logoImpact EST nr. 860 - 27.02.2021

Marele secret al înmultirii crizelor de functionare a sistemelor de incalzire, de apa, de gaze sau de repartizare a costurilor pare să fie nerespectarea Cărţii tehnice a imobilelor. Deşi prevederile ei sunt fixate intr-o hotărâre de guvern, nici una dintre instituţiile cu responsabilităţi în respectarea normelor ei irevocabile nu se conformează. Cetăţenii afectaţi de nepasarea sau complicitatea autorităţilor se revoltă. Au sesizat că sistemul tehnic numit bloc nu mai este in parametrii de proiectare, deci nu funcţionează cum trebuie. Şi ies la drumul mare al Justiţiei pentru a arata neajunsurile si anomaliile de functionare a multor sisteme de utilităţi, aparute ca urmare a ignorarii Cărţii tehnice. E un document neglijat până şi de institutia cu rol esenţial în sancţionarea abaterilor, Inspecţia de Stat în Construcţii.

 

Apaterm şi-a pregătit cu grijă falimentul

Mariana Buhociu este inginer, a lucrat la CUG Iaşi şi la ICMRS, visează normele şi reglementările tehnice şi are locuinţă proprietate personală din 1982. A observat deci timp îndelungat cum funcţiona sistemul tehnic numit bloc de apartamente-adică bine, atât timp cât era în termenii unui document esenţial pentru orice construcţie şi produs-Cartea tehnică. Şi a realizat de mult timp, mai bine zis după 1990, că sistemul s-a paradit, că a ieşit din datele tehnice trecute în Carte. Că era un document important, vital chiar, o demonstrează şi fixarea datelor şi a modului de folosire a cărţii tehnice a imobilului într-o hotărâre de guvern-HG 273/94. Toate bune şi frumoase, numai că nimeni nu mai vrea de ceva vreme să audă de cartea tehnică. Nici măcar Apaterm, care a tolerat cu mână largă distrugerea integrităţii unui sistem pe care se baza chiar funcţionarea serviciilor sale de termoficare şi de încasare a valorii acestora. Nu i-a păsat şi iată ce s-a întâmplat-a falimentat. Nu s-ar fi întâmplat dacă la un moment dat ar fi aplicat ceea ce cere acum prin justiţie Mariana Buhociu. Să se aplice constituţia blocului, adică Cartea tehnică a locuinţei. Fiindcă nu se aplică, consecinţa este limpede. Toate calculele din jurul suprafeţelor utile de la bloc sunt frauduloase. Da, chiar toate. Să dăm exemple. E ilegală repartizarea de costuri făcute de firmele de repartitoare, deoarece BRML nu a dat aviz pentru repartitoare; e ilegală debranşarea de la reţea, deci este ilegală şi montarea de centrale termice de apartament; sunt în afara normelor mansardările la ultimul etaj şi stilul de a a mutila blocurile prin izolaţii exterioare; sunt de-a dreptul un cancer urban anexele lipite de parter sau chiar urcate până la etajul 1 al multor blocuri. Dacă extindem raţionamentele, toate calculele de întreţinere din comunismul de bloc sunt bazate pe cota parte indiviză, care a fost modificata pentru fiecare locatar, deci sunt completamente eronate.

Mariana Buhociu ia periculos de coarne taurul năduşit al penalului

Mai întâi, plangere penală împotriva asociaţiei de locatari. Apoi, extindere penal asupra Apaterm. S-a cerut respectarea Cărţii Tehnice. A cerut degeaba, justiţia de sistem apără şi protejează Sistemul, deci NUP pe toată linia. A reclamat conspiraţia din jurul Cărţii tehnice şi la Inspecţia în Construcţii, dar acolo se lucrează pe bani grei, nu pe drepturi, lege, disciplină şi ordine. La justiţie, făptuitoarea Apaterm a fost lipsă. Chiar şi aşa, avea prima şansă la dreptate. A avut-o şi pe a doua, chiar şi pe a treia. Victorieee! adjudecat! Aşadar, Mariana Buhociu a reclamat faptul că figurează cu debite nereale la Asociaţia de Proprietari, deoarece debranşarea de la reţea şi montarea centralelor termice, a repartitoarelor şi a apometrelor au încălcat normele prevăzute în Cartea Tehnică. Şi ce dacă? Dă-l dracului de echilibru termotehnic! A abuzat Apaterm şi a închis ochii la distrugerea sitemului de termoficare? Ei, mofturi, bre! Hopa, e reclamaţie tardivă! Ei, şi dacă e tardiv, e respins! Tribunalul respinge şi el recursul, Apaterm nu se prezintă, Curtea de Apel judecă şi decide: recursul este inadmisibil! Şi pentru că a deranjat justiţia, să plătească 50 de lei, pentru insolenţă! Mai are rost să amintim că există la Primărie un birou fără rost numit Biroul Asociaţii de proprietari al cărui scop trebuie să fie tocmai respectarea legii(deci şi a HG 273-Cartea Tehnică)?

Silviu VASILACHE 22 - februarie - 2013

One Response so far.

  1. corleone spune:

    Baietii din institutiile statului,cu diplome cumparate si avizate de polotic,dar cu pixul in pantaloni,le mai trebuie 100 de ani sa inteleaga pirghiile legislativa.Sunt mindru ca mai este un romanin ca Mariana Buhocicu.
    Penalul George Cubasa si camarila lui dumitru Nicolaie caruia i-am platit campaniile electorale via Ciumacencu..trebuie sa plateasca penal si pecuniar FURTURILE impreuna cu Consiliu de Administratie si Mandatatul AGA alaturi de CLM. Aceiasi situatie este la ApaTerm,Ecosal,Cantina saracilor,Serviciu de cadastru,ADP..numai FAPTUITORI…..SE cunoaste TOT..

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg