logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

Pe 25 august 2020, în direct la televiziune, ministrul de interne Marcel Vela ne-a prezentat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede înfiinţarea Poliţiei Animalelor.
Din cele prezentate de acesta, am aflat multe noutăţi privind modul în care va fi modificată Legea 2004/2014 privind protecţia animalelor. Acest proiect a fost pus în dezbatere publică de ceva timp, şi în iată că s-a făcut public proiectul de modificare a acestei legi. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă defineşte situaţiile de pericol în care se poate afla un animal:
a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) prezenţa fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică, a animalelor din speciile ecvine şi rumegătoare mari şi mici.

Fără mandat şi fără acord proprietar!

Acestea sunt câteva noutăţi aduse de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, care trebuie cunoscute de către cetăţeni, şi mare atenţie şi asupra modului în care pot acţiona poliţiştii din cadrul Poliţiei animalelor. În proiect se prevede că autorităţile vor putea acţiona fără mandat emis de judecător dacă un animal este torturat. Pentru verificarea sesizărilor privind animalele aflate în situaţie de pericol şi în scopul cunoaşterii situaţiei de fapt, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol.
Poliţiştii pot folosi forţa şi mijloacele din dotare, în mod adecvat şi proporţional, pentru a pătrunde în spaţiile în care se află animalele aflate în astfel de situaţii. Acţiunile poliţiştilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audio-video sau foto din dotare, fără consimţământul persoanelor. Conform proiectului, poliţiştii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu vor emite ordine de plasare în adăpost a animalelor aflate în pericol. Proiectul prevede clar cum se va proceda concret în cadrul exercitării atribuţiilor, ce acte se întocmesc. Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a asigura cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost.
Aşteptăm aplicarea în practică cât mai rapidă a Legii 2015/2014 modificată.

Leo IANCULESCU 28 - august - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...