logoImpact EST nr. 889 - 20.10.2021

Când m-am angajat la S.C. A.P.O. S.A., adică mai pe şleau Administraţia Profesioniştilor de Ocazie (n.a!) mi s-a părut o atmosferă de mai.

… zarea sinelie, soare, verdeaţă, flori, albinuţe cu coşurile doldora de nectar ţinute pe antebraţul stâng, şi…etc.

Noiembrie cel zgrunţuros, cu zloată şi epitete fără comparaţie, şi-a făcut apariţie la scurt timp. Şi asta pentru faptul că nu am fost atent la prognoza meteo şi la această societate, indiferent ce fel de bilet aveai de gât, când veneai la angajare, musai trebuia să sari la cap. „Înalta poartă” nu admitea excepţii. Eu m-am făcut făcut că plouă şi pentru asta tot restul zilelor am avut parte de umiditate excesivă.

Directorul Zaheu, ca orice om gospodar, avea o mulţime de probleme, exerciţii şi socoteli.

Din funcţia cu fotoliu la purtător perspectivele erau tentante şi deloc de neglijat. Amploaiat al statului, om al muncii altora, nu-i uşor lucru. Iar ambiţiile…

Păi, vile, garaje pentru maşinile de lux, apartamente pentru vremuri rele, conturi la bănci. Câte nu are omul pe cap. Şi astea nu se pot rezolva doar cu sudoarea frunţii. Deşi nu era ahtiat după noţiunea de cultură, avea un exemplu care îi era drag. Pe unul Tănase a lui Scatiu. Se imagina stând în fotoliul lui directorial, cu biciuşca la tureatca cizmei, atingând cu şfichiul când pe unul, când pe altul, numai dintre acei pe care nu-i avea la sufleţel. Asta se întâmpla cu supuşii, nişte insulte deplorabile, demne de tot dispreţul.

Cât priveşte suspuşii, de care depindeau exclusiv rotiţele fotoliului de care îşi legase întreaga fiinţă, pe aceştia îi cunoştea numai după pantofi şi după cracii pantalonilor până la brâu. Mai sus nu ridicase privirea niciodată. La un moment dat am fost tentat să spun despre personajul meu următoarele: „ Un OM deosebit, blând, sfios, cu o singură şi primordială credinţă: SUPUNEREA!

Dar eu scriu aici de fapt despre o funcţie. Iar această funcţie suportă tot felul de transformări. Exemplu: în faţa şefilor pisicuţ, iar cu subalternii mieluşel îmbrăcat în piele de leu. De unde, fără nici un fel de rezervă, figuri, ameninţări, ipocrizii, indolente decizii radicale după bunul plac.

Ca să nu mai lungim sosul trebuie să recunoaștem că în urma guleaiului din Decembrie 89 au ieșit la suprafața mlaștinilor comuniste tot felul de ipochimeni care sunt puși în capul trebii de către anumite grupări politice și chiar dacă nu știu ce treabă au pe acolo raportează asemenea unui celebru prim ministru copy paste. Vom rezolva toate!

Ioan-Dan PINTILIE 5 - septembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg