logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

O AGA mult aşteptată

Aşa se poate spune despre Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Electroargeş ce s-a desfăşurat luni, 26 aprilie 2021, la sediul societăţii din Curtea de Argeş. De obicei, interesul acţionarilor societăţii este centrat pe informarea asupra rezultatelor financiare din anul precedent, prezentarea Raporului administratorilor, a auditorului, modul în care a fost realizat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, aprobarea acestora şi, cel mai important, profitul realizat, dacă este cazul, modul de împărţire al acestuia. Asta se întâmplă la majoritatea societăţilor comerciale din ţară, care în această perioadă au obligaţia de a desfăşura şedinţele anuale de prezentate a rezultatelor financiare din anul ce a trecut. Problemele legate de modul în care se desfăşoară activitatea societăţii, rezultatele obţinute sunt aspecte de maximă importanţă care interesează atât pe acţionari, cât şi pe salariaţii societăţii. La Electroargeş, de vreo 3-4 ani, toate şedinţele cu acţionarii au creat dispute, toate vizând o problemă deosebită ce s-a ivit în cadrul firmei: acţiunile deţinute de acţionari.

Bătălia procentelor

La Electroargeş SA, principala problemă ce frământă pe acţionari, de ceva ani, cu ocazia şedinţelor AGA, nu este cea vizând activitatea şi rezultatele, ci problema acţiunilor cu drept de vot transmise de către Depozitarul Central Bucureşti, instituţia care se ocupă cu ţinerea evidenţei acţiunilor deţinute de acţionarii societăţii. Afaceristul gălăţean Ştefan Constantin a preluat frâiele puterii la firma sus-amintită în anul 2015, urmare a unor tranzacţii bursiere cu acţiunile societăţii. În urma unei înţelegeri cu moldo-gălăţeanca Ala Procopenco, aceasta i-a vândut, cu ghilimelele de rigoare, peste 36% din acţiunile deţinute la Electroargeş de la societăţi la care aceasta era acţionar majoritar. Am spus „cu ghilimelele de rigoare” pentru că în urma tranzacţei efectuate printr-o societate abilitată, vânzătorul nu a primit banii şi nici cumpărătorul nu a dat vreun leu. A fost o înţelegere în urma căreia plata urma a se face mai târziu, stabilindu-se condiţiile respectivului contract. Urmare a unor disensiuni intervenite între Ştefan Constantin şi Ala Procopenco, aceasta din urmă s-a răzgândit în ce priveşte înţelegerea din 2015. Ala Procopenco a promovat o acţiune în justiţie, prin una din firmele vânzătoare, respectiv Bran Oil SA Galaţi, având ca obiect anularea unei tranzacţii privind 16.000.000 de acţiuni. În urma unor îndelungate dispute în instanţă, Bran Oil a reuşit să obţină anularea tranzacţiei încheiate cu firma Constantin Relative Investments. În urma respectivei sentinţe definitive, firma Bran Oil a reintrat, teoretic, în posesia celor 16.000.000 acţiuni Electroargeş, reprezentând 22,93% din totalul acţiunilor emitentului. Totul părea rezolvat în ce priveşte poziţia gălăţeanului Ştefan Constantin în cadrul societăţii Electroargeş, noua structura a acţionariatului l-ar fi debarcat din poziţia deţinută de administrator, respectiv preşedinte al consiliului de administraţie.
Numai că n-a fost nici pe departe aşa, Bran Oil neintrând în posesia efectivă a acţiunilor respective nici până la această dată, neavând posibilitatea să se bucure de dreptul de a vota cu aceste acţiuni obţinute printr-o sentinţă definitivă a unei instanţe.

Depozitarul Central, arbitru ad-hoc

Asta se poate spune că se întâmplă de vreo doi ani încoace, deoarece conform legislaţiei în materie, acţionarii pot vota conform acţiunilor deţinute şi înregistrate la Depozitarul Central Bucureşti. Or, Depozitarul Central invocă anumite prevederi legale în ce priveşte aplicarea sentinţei definitive obţinută de Bran Oil SA Galaţi, referitor la transferul acţiunilor din contul Constantin Relative Investments în contul Bran Oil. Această dispută în privinţa cadrului legal asupra transferului acţiunilor, respectiv de aducere la îndeplinire a sentinţei de rambursare a celor 16.000.000 de acţiuni, nu s-a clarificat nici până la această dată. Depozitarul Central a transmis la toate şedinţele acţionarilor lista solicitată cu acţionarii înregistraţi la data de referinţă stabilită de către conducere. De fiecare dată, la solicitarea conducerii, Depozitarul a transmis o listă cu acţionarii din care rezultă că posesorul celor 16.000.000 acţiuni Electroargeş este SC Investment Constantin SRL Bucureşti. Totul este ok pentru firma Investments Constantin, dar mai ales pentru patronul acesteia, gălăţeanul Ştefan Constantin, care poate vota, şi a votat de fiecare dată, cu aceste acţiuni la toate şedinţele AGA desfăşurate. Această situaţie îl face pe abilul gălăţean, prin acţiunile deţinute mai mult sau mai puţin legal, să deţină o poziţie majoritară, şi ca atare este de neînvins, momentan, în ce priveşte poziţia de lider la Electroargeş SA.

Votarea, o bagatelă rapid realizată

Abilul Ştefan Constantin (foto) se pare că a gândit şi premeditat ce avea să urmeze la mult aşteptata şedinţă AGA Ordinară din 26 aprilie 2021. Problema care îi frământa pe toţi era cea privind stabilirea acţiunilor deţinute de participanţi, conform listei furnizate pentru data de referinţă avută în vedere. Şedinţa AGA convocată de Tudor Dumitru în 1 februarie 2021, ţinută în faţa sediului societăţii, pe frig şi în ploaie, desele conflicte cu acesta, l-au determinat pe Ştefan Constantin să conceapă planul malefic de înlăturare a obstacolelor ce nu-i permiteau conducerea autoritară. Acesta a pus la dispoziţie, conform legii, toate materialele de la ordinea de zi, astfel că toţi participanţii luaseră la cunoştinţă de toate problemele de la ordinea de zi. Comentarii, discuţii, nu prea mai aveau sens, era clar că votul majorităţii va decide din nou, deci Ştefan Constantin şi firmele sale, care deţineau majoritatea, puteau decide conform intereselor. Odată demarată abordarea punctelor de la ordinea de zi, tot ce a urmat pentru cel ce a condus şedinţa, preşedintele C.A. Ştefan Constantin, fost o bagatelă. S-a votat rapid şi fără a avea loc prea multe discuţii. Cam aşa a avut loc mult prea aşteptata şedinţă de bilanţ, cum se zice, de la Electroargeş SA Curtea de Argeş din 26 aprilie 2021. A fost o surpriză, cu totul neaşteptată, oferită de acest abil, autoritar, chiar tupeist afacerist gălăţean Ştefan Constantin. Surpriza se referă la punctul de la ordinea de zi în care s-a stabilit ca să se reducă numărul membrilor C.A.

Decizie surprinzătoare: trei administratori

Societatea, până la data şedinţei din 26 aprilie 2021, era condusă de un consiliu de administraţie format din cinci membri: Ştefan Constantin, Gavrilă Ion, Tudor Dumitru, SC Investments Constantin şi SC Benjamins United. Cum firmele SC Investments Constantin şi SC Benjamins United au ca patron asociat pe Ştefan Constantin, se subînţelege că acesta putea lua deciziile, în ce priveşte administrarea Electroargeş, conform propriilor dorinţe. Ceilalţi doi administratori, Gavrilă Ion şi Tudor Dumitru, sunt persoane cu vechi state de funcţiune, atât ca acţionari cât şi la conducerea societăţii, dar au fost în ultimii ani pe post de spectatori în luarea decizilor.
Disputele lui Ştefan Constantin cu aceşti doi domni din componenţa consiliului de administraţie se pare că l-au iritat foarte tare pe şeful C.A.-ului şi acesta a hotărât indubitabil în cadrul şedinţei AGA din 26 aprilie 2021: C.A. format din 3 membri. Propuneri au existat mai multe, dar în final, votul majorităţii a decis că noii administratori sunt: gălăţeanul Ştefan Constantin, SC Cardinal Main SRL Bucureşti, SC Csoarpi Saints SRL Bucureşti. Preşedinte al consiliului de administraţie a fost ales din nou Ştefan Constantin. Aceste firme au ca patron asociat tot pe Ştefan Constantin, deci acesta a obţinut ce şi-a dorit – control absolut. Astfel, Gavrilă Ion şi Tudor Dumitru au fost înlăturaţi rapid şi neaşteptat din poziţiile importante deţinute în cadrul firmei. A fost o decizie şoc, care a surprins pe toţi, dar votul este vot, le place sau nu acţionarilor participanţi, hotărârea trebuie luată în considerare.
Vă ţinem la curent.

Leo IANCULESCU 30 - aprilie - 2021

One Response so far.

  1. Claudia spune:

    Stefan a invins din nou pentru ca asta este el, un învingator. Sa-si ia adio de la putere gasca galateana din jurul moldovencei.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...