Actorii principali: Edy Minjineanu, Lupu Lina Florentina, Bădoiu Mihaela şi Ala Procopenco
Marţi, 8 iunie 2021, a avut loc audierea martorilor în dosarul penal nr.3562/109/2018 aflat pe rolul Tribunalului Argeş. În acest dosar, doi gălăţeni, Constantinescu Gabriel, cunoscut ca mâna dreapta a răposatului Chelu, şi Panaite Tinel, un personaj căzut în plasa celui dintâi, sunt cercetaţi pentru fraude uriaşe produse fabricii de mobilier Alprom SA din Piteşti. Spre deosebire de alte dosare, în acest caz, inculpaţii au avut ghinionul să dea peste un complet care a înţeles că trebuie să-şi facă datoria cu mult profesionalism şi într-un termen rezonabil. Se pare că procurorii implicaţi în acest caz au întocmit un dosar „beton” şi au uşurat munca judecătorilor. În acest dosar au fost citate alte patru persoane din Galaţi, ca martori, persoane care într-o măsură mai mică sau mai mare cunosc, sau au fost implicaţi, se spune, în tranzacţii frauduloase cu mobilier, toate însumând peste 4,6 milioane lei. Persoanele citate ca martor în acest dosar au fost Edy Minjineanu, Lupu Lina Florentina, Bădoiu Mihaela şi Ala Procopenco. La audieri au fost prezenţi în sala de şedinţă, doar trei din aceste persoane, una, Bădoiu Mihaela, fiind plecată din ţară, mai exact în Marea Britanie, unde are în derulare un contract de muncă. În această situaţie s-au audiat persoanele prezente, care, pe rând, au dat relaţii şi au răspuns întrebărilor adresate. În cazul unuia din martorii audiaţi, Ala Procopenco, situaţia a fost simplă, aceasta a putut da relaţii la obiect, despre ce cunoştea şi ce documente deţinea. În cazul celorlaţi doi martori, se pare că audierea a fost mai degrabă o circotecă, atât Edy Minjineanu cât şi Lupu Florentina fiind cel puţin ridicoli.
Edy Minjineanu: răposatul Chelu ştie!
Foto: Edy Minjineanu
Adus destul de greu la audieri, sub presiunea mandatului de aducere, acest martor a stârnit circul, oarecum sfidând bunul simţ. Acesta a fost, întrebat despre mobilierul primit în gestiune şi plătit de altfel, i s-a solicitat să justifice ce a făcut cu acest mobilier. Raspunsul a fost hilar: răposatul Chelu Cătălin ştie. Minjineanu a susţinut că mobilierul a fost facturat către Chelu, numai că facturile au fost întocmite în anul 2019 şi trimise prin poştă către presupusul beneficiar. A intervenit o mică problemă între timp: destinatarul facturilor a murit cu vreo cinci ani în urmă, aşa că facturile i-au revenit retur. Despre semnături, avize şi multe alte formalităţi de acest gen, se pare că acestea nu prea existau. Cum s-ar zice, tupeistul Minjineanu a încercat să prostească pe faţă completul de judecată, dar se pare că nu a prea ţinut.
Lupu Florentina, înlăcrimată la comandă
Foto: Lupu Florentina
Audierea acestui martor a fost tot un fel de circ, cu tentă lacrimogenă. Cunoscută de cei apropiaţi anturajului ca plângăcioasa de serviciu, martora a încercat să emoţioneze instanţa, dar nu a ezitat să-şi etaleze funcţiile deţinute ani buni la două firme implicate. La Comat SA Galaţi, aceasta deţine funcţia de director economic, iar la Fricom SA Galaţi este administrator unic şi indispensabil de vreo 12 ani. La aceste societăţi ea a măsluit, zic unii, actele privind evidenţierea de mobilier de peste 2,7 milioane lei. Întâmplător, sau nu, se pare că Lupu Florentina este una din persoanele implicate în tranzacţiile frauduloase cu mobilier amintite, ea având o evidenţă a ceea ce s-a făcut cu mobilierul şi a modului în care s-a încercat ascunderea urmelor. Iată adevărata destinaţie a mobilierului. Click aici: (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7)
Dacă prin audierea acestor martori instanţa dorea să elucideze fraudarea Alprom, iată că aflăm că de fapt au fost prejudiciate şi firmele Fricom SA şi Comat SA, ambele din Galaţi, firme care au primit într-adevăr mobilierul, l-au plătit firmei ce l-a livrat, dar nu pot justifica ce au făcut cu mobilierul. Se pare că este vorba de delapidare în cazul ambelor firme menţionate mai sus. Pentru edificare vă putem spune că am intrat în posesia unor înscrisuri care precizează cam unde a ajuns mobilierul respectiv. Pentru a vedea unde a ajuns mobilierul, puteţi accesa ziarul on-line.
Concluzia: procurorii gălăţeni vor avea de treabă, doi din martorii din dosarul piteştean ar trebui să fie inculpaţii dintr-un dosar de cercetare gălăţean. Vă ţinem la curent.