logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

Veşti bune pentru unii, veşti rele pentru alţii

Cuponarii SIF-urilor au motiv de bucurie. Se anunţă zile mult mai bune şi speranţa unor dividende mai consistente. Conducerile acestora au trecut la recuperarea unor sume de bani de la anumite firme la care aveau deţineri şi care, într-un fel sau altul, au ajuns să datoreze către SIF-uri diverse sume. În cazul de faţă ne interesează, căci mulţi, chiar foarte mulţi dintre noi am ales varianta SIF-urilor la depunerea certificatului de acţionar în cadrul marei Cuponiade din perioada 1996-1997.
Vestea rea este pentru acţionarii societăţilor de la care SIF-urile solicită sume mari de bani, uneori foarte consistente, care practic, pun aceste societăţi într-un real blocaj.
Una din firmele puse în această situaţie dificilă este şi firma gălăţeană Galgros SA, fosta ICRA Galaţi din perioada comunistă. Întâmplător sau nu, firma Galgros este firma fanion a imperiului Chelu, de pe platforma comercială din strada Henry Coandă, zonă cunoscută de toţi gălăţenii ca ,,la depozite”. Aici, Cătălin Chelu şi-a instalat staful cu care şi-a creat vastul imperiu de-a lungul şi latul ţării. Galgrosul pentru cei ce ştiu, a fost şi încă este punctul fierbinte al imperiului Chelu. Actele mai tuturor firmelor grupului sunt ţinute la această adresă. De aici au fost trimişi în lungul şi latul ţării mesageri, un fel de cavaleri ai nopţii care în general nu duceau veşti bune la destinaţie. Aşa a fost să fie. Dar, la concret, hai să vedem care este vestea bună pentru cuponarii SIF Moldova, căci despre ei este vorba.
Acest ,,fix” a fost stabilit de Tribunalul Galaţi print-o hotărâre pronunţată în 16 iunie 2017, care pune în vedere Galgrosului să plătească către SIF Moldova suma menţionată, plus dobânda legală penalizatoare, începând cu data scadentă 4 noiembrie 2016. Pentru ,,consolare”, instanţa mai pune în cârca perdantei şi suma de 35.815,20 lei, sumă ce reprezintă cheltuieli de judecată. Adevărat este că speranţă de a o mai tărăgana cu plata este, căci au făcut apel la hotărârea de care făcurăm vorbire. Un prim termen este în data de 1 noiembrie 2017, dar şansele sunt foarte mici de a întoarce roata.

SIF-urile atacă din toate poziţiile firmele imperiului Chelu

Pentru Galgros loviturile se ţin lanţ. Alte două SIF-uri atacă visteria firmei. SIF Muntenia şi SIF Transilvania au acţionat şi ele în judecată Galgrosul emiţând şi acestea pretenţii. Nu ştim cam la cât s-ar ridica suma solicitată, dar din datele pe care le deţinem se pare că cele două vor goli punguţa cu o sumă de cel puţin două ori mai mare, adică cam cu circa patru milioane de lei. Per total, se pare că se va ajunge la o obligaţie de plată de peste 6 milioane de lei. În aste vremuri grele nu ştim pe unde va scoate cămaşa fosta ICRA, dar mai există o mică mare consolare pentru firmă. A obţinut şi ea în instanţă, în februarie acest an, o hotărâre, din aia favorabilă, în speţă că ar trebui să primească în visterie vreo 356.000 lei de la fosta aşa zisă parteneră, SUREXCOMP SA Brăila, bine administrată de tânărul moldovean de peste Prut, Suceanu Sergiu.

Speranţe ar fi, dar de vreo doi bani

Nu sunt prea mulţi bani de primit, dar buni ar fi şi ăştia. Prea vinovat nu prea este acest domn Sergiu, căci se aude că banii respectivi i-au cam fost băgaţi pe gât printr-un contract de împrumut, în decembrie 2013. Alte vremuri, alte socoteli, trăia bossul! Acum, însă, există o problemă, chiar foarte complicată: Suceanu Sergiu, sau mai bine zis adevăratul vistiernic, nu prea a învârtit bine banii în visteria Surexcompului, căci se pare că nu prea are visteria plină, ci mai degrabă goală, chiar goală de tot. Activitate nu a mai avut din decembrie 2013, după ce a primit împrumutul. De fugit n-a fugit băiatul cu banii, dar nici nu-i mai are. Cifrele existente în ultimul bilanţ depus de SUREXCOMP, respectiv pentru 2014, sunt dezarmante pentru eventualii creditori, firma având datorii de peste 500.000 lei. Cu asemenea datorii probabil că şi lui îi vine a trece Prutul îndărăt, ca să uite de experimentul economico-financiar românesc. Nu-l trece, că are grijă de doi nepoţei superbi din partea frumoasei sale surioare, Natalia Suceanu dacă vă este cunoscut numele, penultima consoartă a lui Cătălin Chelu. Asta clarifică oarecum împrumutul oferit cu dărnicie de conducerea Galgros. Bârfitori din jurul Galgrosului spun că împrumutul a fost folosit pentru achiziţia unei vile în care Natalia locuieşte cu fratele şi copii. Ne-am interesat din curiozitate şi nu este aşa. Banii pentru vila respectivă nu sunt ăştia. Sunt alţii, este o altă belea, mai mare chiar.
Dar să revenim la bieţii cuponari ai Galgrosului şi la grijile conducerii. Despre situaţia la care s-a ajuns, am putea spune dramatică, sunt multe de ziss, vina este a multora. Implicarea SIF-urilor în acţionariatul firmelor lui Chelu nu a fost întâmplătoare, totul s-a legat şi se leagă şi acum cu … ieşirea. Se vorbeşte că atunci, când trăia bossul Cătălin, nu mârâia nimeni în front la SIF-urile aminte. La firmele respective se cunoştea că era o regulă: nu acordau dividende unde era profit, dar în mare parte nu prea era profit, căci avea cine să vegheze şi la acest aspect. Vina ca vina, dar cu bieţii cuponari care nu au apucat să-şi vândă acţiunile, cum rămâne?
Rămâne de văzut! Dar pe unde mai atacă SIF-urile firmele răposatului Cătălin, ce treburi s-au cam desfăşurat prin Galgros, cum s-au derulat unele afaceri dubioase, cum a devenit această firmă un fel de bancă populară şi alte asemenea lucruri, vom încerca să le descâlcim cumva, şi de vor prezenta interes, vă vom ţine la curent.

ANALISTUL DE SERVICIU 13 - octombrie - 2017

5 Responses so far.

 1. S.Ion spune:

  Cum a ajuns bun de plată Galgrosul către SIF Moldova a acestei sume ce pare uriaşă?

 2. Tetic spune:

  Aş vrea şi eu un împrumut. Ce dobîndă se cere? Dau şi şpagă dacă trebuie.
  Cui mă adresez?

 3. S.V. spune:

  Bună pare gluma, dar la această societate lucrurile put tare, de la o poştă.
  Cărţile la această societate le face Tîru Luminiţa. Este mînă în mînă cu Rimar Doina. Această persoană are un tupeu fantastic în a dispune de banii societăţii după bunul plac. Jale a făcut şi face peste tot unde a fost şi este. Voi veni cu detalii.

 4. A.d. spune:

  Problemele la această societate sunt multe şi nu mărunte. Aici s-a jonglat cu sume fabuloase şi s-au pus la cale toate escrocheriile grupării Chelu. Văd că s-a vorbit în multe materiale privind activitatea acestui grup condus de Chelu Cătălin de diverse persoane, ba de tartorul Gabi Constantinescu, de Brînză Cristina, Tîru Luminiţa, Mînjineanu, mama lui Chelu, Rimar Doina, dar văd că nu vorbiţi deloc de un personaj important al grupului, Chirilă Gheorghe şi cei doi fii ai săi. Oare de ce? Acest Chirilă a fost o persoană importantă în cadrul grupului, foarte discret şi foarte implicat, dar dat uitării. Multe din matrapalzîcurile lui Chelu au fost făcute sub bagheta acestuia. Ar fi interesant să dezvăluiţi ceva din ,,activitatea” acestuia, el fiind unul din persoanele cu care Chelu a conlucrat încă de prin 1998.

 5. Răspunde ANALISTUL DE SERVICIU spune:

  Materialul prezentat se referă la situaţia ceva mai deosebită la care s-a ajuns şi care nu o întâlnim deseori în activitatea unei societăţi comerciale, fiind vorba de acţiunea concertată a unor acţionari care solicită retragerea din societate. În cazul de faţă este vorba de trei SIF-uri ce solicită acest lucru. Cele prezentate au la bază o informaţie din site-ul Ministerului Justiţiei. Acest material nu a avut în vedere să scoată în evidenţă vreo responsabilitate a cuiva, nefiind vorba despre un asemenea fapt. Relatarea dumneavoastră în ce priveşte pe acest domn Chirilă Gheorghe, nu a făcut şi nu putea face obiectul vreunui comentariu în cadrul materialului, neexistând vreo legătură între retragerea SIF-urilor şi acest domn. Dacă aţi lecturat bine materialul cred că observaţi că nu se face referire la nici o persoană că ar fi implicată în această situaţie. Dacă deţineţi informaţii pertinente, înscrisuri din care să rezulte vreo faptă a unor persoane vizavi de cele prezentate le puteţi trimite pe adresa de email sau la cutia poştală de la sediu. Puteţi să vă păstraţi anonimatul, dar o eventuală prezentare a unor aspecte la care faceţi referire nu se poate face decât în condiţiile în care sunt înscrisuri elocvente.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...