logoImpact EST nr. 871 - 18.05.2021

Deschidem o nouă pistă şi de o altă tonalitate, aici, la Impact-est. Suntem convinşi că SATUL merită mai mult decât statul. De aceea pagina se va numi ”Satul la rang de stat”. Începem, şi vom alterna abordările tematice, cu ţăranii cinstiţi şi gospodari din această zonă de sud-est şi vom continua cu fiii lor, deveniţi fermieri or de-a dreptul antreprenori în agricultură, zootehnie, horticultură, legumicultură, viticultură, apicultură şi prelucrarea produselor agro-alimentare. Deocamdată ne cantonăm tot în ediţii de patru pagini printate, dar vom iniţia suplimente lunare de alte patru pagini. Căci suntem siguri că dacă am avea două milioane de ţărani ca ei, de data asta FAMILIA BUJOREANU ne-a fost gazdă şi început de ALTCEVA, România ar deveni independentă şi faţă de Uniunea Europeană. Aşteptăm să ne scrieţi clasic sau pe e-mail geluce@yahoo. com, să ne contactaţi la telefon 0746/11.94.11, pentru a ne invita în Gospodăriile Dumneavoastră şi în Fermele Dumneavoastră, or să ne semnalaţi unde merită să ajungem, căci ne propunem să înălţăm Ţăranul, Satul şi Agricultura la RANG de NORMALITATE.

 

Tractorul e mândria lui nea Bujoreanu

Am construit casa în 1970, cu soţia mea. Are patru camere, anexe şi un beci în care încap trei tone de produse. Aşa leg discuţia cu Măndiţa şi Vasile Bujoreanu, aşezaţi la o masă, afară, având în faţă curtea plină de fl ori. Gospodăria şi averea lor e în Cavadineşti, un sat care a dat şi numele comunei, din care mai fac parte şi alte patru sate: Găneşti, Rugineni, Vădeni şi Grăpeni. Numele comunei vine de la al unui oştean de-al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe nume CAVADIN, precizează nea Vasile, care este şi consilier al Parohiei-Bisericii cu hramul Sfi nţii Mihail şi Gavriil.

Firul poveştii continuă şi eu consemnez cu ochii în lanul de fl ori, stânga privirii mele lovindu-se de tractorul care e mândria lui nea Bujoreanu… Biserica cea veche are 800 de ani şi e din paiantă. Acum am terminat- o pe cea nouă, din cărămidă.

Primăria a dat 2 miliarde, consătenii au dat 4, Patriarhia ne-a dat 400 de milioane şi aşteptăm să ne ajute Arhiepiscopia şi Consiliul Judeţului, căci mai sunt multe de făcut. Mă sâcăie vederea tractorului şi întreb gazdele…

A, l-am cumpărat de nou, în 1993, am dat pe el 5,1 milioane, plus TVA, era prima dată pus TVA, cu credit bancar. Am produs cu el la o asociaţie agricolă mare, lucram 30-40 de hectare. În trei luni am dat banii înapoi la bancă, cu ce am câştigat.

Avem apă rece şi caldă mereu

În cizma sobei de teracotă, la plita căreia tanti Măndiţa găteşte dumnezeieşte, este amplasat un cazan din inox, prevăzut cu robinetul care alimentează o cadă de baie adevărată ca la … bloc. Toate sunt alimentate prin cădere liberă dintr-un bazin de 10 tone de apă. Am captat nişte izvoare afl ate la un kilometru de casă. Din 1984 am tras apă acasă. Avem şi o captare în puţ, avem şi separat pentru udat grădina, livada, via…

Dacă nu bătea chiatra, făceam 1.000 de litri de vin, ia uita-ţi-vă cum stau butoaiele în beci! Dar, mulţumim lui Dumnezeu, avem o livadă de 20 de meri, grădina de legume şi zarzavat, via, 8 hectare în câmp cultivate cu grâu, porumb şi fl oarea-soarelui, încă o vie la deal şi o altă grădină de legume, cateva sute de porumbei, cateva zeci de curci şi nenumăraţi pui şi găini… Avem şi 80 de stupi, se tot întrec în povestit gazdele. Am pornit cu 10 bucăţi. În 2000 aveam 40. Prisacă facem aproape, la rapiţă. Acum, stupii sunt ai băieţilor.

Ei au accesat fonduri europene de 7.500 de euro pe cinci ani. Am achiziţionat o centrifugă cu patru rame de inox pentru scoaterea mierii din faguri şi 40 de stupi. Facem 1400 kg de miere pe an. O vindem la samsari cu 16 lei kg, iar ei o dau în piaţă cu 30.

Cavadineştiul ca epilog

Comuna Cavadineşti are 240 de case. Nimeni nu a făcut nici o investiţie aici. Vin doar pentru înşelătorii cu pământurile, ne spun cu năduf gazdele. De la Adrian, unul dintre cei doi nepoţi prezenţi la masa discuţiilor şi la cea a prânzului întârziat, îmi spune că sunt profesori la şcoală, dar au plecat toţi şi în fi ecare an vin alţii… Consemnarea a avut loc pe 9 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului.

 

Tanti Măndița albinărește,

Nea Vasile tractorește!

 

Gospodăria și casa familiei Măndița și Vasile Bujoreanu au o organizare de stup. Ulița pe care sunt amplasate acareturile e parcă din basme și parcă urcă spre cer, atâta de anevoios este de înaintat, fie chiar și cu tractorul care e prima ”ființă” de la intrarea pe poarta mare în ograda lui nea Vasile și a lui tanti Măndița. Pe el lucrează nea Bujoreanu trei din cele opt hectare de teren arabil peste care sunt stăpâni producând, nu doar în acte.

Iote, am 78 de ani, acu pe 7 octombrie îi fac. Și lucrez pe el, mă mai plimb, mă duc undi vreu cu tractorul, i-am agățat și o remorcuță și aduc produsele de la grădina din câmp”, se laudă pe drept acest urmaș al răzășilor lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Tanti Măndița e o furnicuță de femeie. Iute și așezată în același timp, în tot ce face. Fie în grădina de zarzavat, fie printre păsările de curte, fie în bucătărie, or în casa cu patru camere unde și curățenia este calmă ca și mirosurile de pelin, mentă și levănțică, toate amestecate încât să te facă să umbli în vârful picioarelor și să vorbești parcă în șoaptă.

Ei, io mă ocup de florile astea din fața casei, de grădina de legume și zarzavat, de curățenie, de toate celea ale ogrăzii și casei și, mai ales, de cei 80 de stupi, pe care după Prisaca de la Rapiță îi aducem aici, în spatele livezii de meri.

Am lucrat patru sau cinci ani la stupii ceapeului și n-am uitat albinăritul.

Apoi am lucrat vro șăpti ani la Muncă și Artă, la Galați. E uitați-vă, aistea-s prosoapele de artizanat pe care le făceam, ne spune și șefa casei și gospodăriei, tanti Măndița Bujoreanu.

Averea ei, a lor, cea adevărată-adevărată?

Patru copii – 2 fete, 2 băieți – toți la casele lor, 5 nepoţi și o strănepoată. Se numește Maria.

Gelu CIORICI 1 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...