http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST nr. 912 - 21.05.2022

Acum doi ani, abilul şi controversatul om de afaceri, fost consilier municipal de Galaţi din partea vărsatului PDL, pe numele de scenă Gelu Ţăranu, iar cu cel din acte Gheorghe Radu, a dat o primă mare lovitură pe piaţa imobiliară. A vândut un teren de 10.000 de mp situat în Galaţi, la intersecţia dintre strada Henry Conadă şi bulevardul George Coşbuc, vizavi de Patinoar. Cumpărătorul a fost retail-erul german Lidl, care a edificat un al cincilea supermarket în oraş. Istoria contorsionată a acestui teren o găsiţi în arhiva electronică a Impact-est dând căutare, de pildă, „Hortigal” sau „Herăscu”. Suma de 1,9 milioane de lei s-a împarţit între cei trei acţionari ai firmei care a vândut, în frunte cu Radu Gheorghe.
Dar în ediţia de faţă vom pune accent pe cea de-a doua mare afacere imobiliară croşetată de acelaşi abil Gelu Ţăranu. În decembrie 2019 a semnat un precontract cu Dedemanul Fraţilor PAVĂL, prin care firma Roshman Internaţionalul SRL Galaţi, care a acaparat întregul patrimoniul fostei Vinificaţie şi Băuturi SA Galaţi, compus din peste o sută de hectare de viţă de vie, crame şi terenuri intravilane.

Florin Diaconu a venit cu 200 lei în firmă şi a plecat cu 180.000 de euro!
Pentru asta a turnat la DIICOT – Central

Tatăl lui Florin Diaconu, Antonel Diaconu, este (a fost) asociat cu Gheorghe Radu şi un anume Boris în fosta Vinificaţie şi Băuturi SA Galaţi. El s-a ales, printre altele, cu 800.000 de euro, din vânzarea celor 10.000 de metri pătraţi către Lidl şi cu 30 hectare de vie şi o cramă ultra utilată şi refăcută din temelii, încât arată ca un conac de prin Franţa sau Italia, zona viilor. Sigur, Antonel Diaconu nu se mai ocupă de via de la Umbrăreşti pe care declară că a arendat-o din anul 2016, cu toate că în piaţă se spune că el nu a mai văzut acea vie de cinci ani, nu de patru.
Din informaţiile pe care le deţinem, Florin Diaconu, fiul lui Antonel Diaconu, a intrat ca acţionar în firma Roshman Internaţional SRL Galaţi cu un capital social de 200 de lei noi. În septembrie 2019, acesta îşi vinde acţiunile, constând într-o suprafaţă de 4000 de mp de teren, situat în intravilanul municipiului Galaţi, pe bulevardul George Coşbuc nr. 257 şi îl vinde acţionarului majoritar contra sumei de 45 euro pe metrul pătrat. Total, 180.000 de euro, dar cei implicaţi spun că, de fapt, Florin Diaconu a primit 200.000 de euro. De aici a început un întreg scandal avându-i ca protagonişti pe Antonel Diaconu şi Florin Diaconu, pe de o parte, şi pe acţionarul majoritar Gheorghe Radu şi Boris, acţionar şi el, rămas fidel lui Gh. Radu.
S-a lăsat cu multe reclamaţii (unii le zic turnătorie între partenerii de afaceri) la DIICOT – Structura Teritorială Galaţi şi la DIICOT – Structura Centrală, care a şi preluat întregul dosar. S-a lăsat cu ameninţări, urmăriri, ameninţări cu linşarea, cu asmuţit gorilele pe Florin Diaconu (aşa susţine tatăl lui), pentru a-l linişti pe acesta să înceteze cu turnătoriile la Poliţie şi DIICOT.
De altfel, Antonel Diaconu mi-a promis o copie a întregului dosar încă din vara-toamna anului 2019, dar s-a dat lovit la telefon. Mai mult, se pare că şi-a ameninţat partenerii cu dezvăluiri în săptămânalul print şi online, Impact-est, lăudându-se că a antamat deja spaţiu redacţional pentru a-şi expune punctul de vedere în această afacere în care el şi fiul lui au fost parteneri. Desigur, nu este nimic real din ce a aruncat în piaţă Diaconu tatăl. Cele câteva întrevederi ale noastre s-au soldat cu ceva cafele şi un şpriţ de vin. Sigur, pentru asta nu am emis factură fiscală şi chitanţă!

Vor sosi 4,6 milioane de euro în conturile Roshman, de la Dedeman

Pe acest fundal al scandalurilor, al percheziţiilor şi dosarelor DIICOT-SC, Gelu Ţăranu înaintează ca un tanc rusesc în câmpul de luptă al afacerii. După ce-i dă partea (ne)cuvenită din acţiunile deţinute de către Florin Diaconu, care intrase, repet, în firmă cu 200 de lei, parte care a constat într-un teren de 4.000 de metri pătraţi şi pentru care a primit de la acţionarul majoritar 180.000 sau 200.000 de euro, Gh. Radu dă lovitura. În decembrie 2019 semnează cu firma DEDEMAN a fraţilor Pavăl un antecontract de vânzare a suprafeţei de teren de 23.000 de mp, situat în intravilanul municipiului Galaţi. Preţul înscris în actul notarial este de 200 de euro pe metrul pătrat. Total, 4.600.000 de euro. În aceste condiţii putem să dăm crezare Diaconilor – tată şi fiu – care au vândut 4.000 mp cu doar 45.000 mp, şi doar cu patru luni înainte de marea vânzare la preţul de 200 de euro/mp. Dar să nu uităm nici că şi-a înmulţit cei 200 de lei – capital social, până la 200.000 de euro.
Acum, scandalul este departe de a se fi stins, căci Florin şi Antonel Diaconu se folosesc de instituţiile de forţă ale statului în parteneriatul de afaceri în care au intrat şi din care au ieşit bogaţi până la capăt. Se pare că ei vor insista să ameninţe până când vor obţine şi alte beneficii financiare de la acţionarul majoritar, rezultate din viitoarele afaceri imobiliare care se vor derula prin firmele la care şi ei au fost acţionari.
În fond, firma Roshman Internaţional SRL este o firmă cu rol de tampon şi de paravan, prin care s-a derulat o uriaşă afacere imobiliară şi atât. Căci de la înfiinţare (2013) şi până în 2014 a avut 20 de procese civile în dosare de executări silite şi contestaţii la astfel de executări. Cu zero salariaţi, societatea a înregistrat pierderi în anul 2013 de 1,95 milioane de lei.
Îi aşteptăm pe protagonişti cu sincere şi corecte puncte de vedere, nu să colporteze în piaţa ştirilor bombe cu bioxid de câlţi şi clisme cu carbid!

Gelu CIORICI 6 - noiembrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

De prin piaţa centr

Ştie cineva cam cât de bine mă simt când văd ...

Sesizare penală pen

Despre degradarea gravă a clădirii Casei Agronomului, situată la intrarea ...

Moldo-gălăţencele

De ceva ani, se poate spune că cele două moldovence, ...

Circotecă la şedin

În urmă cu două săptămâni a avut loc şedinţa de ...