logoImpact EST nr. 889 - 18.10.2021

Anul 2018 pare a începe rău pentru români. Încă din decembrie 2017 am fost bombardaţi cu informaţii care de care mai sumbre: va creşte preţul la…, vor exploda preţurile la…, cursul euro va depăşi…, medicii de familie nu vor mai…, taxele locale se vor majora cu…, etc., etc., scenarii care de care mai pesimiste pentru punga românilor.
Una dintre informaţiile care ne-a dat fiori tuturor a fost cea referitoare la piaţa energiei electrice, şi anume că respectiva piaţă va fi complet liberalizată. Dacă până la sfârşitul lui 2017 populaţia beneficia de un tarif stabilit în regim reglementat, de la 1 ianuarie PCSU (Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal) a anunţat că populaţia va primi energia electrică la preţurile la care se închid licitaţiile pe piaţa respectivă. Din luna ianuarie ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie) doar va aviza tarifele finale pentru consumatorii care nu au trecut pe piaţa concurenţială şi au rămas să beneficieze de energie electrică în regim de Serviciu Universal. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a făcut în 2017 o serie de declaraţii de real interes, care din păcate nu au fost percepute decât de un număr extrem de redus de consumatori casnici. Din cele declarate de şeful ANRE, două informaţii au fost şi mai sunt de real interes pentru buzunarul nostru. Iată care sunt acestea: factura trimisă de furnizor în fiecare lună trebuie să fie însoţită de o informare privind preţul la care pot beneficia de alte oferte din portofoliul lor şi diferenţa faţă de piaţa serviciului universal (această obligaţie de informare a fost prevăzută până la 31 decembrie 2017); consumatorii îşi pot schimba furnizorul la fiecare 21 de zile.
Un aspect demn de reţinut este faptul că orice consumator de energie electrică se poate reîntoarce în Serviciul Universal. Din anunţul făcut de ANRE la finele lunii decembrie, reiese că respectiva instituţie a şi aprobat tarifele pentru primul semestru al anului 2018. Populaţia care nu a trecut pe piaţa concurenţială va suporta tarife ce variază pentru fiecare regiune din ţară. Cel mai mic tarif avizat a fost de 0,4508 lei/kWh şi este valabil pentru Enel Energie Muntenia, iar cel mai mare tarif avizat este de 0,4999 lei/kWh, pentru operatorul CEZ Vânzare.
Începând cu acest an, important pentru consumatorii casnici este să se informeze mai mult despre furnizorii de energie electrică, ce avantaje sunt oferite de un furnizor sau altul din piaţa liberă. Mare atenţie trebuie acordată contractelor pe care le vor semna, duratei contractului, condiţiilor şi modalităţilor de plată, precum şi eventualelor clauze penalizatoare. Consumatorii trebuie să deschidă bine ochii la semnarea contractelor şi să observe existenţa sau nu a unor alte clauze contractuale, şi anume: condiţiile în care părţile pot renegocia clauze din contract, condiţiile de încetare a contractului, dar şi clauze care pot produce efecte şi după încetarea contractului. Analizând bine ce opţiuni avem în noul cadru legislativ, dacă ne vom informa cum putem să alegem furnizorul, ce oferte sunt pe piaţă, cum putem renunţa la un furnizor şi trece la altul, vom constata că populaţia nu ar trebui să se panicheze în ce priveşte preţul la energia electrică. Există opţiuni diverse pentru consumatori, aceştia trebuie doar să se informeze mai mult decât până acum şi să aleagă varianta optimă. Liberalizarea înseamnă concurenţă şi acest fapt va fi benefic pentru populaţie.

Analistul de serviciu 12 - ianuarie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg