http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 959 - 21.09.2023
În limba română, principiul fonetic consfinţeşte corespondenţa unei litere pentru fiecare sunet. De la, această regulă generală se înregistrează o serie de abateri sau excepţii, care trebuie cunoscute – ultima, pe ramură, este cea referitoare la scrierea cu â din a şi a formelor sunt, suntem, sunteţi (unii scriu cu entuziasm demn de o cauză mai bună: sânt, sântem, sânteţi, pornind de la constatarea că s-a pronunţat totdeauna cu î: sînt, sîntem, sînteţi).
În această privinţă, un caz interesant este cel al literei „X” (ics), semnul respectiv notează două sunete: cs(ks) pentru excavator, excursie, pix, explozie, ortodox etc. şi gz pentru: examen, exerciţiu, exact, (a) executa, exemplar.
Cuvintele scrise chiar cu literele respective sunt în număr foarte mic (eczemă – caz particular pentru cz, zigzag, cocs, rucsac) ceea ce reduce posibilitatea unei erori, dar aceasta reapare în cazul pluralului unor termeni, care se scrie în cş: ortodocşi, micşti, complecşi, prolicşi, perplecşi (nu:
ortodoxi, mixti, complexi, prolixi, perplexi).
În utilizarea lui „X” se ivesc greşeli de rostire inversată (cu cs în loc de gz: ecsamen, ecsil; sau gz în loc de cs: egzagera, egzpoziţie), de simplificare a lui „X” (cs) la s (esplica, eschibiţie, esploatare), ori de folosire forţată prin
înlocuirea lui s (excroc – pentru escroc, excadrilă – pentru escadrilă etc.).
Situaţiile enumerate aici şi altele la fel de interesante se tratează cu dicţionarele limbii române, care, în contextual unui patriotism afişat pentru această temă – de la vlădică până la opincă! – ar trebui frecvent consultate.
Teodor Parapiru 4 - august - 2023

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

SE FAC PERECHILE, s

Se intră pe linia dreaptă a startului pentru alegerile din ...

CHIAR DACĂ MARILE L

I-a ciuruit pe toți atacanții care au jucat pe partea ...

Isărescu pleznește

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine că în ...

ADRIAN SEVERIN, SCRI

"Excelenței Sale Doamnei Katheleen KAVALEC Ambasadorul SUA în România Stimată Doamnă Ambasador, Încep prin ...

Bancnota de 100 Bric

 Două evenimente majore au marcat începutul acestei luni. Summitul G20 ...