive ale copiilor după documente până la tergiversarea răspunsurilor, trunchierea sau chiar secretizarea lipsită de sens a multor informaţii ţin toate de abuzul în serviciu. A se vedea cazul Gabriel Oprea şi secretizările aberante ale documentelor achiziţiilor din MAI, dar nu numai.
Nici nu mai are rost să detaliem ce s-ar fi întâmplat în zonele unde şi-aşa legea este destul de relativ aplicată, în pete de feudalism greu de şters de pe harta României postcomuniste. Gândiţi-vă numai cam cum ar fi funcţionat lucreurile prin satele româneşti, de exemplu, unde, dacă vor, primarul, inspectorul agricol şi secretarul Primăriei fac legea fiindcă oricum tot mai puţin contează  viii când morţii votează…

Parfumul din vremea lui Iliescu

Am văzut la protestele de la începutul anului o pancartă din care Iliescu îl persifla pe Dragnea cum a putut el să înlocuiască minerii cu ultraşi. Dincolo de glumă, oamenii nu l-au uitat pe bătrânul criptocomunist: “Iliescu arestat pentru sângele vărsat”. Gălăţenii strigau la fel acum, la un sfert de veac de la Piaţa Universităţii, ca atunci când susţinătorii locali, adunaţi tot la Monumentul Eroilor, îndurau scuipaţii celor care, de-a lungul “domniilor” pesediste, s-au cocoţat apoi pe diverse funcţii locale sau au ronţăit măcar niscaiva sinecuri sau avantaje.
Am realizat, în această analogie, că nici Iliescu n-a avut tupeul ăsta. A înscenat prin interpuşi, gen securişti deghizaţi sau cozi de topor precum Miron Cozma, oprobiul popular al majorităţii. Cu tot felul de şicane şi persecuţii la adresa presei libere şi opozanţilor, a driblat legea. Dar n-a îndrăznit s-o dea jos de la locul ei. În schimb, Dragnea et comp. n-au avut nicio sfială să elimine paragrafele juridice care-i ţin de încheieturile mânilor lungi şi febrile. Ceea ce „cinstitul şi săracul” Iliescu măcar mai mima, Dragnea ţine să demonstreze că nici nu suportă – ”corruption = bullshit”.
Nici măcar în vremea lui Iliescu nu şi-a „furat” România asemenea admonestări din partea Occidentului. În mare parte deoarece nici nu se ştiau prea multe detalii la acea vreme despre evoluţiile sociale şi, mai ales politice. Informaţia circula mai lent, iar limpezirea ei cu atât mai mult. Iar România nici nu era în NATO sau UE, aceste apartenenţe reprezentând acum chiar circumstanţe agravante. Inclusiv pentru aceste organisme, al căror membri suntem şl care, într-un fel, răspund şi ele de evoluţiile (sau involuţiile) democraţiei din spaţiul românesc.

„PSD – ciuma roşie”

Cu atât mai puţin în vremurile recente putem exemplifica vreo altă poziţionare atât de dură şi comună a celor patru ţări „lideri” de facto ai UE (Germania, Franţa, Belgia, Olanda) şi a liderului NATO (SUA) alături de Canada cum a fost cea la adresa Guvernului Grindeanu, imediat (1 februarie) după emiterea OUG 13. Nici mai mult sau mai puţin „derapatele” Ungaria şi Polonia nu şi-au „furat-o” în termeni atât de categorici, inclusiv explicita ameninţare cu tăierea cofinanţărilor europene. Absolut normal, în fond, într-o ţară în care controlul cheltuirii banului public ar deveni doar un „moft” juridic, în „civil”.
Practic, România a fost pusă la zid. De cei care vor s-o… fure, ca să o luăm mai pe de-a dreptul. Şi urma să fie pusă şi la colţ, pe coji de nucă, pe bună dreptate, de lumea civilizată, incompatibilă cu apucăturile de Ev Mediu timpuriu ale unor feudali care confundă Consiliul Europei cu judeţeana de partid.
Glontele împuşcării în propriul picior, cel al statului de drept, al domniei legii, a fost tras însă prosteşte, nesocotindu-se conştiinţa dar mai ales inteligenţa unui popor atipic geografiei sale neprielnice. Liderii ALDE-PSD au dovedit nu doar că nu respectă fiinţa naţională a românilor („Nu vrem să fim o naţie de hoţi!”), dar nici nu au mare habar despre cum ar putea ea reacţiona în momente critice („Noi de-aicea nu plecăm…!”), adesea ca în faţa unei epidemii mortale (PSD – ciuma roşie!”) care cere măsuri radicale.
Pentru asta, fdar şi pentru cele de mai sus, poate ar fi cazul ca şi Partidul Social-Democrat – la fel ca bietul PNŢ-CD, dar în acest caz pe bună dreptate – să dispară la coşul de gunoi al istoriei. Atât pentru binele românilor în general,  dar şi pentru cel al unora dintre proprii săi membri. Dar vorbim despre asta curând, mai în detaliu.

Mihai ANGHELUŢĂ Jr. 28 - aprilie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...