logoImpact EST nr. 868 - 23.04.2021

Am înţeles din declaraţiile publice ale oligarhului Dan Voiculescu că intenţionează să o acţioneze în judecată pe Monica Macovei pentru vina de a fi defăimat ţara şi poporul român într-o intervenţie făcută în Parlamentul European în vremea când la Bucureşti se punea la cale faimoasa lovitură de stat (denumirea am preluat-o de la publicistul Ion Cristoiu). În isteria acelor evenimente, europarlamentarul Monica Macovei a declarat că la Referendum-ul organizat atunci pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu au fost fraudate circa două milioane de voturi.

E posibil să fi greşit. Că s-a furat atunci pe ruptelea n-are, cred, nimeni nici o îndoială, dar cât anume s-a furat e mai greu de precizat. Mă gândesc doar că dacă s-ar adiţiona numai surplusul procentual din localităţile unde prezenţa la vot a depăşit cu 120-160% numărul celor înscrişi în listele electorale, oare ar rezulta numai două milioane, cum a evaluat Monica Macovei? De asta spun că, probabil, Monica Macovei a greşit, că numărul voturilor fraudate este mai mare decât a apreciat distinsa noastră europarlamentară, dar oare această recunoaştere publică înseamnă că defăimează sau denigrează poporul român? De când recunoaşterea unor evenimente, mai puţin onorante pentru neamul românesc reprezintă o defăimare a firii româneşti?

Extind raţionamentul: de când recunoaşterea unor defecte sau beteşuguri din firea românească echivalează cu o denigrare a poporului, cum s-a şi procedat cu Cioran şi, mai aproape de vremurile noastre, cu Horia Roman Patapievici? Cât ne mai îmbătăm cu apă stătută de canalizare cu ideea că poporul român, în toată istoria lui, n-a pierdut nici un război şi-a repurtat numai victorii, sau cu opinia că românii se caracterizează numai prin calităţi solare şi prin virtuţi inoxidabile, iar defectele şi viciile sunt absente din firea românească?

Cărturarii din Franţa, Germania şi din alte ţări nu se sfiesc să sublinieze apăsat că popoarele pe care le reprezintă nu se caracterizează numai prin calităţi şi virtuţi, ci prezintă şi defecte generice, cronice, arhetipale, sau achiziţionate istoric – şi nimeni nu-i acuză de denigrare sau defăimare. Când ne vom obişnui cu ideea că adevărul nu se subordonează naţionalităţii sau orgoliului naţional şi că trebuie recunoscut public, fără riscul obişnuitelor incriminări? Monica Macovei n-a greşit, ba poate nici n-a exagerat şi-mi face plăcere s-o creditez cu convingerea c-a pus, într-adevăr, degetul pe o rană deschisă. Cum suntem într-un an electoral, să sperăm că vom învăţa ceva din toată această situaţie – neonorantă pentru aroganţa etniei noastre.

I. Necula 19 - iulie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DIICOT–S.C. s-a ju

Ordonanţa dată la comandă a condus la prescrierea faptelor Despre Cătălin ...

Gupta şi colosul s

Financial Times, citat de Ziarul Financiar, aduce din nou în ...

Îndreptare

Bună dimineaţa, Doamna Senator! Îmi prezint eu scuze în numele ...