logoImpact EST nr. 808 - 29.02.2020

http://impact-est.ro/wp-content/uploads/banner.jpg

Primăria Municipiului Tecuci, în colaborare cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” şi Casa de Cultură, a organizat o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Prima manifestare a avut loc la Sala de spectacole „Ion Petrovici” unde artistul emerit al Republicii Moldova, Gheorghe Ţopa a readus în inimile publicului tecucean momentele emoţionante a Podului de Flori din mai 1990.
A doua manifestare, cu un caracter ştiinţific şi istoric, a avut loc la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, sesiunea de comunicări „Basarabia ’99 – o istorie care nu se uită”. Au fost prezenţi şi au ţinut alocuţiuni primarul oraşului Cahul din Republica Moldova, conf. univ. Nicolae Dandiş, primarul Municipiului Tecuci, Cătălin Constantin Hudubae, conf. univ. Ion Gheleţchi, dr. Constantin Corneanu şi jurnalistul Cristian Pohrib.
Întâlnirea bilaterală între cei doi edili a marcat acest moment al Unirii printr-o analiză obiectivă şi reală a faptelor istorice, dar şi a acţiunilor din prezent. Situaţia socio-economică a celor două oraşe nu este strălucită, este destul de dificilă sprijinirea dezvoltării pe plan financiar, dar din punct de vedere moral şi istoric, ambele localităţi se pot dezvolta.
Toţi invitaţii au remarcat lipsa de organizare şi solidaritate a românilor în faţa propagandei ruseşti, care nu este deloc mai puternică, ci pur şi simplu este mai bine organizată. Unitatea şi dialogul vor ajuta comunităţile din cele două oraşe moldave – Tecuci şi Cahul – să se apropie într-o viitoare Unire, în interiorul Uniunii Europene. Invitaţii au vizitat muzeul şi piesa cea mai de preţ, automobilul EGO.
Evenimentul a continuat printr-o întâlnire informală cu membrii Consiliului Local Tecuci, unde vorbitorii din cele două delegaţii au rostit cuvinte festive, în amintirea faptelor istorice din urmă cu 99 de ani.

Virgil CĂLMĂU 31 - martie - 2017

Lasa un raspuns


Teutona Mutti şi la

În lucrarea „Du contrat social; ou Principes du droit politique”, ...

Bugetul municipiului

Am asistat mai zilele trecute la un adevărat circ în ...

40 de probleme acumu

Ionuţ Vulpescu este o minte strălucită care abia dacă se ...