logoImpact EST nr. 880 - 29.07.2021

De-atâtea reparaţii şi tractoarele pot lăcrima pe la simeringuri, nu-i aşa?!

Se pare că Vasile Vlasie, din Matca, cu… părul sur, (ce cadrează cu mottoul!) este urmărit de… ghinion! (La pinion; şi o să vedeţi de ce!)! De când a cumpărat tractorul de 155 CP, în urmă cu vreo trei ani, de la un producător, bineînţeles din „străinezia”, că pe ale noastre U 650 le-a înghiţit Mall-ul (pe locul uzinei Tractorul funcţionează cu motoarele turate un supermarket) a avut parte numai de necazuri. Şi toate au năvălit după ce utilajul cu pricina a ieşit din termenul de garanţie. „Am stat cu tractorul pe dreapta vreo 7-8 luni, de la celălalt treierat al grâului. Ghinioane; se spărsese pinioane… la angrenajul de la roata stângă faţă. Am luat un rulment identic cu cel al producătorului, de la un magazin, la 300 lei şi nu la 550 cât era la reprezentanţă. Au venit tehnicienii şi l-au montat. Pentru că nu cumpărasem piesa de la distribuitorul agreat, nu mi s-a oferit garanţie pentru lucrare. Dar, supertehnicienii nu au montat un manşon dublu pentru etanşare, ci unul simplu şi de o calitate îndoielnică. Nu după mult timp, vajnicul tractor, cu toată herghelia lui de CP, într-un moment de slăbiciune, a început plângă cu lacrimi de ulei pe la simeringul de la planetară! Eu îs mecanic auto şi cunosc bine angrenajele”, a suspinat oftând în rezonanţă cu tractorul fermierul.
La începutul arăturilor din toamna lu’ 2016, tractorul buclucaş a „căzut” iar în câmpul muncii avântate; mort la datorie, ca un erou al ogoarelor desţelenite! Probleme la una din roţi: pinioane satelit, cap planetară, cruce cardanică, simering, şaibe, toate mărunţişurile. De îndată a fost chemată echipa de supertehnicieni „Primii în inima ta!” (Numai că sloganul era în… coliziune cu inima lui Vasile Vlasie, care era neagră de tot!). Au venit tineri din generaţia cu leptop şi experienţă ioc!, dar cu ghidul de montare (Biblia depanatorului) la uvertură! Sigur că şaibele, siguranţele, piuliţele şi ale asemenea fierătaie au refuzat să aşeze în ordine firească.
În fine, echipa de servisare nu a stat două ore la lucrare şi i-a umflat fermierului 750 lei. Cu o precizare: piesele înlocuite au fost trecute printr-un distribuitor (să-şi rotunjească valoarea), dar fără să vadă factura!
Şi de-ar fi numai atât! Nici nu s-a „cabrat” bine la ogorit că în noiembrie 2016, tractorul cu pricina nu a vrut cu niciun chip să se dea pe brazdă şi s-a încăpăţânat ca un catâr să se defecteze din nou!
Anunţat, stafful tehnic era imobilizat vreo juma’ de lună. Cum omul avea de arat, a fost nevoit să demonteze puntea tractorului şi s-o urce frumuşel şi singurel în maşină şi haida la servisare. Pe bancul de lucru, defecţiuni la un pinion (deci, tot ghinion!) şi la ambreiaj. Mătcaşul păgubaş nu şi-a explicat cum de urmărit de ghinion şi de… cifra 3: lucrează mai puţin de 300 ha; în 3 ani, tractorul s-a defectat de 3 ori, după nici 3 mii ore de funcţionare şi a fost uşurat de peste 30 mii lei! Adică tot profitul fermei sale!
Povestea a fost rezumată de unul dintre depanatori cu trimitere la pilda biblică a întoarcerii fiului risipitor, ce nu poate fi hulit, ci primit cu atâta dragoste!; pildă care l-a „avariat” pe loc, cu daune totale, pe fermier: „Oare chiar un utilaj atât de hulit (adicătea, în traducere liberă, ar fi taman tractorul! – n.n.) pe care, totuşi, l-ai folosit, l-ai pus la muncă, te-a slujit din toate puterile, nu poate fi iubit!?”
În tălmăcire slobodă: dacă tractorul este în grădina ta, iubeşte-l!; chiar dacă este „oaia neagră” din parcul rece şi ţi-a risipit toooată agoniseala cu repararea lui! Şi apoi, de atâta dragoste (şi, reparaţii, bineînţeles!), sigur că a lăcrimat şi tractorul pe la simeringuri!!” După banii irosiţi sau după intervenţia de mântuială?!

(Acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare; orice asemănarea cu via şi cruda realitate nu este absolut deloc întâmplătoare!)

M.M. 1 - septembrie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...

Valea Mărului, în

În ziua de duminică, 18 iulie 2021, oficialităţile din localitatea ...

FCSB în cădere acc

Fără Steaua, FCSB a devenit de pluton! De la echipa ...

De la Cîţu, citire

Preţul bunurilor de larg consum, ale serviciilor, alimentelor, combustibililor, au ...