Decizia administraţiei de la începutul anului 2021 de a vinde sediul societăţii, terenul aferent, către Kaufland, a stârnit revolta angajaţilor, a acţionarilor, a multor brăileni. Vânzarea terenului şi a sediului în care se desfăşura activitatea de producţie a acestei societăţi, un brand naţional, ar fi însemnat practic închiderea definitivă a activităţii, cu un impact social deosebit, urmare a pierderii locurilor de muncă a câtorva sute de angajaţi. Povestea cu realocarea într-o nouă locaţie modernă, este doar o poveste de adormit copii a administratorilor societăţii. Noroc că tranzacţia malefică nu a mai avut loc, părţile implicate au realizat că s-a sărit calul, tranzacţia având un puternic iz penal.
N-a fost vânzare, să fie majorare
După scandalul stârnit de deciziile aberante ale conducerii privind vânzarea terenurilor şi clădirilor societăţii, iată că năstruşnicul consiliu de administraţie a venit cu o nouă idee: majorarea capitalului social cu aport în numerar. Dacă chestiunea cu vânzarea sediului şi terenul aferent, a căzut, asta ca urmare a renunţării potenţialului cumpărător la această achiziţie, problema cu majorarea de capital în numerar a societăţii a fost supusă aprobării AGA Extraordinare. În cadrul şedinţei AGA Extraordinară, din 12 aprilie 2021, s-a hotărât majorarea capitalului social, prin contribuţii în numerar, cu suma maximă de 2.240.775 lei, de la valoarea curentă de 4.481.550 lei la valoarea maximă de 6.722.325 lei (Click aici). Aprobarea acestei majorări a fost un obiectiv uşor de realizat de membrii consiliului de administraţie, asta motivat de faptul că şi-au asigurat, pe moment, controlul decizional în cadrul Adunărilor Generale a Acţionarilor. În stilul deja caracteristic al CA-ului, adică evaziv, nu s-a stabilit data de referinţă, nici data începerii subscrierii, ci doar că va dura o lună, dar fără a se preciza ce şi cum, şi mai ales, anul. Majorarea stabilită, cu 2.440.775 lei, ne arată, matematic vorbind, că reprezintă fix jumătate din capitalul social al societăţii.
Dezastru financiar premeditat?
Majorarea hotărâtă se pare că ascunde un mare mister, în fapt fiind vorba de un plan bine gândit, prin care se urmăreşte un obiectiv clar: acapararea puterii absolute a acestei firme. Majorarea propusă cu aport în numerar, fără a se face o reevaluare a activelor societăţii şi majorarea capitalului social cu suma respectivă, favorizează unii acţionari, cei cu mari disponibilităţi financiare, în preluarea controlului absolut şi obţinerea unor avantaje financiare uriaşe. Mai mult, în astfel de situaţii, se poate presupune că ar putea fi vorba de activităţi profund ilicite, cum ar fi aceea a spălării de bani, dar asta este altă poveste. Această propunere surprinzătoare, de majorare a capitalului social cu numerar, se pare că începe să se lege de evenimentele financiare petrecute în societate în ultimii trei ani. Apariţia în acţionariatul societăţii brăilene, cu o deţinere de peste 42%, a firmei bucureştene INDUSTRIES BENJAMIN SRL, controlată de gălăţeanul Ştefan Constantin, cu o deţinere de peste 70%, a însemnat începutul unei campanii de acaparare a puterii absolute, de folosire discreţionară, abuzivă şi nelegală a fondurilor societăţii.
Apariţia firmei bucureştene în acţionariatul Braiconf SA Brăila, prin achiziţia a peste 42% din acţiunile acestei firme, s-a făcut printr-o vânzare-cumpărare realizată între INDUSTRIES BENJAMIN SRL Bucureşti, cumpărător, firma lui Ştefan Constantin, şi Electroargeş SA, vânzător, firma la care Ştefan Constantin este administrator. Acesta a a semnat atât pentru vânzător cât şi pentru sine, adică pentru cumpărătorul INDUSTRIES BENJAMIN SRL (Click aici) şi (Click Aici). Preluarea administrării firmei Braiconf SA Brăila de către acesta, împreună cu asociatul său, Dumitrache Silviu Bogdan, numit preşedinte al consiliului de administraţie, a coincis, nu întâmplător, zic tot mai mulţi, cu începerea unui dezastru financiar a reputatei firme brăilene. Conform evidenţelor contabile, societatea a înregistrat, în perioada 2011-2018, profit anual, per-total suma fiind de 14.707.397 lei(clik aici), iar în anii 2019-2020, înregistrând o pierdere fabuloasă de 9.592.372 lei (Click aici).
Conform ultimilor informaţii financiare furnizate de administratorii societăţii Braiconf, societate a realizat în trimestrul I al anului 2021 o pierdere de 825.462 lei (Click aici).
Perdantă, dar …interesantă!
Aşa s-ar putea defini situaţia acestei firme brăilene, care a început să gâfâie de vreo trei ani, sub bagheta strâmbă a noilor administratori, la care pierderea, nu pentru firmele lor personale, a devenit o obişnuinţă. Brandul Braiconf, cu toate pierderile înregistrate în ultimii trei anii, se pare că stârneşte un real interes pentru anumiţi investitori, care continuă să achiziţioneze acţiuni la această societate. Cine este misteriosul investitor care investeşte sume apreciabile în acţiuni la ,,perdanta de serviciu” Braiconf? Conform datelor furnizate de site-ul Bursei de Valori Bucureşti, cumpărător a 1.274.975 acţiuni, reprezentând 2,85% din acţinile Braiconf, este chiar firma administratorilor Braiconf: INDUSTRIES BENJAMIN SRL Bucureşti (Click aici). Vânzătorul acestui pachet de acţiuni este acelaşi: Electroargeş SA Curtea de Argeş, firma la care se află ca administrator, zic unii prin maşinaţii penale, acelaşi Ştefan Constantin. Toate aceste transferuri de acţiuni s-au făcut, pe furiş cum s-ar zice, în perioada ianuarie-martie 2021, perioadă în care administratorii puneau la cale vânzarea terenului şi a clădirilor societăţii. Iată că misterul apariţiei noilor administratori la Braiconf, pierderile uriaşe survenite imediat după preluarea conducerii de către aceştia, achiziţiile făcute de aceştia, fac a se desluşi jocurile în care a fost implicată firma Braiconf SA Brăila. Dar despre modul în care s-a ajuns la această situaţie, cum a trecut firma de la profit în jur de 2.000.000 lei anual, la pierderi de 4-5.000.000 lei anual, despre indemnizaţiile uriaşe pe care şi le-au acordat admistratorii pentru ,,performanţa” realizată şi multe altele de acest gen într-un număr viitor.