logoImpact EST nr. 871 - 15.05.2021

Dimensiunea pledoariei mele de astăzi va porni de la un comunicat, apărut recent pe site-ul oficial al Guvernului RepubliciiMoldova. Acesta sună în felul următor:

”Guvernul Suediei va oferi RepubliciiMoldovaaproximativ 100 de milioane de euro, în următorii şapte ani, pentru realizarea reformelor.

Aceasta prevede Strategia Guvernului Suediei bazată pe rezultate privind cooperarea în domeniul reformelor cu Europa de Est pe anii 2014-2020, lansată astăzi, în cadrul unui briefing comun de presă al Prim-ministrului Iurie Leancă şi Ambasadoarei Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

Potrivit diplomatului suedez, Strategia stabileşte că Executivul de la Stockholm va investi în următorii şapte ani 500 de milioane de euro pentru susţinerea reformelor în ţările Parteneriatului Estic, iar domeniile prioritare de realizare a Strategiei vor fi identificate în baza analizei rezultatelor obţinute în statele din Europa de Est.”

Pentru noi, Europa este un fel de Moş Crăciun. Demult n-am avut parte de atâtea daruri: regimul de vize a fost înlăturat, Acordul de Asociere cu UE urmează a fi semnat, iar la desert, ne vin în buzunarul sau buzunarele statului câteva milioane de euro.  Stimabila Ambasadoare a Suediei, Ingrid Tersman, a observat, cum observăm şi noi, în fiecare zi, faptul că, RepublicaMoldovaare nevoie de reforme. Şi cum moldoveanul nu se apucă de treabă fără o bucată de slănină în traistă, ”cadoul” ambasadoarei a fost tocmai la ţanc.

Totuşi reprezentanţii statelor europene au scăpat câte ceva din structura internă a Republicii Moldova. Cel puţin doamna Ingrid Tersman nu cred că ar cunoaşte experienţa noduroasă a Republicii Moldova la capitolul reforme. De câteva luni, cei de la Chişinău sunt într-o continuă febră pro-europeană şi într-un proces intens de transformări politice, economice şi sociale. Mai nou, politicienii europeni, nu sunt informaţi că reprezentanţii statului RepublicaMoldovaau rezultate în privinţa reformei sistemului juduciar, reformei poliţiei şi, evident, în lupta anti-corupţie. Ce-i drept, primele încercări sunt de tip râsu-plânsu.

Nu-i un lucru neobişnuit să afli că şi în RepublicaMoldovasunt destui baroni locali, care au o imunitate de fier, asigurată chiar de cei care gestionează funcţionalitatea reformelor. Dacă nu ştiaţi cum merge treaba cu reformele la noi, stimaţi ambasadori, cancelari europeni, o să reamintesc o situaţie la care încă mai încerc să găsesc o explicaţie.

Scriam într-un articol anterior ceva despre cazul judecătorului de la Teleneşti, Gheorghe Popa, care a fost condamnat la 7 ani de privaţiune de libertate, întrucât a cerut 200 de dolari de la un avocat pentru a clasa un dosar. Între timp, CNI a sesizat averile de milioane ale primarului de Cimişeni, Ghenadie Rabei. Acesta a prezentat date false în declaraţia de avere, în timp ce dirijează foarte liniştit cele peste 1700 de bunuri imobile, 10 mijloace de transport, două case de locuit, un spaţiu comercial şi 1779 de terenuri deţinute împreună cu soţia sa. Totodată, i-a mai scăpat din declaraţia de avere un venit de peste 50.000 lei, dar şi altul de aproximativ 14.000 lei obţinut de soţia sa, şi un transfer în valoare de aproape 80.000 de euro.

După aceste constatări intervine şi funcţionalitatea reformelor şi luptei impotriva corupţiei din RepublicaMoldova. Dacă judecătorul Gheorghe Popa a fost condamnat la 7 de ani de închisoare pentru cei 200 de dolari, cam ce pedeapsa i s-ar cuveni edilului de Cimişeni? Nici mai mult nici mai puţin de 2 ani de puşcărie sau o amendă de 6000 de lei. Cred că e cam mult o amendă de 6000 de lei la averea pe care o are Ghenadie Rabei, nu?

Să fie imaginea acestor ”reforme” cheia spre parcursul european al RepubliciiMoldova? Sau ne întâlnim cu încă o dovadă a impregnării metodelor de tip bolşevic în conştiinţa organelor de stat?

Înainte de a accepta milioanele europenilor pentru ”susţinerea reformelor”, mai marii statului au de învăţat cum se stabilesc acestea, chiar de la aceeaşi demnitari europeni, mai ales că ai noştri ştiu să vorbească şi franţuzeşte şi englezeşte, chiar de-s şcoliţi la Moscova.

Ne bucurăm să vedem că “Uniunea Europeană recunoaşte aspiraţiile europene şi alegerea Europeană a R. Moldova”, dar ne cam doare obrazul când conştientizăm că liderii de la Chişinău încă nu au scos ursul sovietic din ogradă. Dar oare pe oamenii statului ce-i doare? Sperăm că nu în buzunare.

Ruxandra Podlisnic 5 - septembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...