logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

Se poate bifa al treilea an deja şi proiectul social – cu argintiu la tâmple, cum e el – se ţine bine pe picioare, păşeşte în viitorul concret.
U3A sună cam abstract, dar traducerea e simplă: Universitatea vârstei a treia.
Ce a mai rămas să definească orasul nostru, înafară de industria care pâlpâie tot mai stins şi prăbuşirea demografică, edilitară?
Păi, viaţa universitară, cu tot ce presupune – pe verticală şi orizontală. Centrul universitar Galaţi nu vrea să bată pasul înapoi, dimpotrivă.
Sunt ochi şi visuri noi, în fiecare an, umăr la umăr, aliniate spontan în speranţa înţelegerii.
Îmi încălzeşte inima că nu doar cei tineri au deschise aceste oportunităţi; proiectul Universitatea Vârstei a Treia se adreseaza celor care vor sa intre din nou în cunoaştere, în utilitate şi-n circuit.

Putea să se abţină unguru’ ?

…cine-a fost primul, eh? Aceasta-i frământarea. Unele surse afirmă că e premieră naţională; altele, că nu. Pe site-ul „corbii albi” (autodefinit ca „portal de contact roman-maghiar”) Kása Zoltán scrie despre „Ezüst Akadémia” – universitatea vârstei a treia, varianta maghiară, înfiinţată în Miercurea Ciuc, în acelaşi an cu cea din Galaţi:
„Este interesant de remarcat că această idee strălucită a fost preluată cu succes de către gălăţeni. În urma vizitei la Miercurea Ciuc a unui profesor de la Universitatea din Galaţi, ca membru într-o comisie de acreditare, şi ei au lansat programul „universitatea vârstei a treia”, primul de acest gen în limba română.”
Doamna profesor universitar dr. Violeta Puşcaşu – directorul U3A de la Universitatea Dunarea de Jos – defineşte altă filiaţie, altă inspiraţie şi alte origini:
„Ar putea părea destul de firesc să asociem „universitatea vârstei a treia” cu universităţile populare. În România, existenţa universităţilor populare se apropie de 100 de ani, căci Nicolae Iorga o înfiinţa pe cea de la Vălenii de Munte, în 1908. Mai mult ca sigur că savantul s-a inspirat din lumea franceză a cărei atmosferă intelectuală o cunoscuse în timpul studiilor sale la Paris, în anii 1890–1891. Aici primele universităţi populare apar la sfârşitul secolului al XIX-lea, deşi iniţiativele scandinave în materie de educaţie populară sunt anterioare celor franceze. Totuşi Franţa, ţară cu o lungă tradiţie educaţională, rămâne sursa principală a numeroase inovaţii sociale care vor fi copiate mai apoi de lumea europeană.”
Poate or mai fi la Miercurea Ciuc, la Bucureşti, sau prin vreun oraş dar – cu siguranţă – cea de aici este una din puţinele şi primele din ţară.

De ce o universitate pentru vârsta a treia?

Sunt atâtea motive şi beneficii, încât nu ne-ar ajunge întreaga ediţie să le argumentăm.
Doamna profesor universitar dr. Violeta Puşcaşu le sintetizează astfel:
„Atunci când, într-o lume materialistă, grăbită şi însingurată, reîntîlnirea cu ştiinţa şi cunoaşterea se produc într-un amfiteatru universitar, aceasta poate avea chiar virtuţi de elixir. Învăţarea, privită nu ca un imperativ, un lux sau o iluzie, este cu adevărat o sursă de bucurie şi de viaţă.
Universitatea vârstei a treia deschisă în cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi este un proiect pionier în România, care aşează în centrul acţiunilor sale seniorii.
Învăţare pe tot parcursul vieţii, incluziune socială, dialog intergeneraţional, valorizare şi valorificarea a potenţialului uman sunt doar câteva dintre cuvintele cheie care structurează demersul nostru. Afirmăm în acelaşi timp că, dincolo de acestea, important cu adevărat este omul însuşi, indiferent de vârsta lui biologică.”

Nu costă nimic. Câştigaţi bucurie, încredere şi respect

…şi câştigaţi acest elixir alinându-vă propriul sine, adică – în primul rând – bucuria că puteţi învăţa, că nu aţi ruginit, încrederea şi respectul faţă de dumneavoastră înşivă.
Sunt şi alte foloase, chiar concrete: funcţie de ce modul de studiu alegeţi, acumulaţi cunoştinţe utile, care vă vor ajuta în ceea ce doriţi să realizaţi.
50 de lei, un an de studiu la universitate, cu profesori universitari? Faceţi o comparaţie: la Calculatoare e 3.200 de lei anul, la taxă.
S-ar putea să vă spuneţi: prea târziu, cursurile au început, poate la următoarea toamnă. Nu e chiar aşa: sunt module la care încă vă puteţi înscrie, nu aţi pierdut startul. Daţi un telefon, întrebaţi.
Dacă acest articol va împinge din casă către universitate măcar atâţi cititori câte degete-s la o mână, şi-a atins scopul. Niciun viraj de destin nu este neglijabil.

Unde, când, cum, ce, cât

În oferta anului universitar se află discipline de interes din următoarele domenii:
• Drept
• Economie
• Nutriţie & Ingineria alimentelor
• Ştiinţe & Tehnologie
• Istorie & Filosofie
• Artă & Literatură
• Teologie
• Educaţie pentru vârsta de argint
• Turism
• Informatică
• Kinetoterapie
• Medicină & Psihologie

Activităţile se vor desfăşura sub formă de:
• prelegeri şi conferinţe
• ateliere de dezbatere şi seminarii
• grupuri de lectură
• vizite, tururi ghidate şi promenade
Programul cursurilor se va desfăşura potrivit structurii anului academic, respectând vacanţele universitare, întrucât titularii de curs sunt profesori la universitate.

Condiţii generale de înscriere:
• Vârsta minimă 55 ani
• Disponibilitate pentru învăţare (nu există precondiţie de studii)
Înscrierile se fac la sediul Departamentului de Formare Continuă şi Transfer Tehnologic, strada Domnească nr.47.
Taxa de înscriere pentru anul academic 2016-2017 este de 50 lei.

Documente necesare la înscriere:
• Act identitate (original şi copie)
• Fotografie tip buletin
• Fişa de înscriere.

Contact:
U3A – Universitatea ”Dunărea de Jos”
Centrul de Cercetări Juridice, Administrative, Sociale şi Politice
Str. Domnească nr. 111, Galaţi, România
Telefon 0336.130.168
Email: ccjasp@ugal.ro
www.u3a.ugal.ro

Dan Manole 12 - octombrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...