http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis joi, 29 aprilie 2021, că este obligatoriu de plătit poliţa RCA pentru orice maşină, funcţională sau nefuncţională, care nu a fost radiată din circulaţie. Această decizie este similară cu cea din 2018, care prevedea că cei ce deţin maşini înmatriculate şi funcţionale, sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare RCA, chiar dacă nu mai vor să le conducă şi le ţin parcate în curte sau în garaj. Prin noua decizie, se stabileşte extinderea acestei obligaţii şi pentru maşinile înmatriculate care nu sunt funcţionale. Concluzia: deţineţi o maşină înmatriculată, funcţională sau nu, aveţi obligaţia să încheiaţi o poliţă de asigurare RCA obligatorie pentru aceasta, chiar dacă nu o folosiţi. Această decizie a venit ca urmare a unei situaţii ivite în Polonia, când s-a produs un prejudiciu datorat unui autoturism parcat, nefuncţional. Pagubele produse de un autoturism parcat pot fi acoperite de o poliţă RCA.
„Curtea aminteşte că noţiunea de „vehicul” este obiectivă şi independentă de utilizarea care se dă sau care se poate da vehiculului în cauză ori de intenţia proprietarului sau a unei alte persoane de a-l utiliza în mod efectiv. (…) În consecinţă, dacă simplul fapt că, la un moment dat, un vehicul nu este apt să circule ar fi suficient să îl lipsească de calitatea sa de vehicul şi să îl excepteze de la obligaţia de asigurare, caracterul obiectiv al acestei noţiuni de „vehicul” ar fi repus în discuţie. Curtea statuează că obligaţia, de principiu, de a asigura un vehicul înmatriculat într-un stat membru (…) pe de o parte, pentru a asigura protecţia victimelor accidentelor rutiere, având în vedere că intervenţia organismului de despăgubire a pagubelor materiale sau a vătămărilor corporale cauzate de un vehicul neasigurat este prevăzută numai în cazurile în care încheierea asigurării este obligatorie”, potrivit aprecierilor CJUE. Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanţele din Uniunea Europeană care se confruntă cu cazuri asemănătoare, dar autorităţile trebuie, de asemenea, să ţină cont de ele, în vederea ajustării legislaţiei interne.

Leo IANCULESCU 7 - mai - 2021

One Response so far.

  1. Tanase Eugen spune:

    Nebunie curata cu treaba asta. Sta masina in curte si cum poate pricinui vreun deranj cuiva? Ne inebunesc astia cu legislatia europeana, dar cu salariile ca la ei de ce nu este la fel.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...