logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022

Întreprindere Individuală Ene DUMITRU

Comuna Slobozia Conachi

Judeţul Galaţi

Tel. 0741/11.02.91

e-mail: ene_dumitru_af@yahoo.com

FERMA FAMILIEI ENE SLOBOZIA CONACHI (10)După ce cobori o pantă vijelioasă şi faci curba la dreapta, nu ai cum să nu remarci că aşezarea în care intri, Slobozia Conachi, este locuită de oameni harnici şi gospodari chivernisiţi. Şanţurile care însoţesc şoseaua erau curăţate de resturile iernii, iar, ici-colo, timide îşi făceau apariţia colţurile florilor primăverii.

Aceast peisaj era punctat de un fel de soare, nu prea convingător. Oprim în faţa magazinului „RUSTIC” de unde ne preia o tânără fermieră pentru a ne conduce spre ferma agricolă pe care intenţionam s-o vizităm pentru a ne documenta şi pentru a scrie reportajul de faţă. Ajungem. O curte mare, câteva construcţii, depozite, sediul administrativ şi multe utilaje agricole.

Facem cunoştinţă cu fraţii care patronează ceea ce se numeşte INTREPRINDEREA INDIVIDUALĂ „ENE DUMITRU”.

Tehnologia de ultimă generaţie asigură profitul

Gazdele ne invită într-un birou încălzit cu o sobă cu lemne şi dotat cu aparatură electronică. Dăm şi de un viitor specialist, o domnişoară, Ene Andreea, care este studentă în anul IV la Facultatea de Agronomie din Iaşi şi care era în practică. Dialogul cu cei doi fraţi ENE, Dumitru şi Nicolae, a debutat, după cum probabil era şi normal, mai greu. Ulterior conversaţia a devenit chiar alertă. Iar fraţii ENE ni se destăinuie.

În anul 2005 au pornit la drum cu 100 de hectare. Acum au 1.700 hectare, din care 100 ha proprietate. Primul tractor l-au cumpărat cu credite. Interlocutorii noştri consideră că piaţa produselor agricole este stabilizată. Subvenţiile acoperă doar aproximativ 30% din cheltuieli. De asemenea, un punct forte pentru ca producţia la hectar să fie profitabilă este tehnologia, care ar trebui să fie de ultimă generaţie dacă se poate. Prin urmare, ferma dispune, printre altele, de 12 tractoare, nouă străine şi trei autohtone, de la 60 cai putere până la 600 CP, trei combine, o autopropulsată extrem de eficientă şi tot ce este necesar pentru lucrările agricole.

Fermierii ne-au precizat că, în general, cultivă următoarele suprafeţe: 700 de hectare porumb, 400 ha cu floarea-soarelui, 400 ha grâu; în rest, orzoaică, rapiţă etc. Toate utilajele sunt proprietate personală. Încă de la început nu au acceptat prestări de servicii.

10 miliarde de lei cheltuiţi pentru mecanizare

Ne-au amintit de existenţa a două firme care asigură inputurile: AGRICOVER şi COMFERT. O parte din producţia realizată o contractează fără a fi condiţionaţi. Investiţiile din 2005 şi până acum au fost de aproximativ 10 miliarde de lei. Pot stoca o cantitate de 30 de tone de combustibil. Cele 1.700 de hectare sunt desfăcute în 123 de parcele pentru eficientizarea lucrărilor necesare. Aproximativ 60-70% din drumurile din câmp sunt pietruite şi asta graţie primarilor Ion Neculau, din Slobozia Conachi, şi Dănuţ Codrescu, din Cuza – Vodă.

Apa!

Ei, aici e aici. Culturile nici nu vor să audă că pot ajunge mari şi frumoase fără acest lichid vital. Nişte poveşti, din păcate adevărate, ne spun că în anul de graţie 1989, România avea unul dintre cele mai performante sisteme de irigaţii, care acopereau circa 3,4 milioane de hectare de teren agricol. Dar, din cauza lipsei banilor (alde Cocoş, Voiculescu, Bica, Mazăre etc, se aude?) necesari aducţiunii şi furnizării apei pentru irigaţii, în anul 2012 au putut fi irigate doar aproximativ 80.000 de hectare. Toate guvernele de după ’90 au promis că vor reabilita sistemul de irigaţii. Chiar şi actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, s-a bătut cu conducta în piept. Doar că, din prostul obicei de pe la noi, a rămas la stadiul de promisiuni electorale. Iată ce ne spun fermierii care se lovesc concret de acest neajuns: „OUAI-urile nu-i ajută cu nimic, la fel şi federaţia. Bagă niţincă apă în zona Vânători şi cam atât. În schimb, la Schela, se repară hidranţii şi se speră”.

Energia elecgtrică folosită în agricultură pentru udat nu este subvenţionată. Din cauza asta apa este foarte scumpă. Oamenii ar accepta curentul, chiar şi la preţul de producţie. La trei udări ar ajunge 2.500 – 3.000 de lei pe hectar din care 1.500 lei este costul curentului electric.

Subvenţiile – rana deschisă a fermierului român

Fermierii la care ne aflăm nu sunt de acord ca subvenţiile să crească treptat şi au cerut sume egale cu ale agricultorilor din statele care au aderat la UE de mai mult timp. Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a cerut tratament egal pentru toate statele membre, în ceea ce priveşte plăţile pe hectar şi anularea datoriilor istorice de referinţă pentru calculul acestor plăţi.

De asemenea, FNPAR a mai cerut, la reuniunea noilor state membre UE privind dezvoltarea politicii agricole comune, introducerea de plăţi pentru zonele cu handicap natural.

În altă ordine de idei, se spune că subvenţiile pentru fermieri vor depinde de raportările la recensământul agricol.

Ce spun interlocutorii noştri de la Slobozia Conachi? Şi anume că în ultimii patru ani subvenţiile au fost primite în avans şi nu în perioada 01.12 – 30.06, cum era uzanţa. După cum am spus mai sus, din informaţiile domnului Ene Dumitru, subvenţiile acoperă doar 30 % din cheltuieli. Mai mult decât atât, arendatorii primesc opţional porumb – 800 kg/ha, grâu – 700 kg/ha, floarea- soarelui – 90 litri de ulei la hectar sau 450 de lei. Fermierii arendaşi sunt obligaţi să achite impozitele şi asigurările pentru suprafeţele arendate, iar sumele nu sunt de neglijat. Ca PFA, impozitul este plătit pe suprafaţă nu pe venit. Exemplu, de 60 de lei pentru cetăţean şi nouă lei – dublă impozitare.

Viitorul fermierilor din agricultura românească

FERMA FAMILIEI ENE SLOBOZIA CONACHI (13)Renunţarea la tot. Nu rentează. Muncă multă, investiţii enorme, rentabilitate minimă. Spre deosebire de celelalte ţări din UE, noi, fermierii români, suntem dezavantajaţi. Subvenţia mică, preţul la porumb, derizoriu, imputurile care costă mult etc.

Personalul salarial

La fermă sunt 14 salariaţi permanenţi, angajaţi legal, cu carte de muncă. Salariile, minimul pe economie. În perioada hibernală se repară şi întreţin utilajele agricole.

Balta Vlădeşti

Fraţii Ene ne relatează că au contract de concesiune pentru balta Vlădeşti, aceasta fiind proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Şi asta tot din cauza onor politicului, care face orice, numai ce trebuie nu!

Balta respectivă are o suprafaţă de 580 de hectare, din care 430 este luciu de apă. În decembrie 2012, au populat cu puiet de 300.000 lei pentru 15 hectare. Acolo există peste 40 de bazine (maternităţi etc). Au patru salariaţi permanenţi.

De la fermier la fermier

Colaborează şi discută tot felul de strategii cu domnii Virgil Stamboală şi Petru Mînjineanu din localitatea Izvoarele.

Profil de fermier

FERMA FAMILIEI ENE SLOBOZIA CONACHI (16)Sunt slobozeni get-beget. Ene Dumitru avea la Revoluţie 16 ani. Înainte de decembrie 1989, au avut solarii cu legume în care munceau cot la cot cu părinţii. Este silvicoltor de profesie. În 1991 au cumpărat un tractor cu credit de la Banca Agricolă. Cu ajutorul acelui utilaj, la început, au lucrat la unii şi la alţii, ne povesteşte cu nostalgie Ene Dumitru, până au reuşit să-şi pună pe picioare propria afacere. Care, la ora actuală, este un foarte serioasă. Este căsătorit şi are trei fete cu vârste între 8 ani, 6 ani şi 5 ani.

Lucrările agricole de primăvară

Pe măsură ce vremea se încălzeşte, procesul de creştere a cerealelor de toamnă şi a plantelor perene îşi reiau cursul. Martie este luna propice pentru a însămânţa numeroase culturi de câmp.

Lucrările de bază ar fi:

  • pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din epoca întâi;

  • verificarea stării de vegetaţie a cerealelor de toamnă şi efectuarea lucrărilor care se impun.

Patul germinativ pentru toate culturile trebuie realizat numai după ce terenul s-a zvântat. De asemenea, în cazul tuturor culturilor se vor efectua tratamentele specifice la sămânţă împotriva bolilor şi dăunătorilor din sol. Se spune că, la momentul oportun erbicidarea este esenţială.

Pagină realizată de Ioan-Dan Pintilie 15 - mai - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...