logoImpact EST nr. 876 - 18.06.2021

Topuleţe cu nesimţiţii din multinaţionale (IV)

Locul 10: LIDL DISCOUNT SRL
Cifră de afaceri 2017: 6 510 008 485 LEI
Profit 2017: 352 766 100 LEI
Profit din Cifra de Afaceri: 5,42%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: comerţ cu amănuntul
Vedem că onor Consiliul Concurenţei se face de ani de zile că nu vede consolidarea fără precedent pe zona de retail a două branduri ce aparţin grupului german Schwarz: LIDL şi Kaufland. Cifrele de afaceri cumulate ale celor două lanţuri aparţinând aceluiaşi grup au fost în România de 4 miliarde de dolari. FOARTE MULT.
Lidl a sosit pe piaţa românească abia acum 10 ani, însă a fost destul să urce ca o rachetă înspre aerul rarefiat al TOP 100 companii în România. Ca şi Kaufland, a luat ca azimut pentru profit cifra de 5 la sută din cifra de afaceri, deşi industria de retail merge pe o medie de 10.
În România, Lidl a prins repede şmenul: a stat 4 ani pe pierderi groaznice, apoi a început cu profituri mici şi creşte încet, dar nu prea tare, că nu-s fraieri. Profituri mic, dar încasări de aproape 30 de miliarde de lei în cei 10 ani de prezenţă în România. Adică au luat din buzunarele românilor aproape 7 miliarde de euro şi au dăruit României un voucher penibil cu profituri declarate de nici 200 de milioane de euro. În 10 ani. Bătaie de joc în stil nemţesc.
Dar dacă tot au venit în România, băieţii de la LIDL s-au gândit să se adapteze local cât mai bine. Ia să vedem cum s-au adaptat ei cu firma LIDL România SCS, adică societate în comandită simplă. Această firmă e cea care se ocupă de achiziţia de terenuri şi de dezvoltare. Nimeni din ANAF nu o vede, are zero angajaţi, toţi sunt orbiţi de societatea de tip SRL pe care LIDL îşi operează comerţul cu produse.

Ia să aruncăm noi o privire pe financiarele acestei societăţi în comandită simplă: pierderi groaznice declarate. Şi foarte suspecte. Dar asta nu e totul. Am mai găsit o societate pe comandită simplă: LIDL IMOBILIARE ROMÂNIA MANAGEMENT SCS! Aceeaşi daravelă: datorii în creştere, tone de pierderi declarate, cifre de afaceri suspect de fluctuante.

Locul 11: DEDEMAN SRL
Cifră de afaceri 2017: 6.333.363.177
Profit 2017: 889.128.766
Profit din Cifra de Afaceri: 14,04%
Acţionar majoritar: CAPITAL ROMÂNESC
Activitate: Comerţ cu amănuntul

Doi oameni: Dragoş şi Adrian Pavăl. Sunt singurii români, antreprenori locali, pe care îi veţi vedea în Top 100 firme din România. SINGURII!
Ceea e ce foarte, foarte trist. Asta înseamnă că restul firmelor sunt deţinute de multinaţionale, asta înseamnă că economia României s-a prostituat deja într-atât de mult încât şansele ca o firmă cu capital integral românesc să prindă un loc în top 100 firme pe România sunt egale cu şansele că România să mai prindă o calificare în următorul deceniu la Campionatul Mondial.


Ce remarcăm noi pe 2017? Ca Dedeman a plătit impozite pentru un profit ce reprezintă 14% din cifra de afaceri. Adică una dintre cele mai mari cifre din top 100 vine de la singura firmă cu capital românesc. Multinaţionalele îşi ascund profitul în România, românii NU. Şi fraţii Dedeman, cum li se mai spune, au declarat profituri însemnate mereu, nu au avut sincope sau amnezii fiscale.

Locul 12 – LUKOIL SRL
Cifră de afaceri 2017: 5.922.290.967 RON
Profit 2017: 85.746.309
Profit din Cifra de Afaceri: 1,45%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: comerţ carburanţi

Când te uiţi aşa, puţin atent, la financiarele LUKOIL în România, mai că te apucă plânsul de mila lor. Efectiv, ruşii ăştia trăiesc o dramă comercială: în ultimii 10 ani de zile, LUKOIL a făcut în România circa 55 de miliarde de lei din banii românilor care şi-au luat carburanţi de la ei. Adică peste 12 miliarde de euro. O sumă imensă. Cu toate acestea, bieţii ruşi au avut în ultimul deceniu 7 ani de pierderi teribile, culminând cu perioada 2010-2012, când au declarat pierderi de circa 100 de milioane de euro. Ne e atât de milă de ei, încât propunem Guvernului României elaborarea unei scheme de stat cu ajutoare financiare pentru acest gigant rus. Evident, suntem ironici. Ce face Lukoil în România se numeşte fie prost management, fie evaziune fiscală. Este imposibil să crezi, privind chiar şi la concurenţa sa de la OMV sau Mol sau Rompetrol, că în 10 ani nu au reuşit să declare decât 40 de milioane de euro profit sumă cumulată, adică o medie de profit de 4 milioane de euro pe an. E bătaie de joc, e obrăznicie, e un scuipat cu muci pe obrazul Statului Român. Băieţii ăştia ar trebui repede scanaţi de fisc şi procuratură, că şi ăştia sunt mari iubitori de România când trebuie să dea 10.000 de euro pe an pentru CSR, dar au probleme sufleteşti când e să declare profit în ţara unde au făcut 12 miliarde de euro!
(va urma)

Liviu ALEXA, www.ziardecluj.ro 8 - februarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...