logoImpact EST nr. 860 - 06.03.2021

acum, când toată lumea este aţintită cu ochii pe justiţia noastră sublimă, îndrăznim să scriem şi noi ceva în legătură cu aceasta. Vorba unui coleg de redacţie „acum, că mai târziu o să se interzică”, adică va fi ceva de genul că ăştia care lucrează acolo vor fi zei şi Dumnezei pe Pământ, mai ceva decât ăia din ceruri, iar noi, populimea, nu vom avea voie nici să ridicăm capul să-i privim în faţă ca nu cumva să orbim.

Chestia este că nici în ruptul capului nu o să pricepem că ăştia sunt tot oameni, la fel ca noi, cu obiceiurile şi bolile noastre, că sunt vii ca şi noi, că mănâncă şi se cacă, că iubesc şi mor, ca toţi pământenii.

Uite, noi ne dorim, dacă tot suntem cu americanii, să fie ca la ei, adică să nu ajungi „stimabil” judecător sau procuror decât după ani şi ani de zile de practică, sau să introducem „juraţii”, adică să dea verdictul mai mulţi, eliminând astfel eroarea umană personală, firească la nivel de complet, în zilele noastre.

Am vrea, de exemplu, ca zeii şi paraleii aceştia de oameni, plătiţi din banul public regeşte, cu o mie şi una de drepturi şi beneficii personale sau chiar familiale, să răspundă cu „capul” (adică linşaţi) dacă iau mită, sau să răspundă patrimonial pentru greşelile deciziilor luate. Unde draku’ s-a mai văzut, ce dreptate poate fi aceea, în care dacă greşeşti să nu plăteşti? Şi  unde? Tocmai la cei care împart dreptatea.

Toate acestea de mai înainte, ne-au venit în minte după ce am fost sideraţi de una dintre nenumăratele minuni ale justiţiei gălăţene. După ce Judecătoria l-a condamnat la şapte ani şi două luni de închisoare pentru omorârea a două femei cu maşina, Ionel Moca, zis Machena, interlop notoriu, a atacat deciziala Curteade Apel, care i-a redus pedeapsa la patru ani şi jumătate. Şi asta în condiţiile în care individul a fugit de la locul faptei, este recidivist, fiind condamnat pentru proxenetism la 13 ani de puşcărie şi este judecat pentru trafic de droguri. Păi asta este pedeapsă?1? Când iei viaţa a doi oameni nevinovaţi?! Şi de aici ne apucă FANTACSIA, adică cum, unii sunt condamnaţi la dublu sau triplu ani de puşcărie pentru evaziune fiscală sau alte matrapazlâcuri, sau cum de aceleaşi fapte produse sunt încadrate cu ani grei de puşcărie la o instanţă, iar la o alta pedepsele sunt modice?

Or să ne spună lucrătorii cu „cârca” din justiţie că habar nu avem, că nu avem studii de specialitate, că nu ne pricepem şi că săvârşim un sacrilegiu intrând şi dându-ne cu părerea într-un domeniu sfânt din punctul lor de vedere. Recunoaştem că nu avem „Dreptul”, dar recunoaştem şi că ar trebui să recunoaşteţi că avem „bibliotecă la mansardă”, că ne punem întrebări de bun simţ, că a gândi şi a scrie nu este o crimă, până când nu o să se incrimineze şi delictul de opinie în România.

Un alt caz care ne pune serios pe gânduri, mult mediatizat în presa locală şi nu numai îl reprezintă crima produsă de Dan Cadar. Au trecut doi ani şi individul încă nu-i condamnat (la scaunul electric precum în SUA) după ce a omorât-o în bătaie, pur şi simplu a tocat-o cu bâta pe biata tânără fată. Impresia generală este că asistăm cu toţii la „manevre” de tot felul, care în final vor fi sancţionate făcându-ne să ne strâmbăm de râs sau plâns. Şi toate acestea în timp ce Justiţia noastră dragă şi scumpă, a Republicuţei noastre, îşi face datoria nimicind cu ani grei de puşcărie „găinării” de tot felul.

Ei, domnilor! Aceasta chiar este o mare problemă pentru care, iată, Justiţia are o cotă de încredere scăzută în sondajele de opinie. Adică impresia că pentru unii este MUMĂ, iar pentru alţii CIUMĂ, că DREPTATEA nu este una şi aceeaşi pentru toată lumea şi că nimeni nu este mai presus de ea.

Aşteptăm cu interes AVIASANUL; HORTIGALUL; EVAZIUNEA de 20 milioane euro confirmată de Finanţe; DIRECŢIA COPILULUI şi tot aşa.

Mai e mult până departe, dragă Justiţie, în a te privi cu admiraţie şi respect pentru ceea ce faci şi nu doar pentru ceea ce reprezinţi.

Observator 16 - ianuarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Acţiunile Galfinban

Din lecturarea site-ului BVB am aflat că la o societate ...

Campania electorală

Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare cu executare ...

Îndoielile nu pot f

Un muzician, un actor, un preot, un medic. Voci contra ...