http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST nr. 912 - 21.05.2022

La finele lunii februarie 2021, Comisia Europeană a transmis României, Germaniei şi Portugaliei scrisori de punere în întârziere pentru că nu au transpus corect cea de-a IV-a Directivă privind spălarea banilor (AMLD4). Comisia a constatat că deşi termenul limită de transpunere în legislaţia naţională a directivei amintite a fost 26 iunie 2017, acest fapt nu s-a realizat în totalitate. Multe dintre prevederile directivei amintite nu au fost transpuse corect în legislaţia naţională. Comisia a decis că statele membre menţionate trebuie să îmbunătăţească unele aspecte fundamentele ale cadrului legal privind combaterea spălării banilor, precum schimbul adecvat de informaţii între unităţile de informaţii financiare, o cooperare adecvată între unităţile de informaţii financiare precum şi transparenţa cu privire la registrele de beneficiari. România,Germania şi Portugalia au la dispoziţie două luni pentru a veni cu un răspuns satisfăcător la argumentele ridicate de Comisie.

Întârziere scumpă: 3 milioane de euro amendă!

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a amendat în iulie 2020 România cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus corect directiva UE privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Conform declaraţiei dată de Ministerul Justiţiei, deşi se cunoştea foarte bine că Directiva trebuia transpusă în legislaţia naţională până la data de 26 iunie 2017, acest fapt a demarat cu întârziere. Iată zicerea Ministerului Justiţiei: „La data de 31.05.2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern şi a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgenţă. Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, la data de 24.09.2018 şi de către Camera Deputaţilor la data de 24.10.2018, iar după reexaminare, a fost adoptată de către Senat în data de 18.03.2019 şi de către Camera Deputaţilor în data de 26.06.2019. Legea a fost promulgată de către Preşedintele României, devenind Legea nr. 129/2019”.
Directiva UE era făcută să aducă mai multă lumină în tranzacţiile financiare în privinţa beneficiarilor reali ai acţiunilor. Această directivă interzicea existenţa acţiunilor la purtător, aspect de care s-a vorbit mult în presă din ţară. Directiva presupunea înfiinţarea Registrului Beneficiarilor Reali, adică al celor care deţin firme, fonduri, fundaţii. Şi nici asta nu e problema, că şi acum unele date pot fi aflate, şi în actualul sistem. În directivă este prevăzut ca aceste registre naţionale să fie interconectate: se poate face o urmărire mai bună a intereselor, a fluxurilor financiare.
Toate aceste întârzieri ne-au mai impovărat anul trecut cu o amendă substanţială pentru vistieria României. Aşteptăm reacţia guvernanţilor.

Leo IANCULESCU 5 - martie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

De prin piaţa centr

Ştie cineva cam cât de bine mă simt când văd ...

Sesizare penală pen

Despre degradarea gravă a clădirii Casei Agronomului, situată la intrarea ...

Moldo-gălăţencele

De ceva ani, se poate spune că cele două moldovence, ...

Circotecă la şedin

În urmă cu două săptămâni a avut loc şedinţa de ...