logoImpact EST nr. 880 - 23.07.2021

Conform unui proiect de modificare a OUG 28/1999, bacşişul va fi definit în vederea evidenţierii lui pe bonul fiscal, în scopul delimitării clare a acestuia de celelalte venituri. Desigur, condiţionarea acordării bacşişului este interzisă sub orice formă. Bonul fiscal va fi unul distinct, operatorul economic fiind cel care decide dacă bacşişul rămâne la dispoziţia sa sau se distribuie salariaţilor, conform unui regulament propriu de ordine interioară. Acesta va fi impozitat cu 16% sau cu 3% (în cazul microintreprinderilor), în cazul nedistribuirii către salariaţi. El nu este purtător de TVA şi CAS.

Dar asta complică lucrurile, agentul economic având obligaţia evidenţierii într-un registru special a banilor personali pe care salariaţii îi au asupra lor când intră în serviciu. E ca înainte de 1989, la gestionari. Culmea e că dacă în urma unui control se constată că un salariat are mai mult de 1% diferenţă dintre ce a declarat în registru şi ce are în buzunar, dar nu mai mult de 100 de lei inclusiv, amenda este între 2000 şi 5000 de lei!

Maximul amenzilor este de 25.000 şi 30.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru 30 de zile a operatorului economic în cazul în care un salariat are asupra sa, faţă de ce a declarat, o sumă mai mare de 1000 de lei şi mai mare cu 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat la ora controlului.

Cu alte cuvinte, impozitul pe bacşiş e garantat impozitat! Şi fiscalizat în cazul împărţirii între salariaţi, semn că-i foame mare la cei care fură la vârful statului.

A. Botezatu 24 - aprilie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...

Ce este mai vechi ş

Răspuns corect: conductele de tip sită. Aşa arătau luni, 19 ...

Un nea Caisă prăş

Lunea se întâmplă toate nenorocirile. De aia se şi spune ...