logoImpact EST nr. 893 - 28.11.2021

Săptămâna trecută, pe cinci noiembrie, Curtea de Apel Galaţi a hotărât să-i mai ia o dată praful de pe tobă lui Luigi Marius Ciubrei, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) SA.

Acuzat că a cerut şi primit bani ca să angajeze mai multe persoane pe posturi de marinari şi mecanici, dovedit cu luare de mită şi complicitate la aceeaşi infracţiune, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) SA fusese reţinut iniţial pentru 24 de ore, pe 17 aprilie 2018, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi:
„În perioada iunie 2017 – 17 aprilie 2018, inculpatul Luigi Marius Ciubrei, în calitatea menţionată mai sus, prin intermediul inculpatului Constantin Tarău, a pretins şi primit de la cinci persoane (printre care şi inculpaţii Mariana Daniela Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu ) suma totală de 2.700 de euro, în scopul angajării unora dintre aceste persoane la compania pe care o conducea pe posturile de „marinar” şi „mecanic”. De la inculpaţii Daniela Mariana Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu, directorul C.N.A.P.D.M. SA a primit suma de 1.000 de euro, pentru a-l angaja pe acesta din urmă pe postul de marinar.”
Încă de pe 11 iunie, judecătorii stabiliseră că Luigi va face arest la domiciliu.
Că făcea puşcărie în sufragerie nu-i o noutate. Noutatea de săptămâna trecută e că nu poţi să-ţi baţi joc chiar aşa de un înalt director general al unei ditamai Companii Naţionale, să-i vină pizza numai prin curier, acasă. Domnia-sa are nevoie de aer, de mişcare, de interacţiune socială. Astfel că judecătorii au admis „cererea formulată de inculpatul Ciubrei Luigi Marius, în sensul că permite acestuia să părăsească imobilul în care locuieşte şi execută măsura arestului astfel: – de luni-joi în intervalul orar 08.00 – 16.00, vineri în intervalul orar 08.00 – 14.00 pentru a se putea prezenta la locul de muncă – C.N. Administraţia Porturilor Dunării Maritime S.A. Galaţi” – se specifică în încheierea de şedinţă.

După faptă, şi răsplată

Dar Marius Luigi Ciubrei, directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) SA, a fost numit şi administrator al Portului Constanţa – cam în timp ce era săltat de DNA pentru luare de mită la Galaţi.
De altfel, aceiaşi mari competenţi din Ministerul Transporturilor care l-au pus pe Ciubrei şef la Constanţa au mai numit în Consiliul de Administraţie al companiei portuare un fost secretar de stat cu trecut penal, dar şi două personaje extrem de controversate.
Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC) a numit în şedinţa de pe 16 aprilie un nou CA, din care fac parte Nicolae Dan Tivilichi (directorul general al companiei), Gabriela Murgeanu, Daniel Adrian Naftali, Traian Panait, Elena Petraşcu, Silvia Popeangă şi Luigi Marius Ciubrei, toţi cu un mandat provizoriu de patru luni. Traian Panait reapare în atenţia publică după mai bine de un deceniu de anonimat, actualul administrator APC fiind secretar de stat în Guvernul Năstase şi anchetat de DNA pentru abuz în serviciu, înşelăciune şi alte acte de corupţie.

Prietene şi colege, ca într-o mare familie de la Transporturi

La rândul lor, noile venite Elena Petraşcu şi Silvia Popeangă au un trecut controversat. Elena Petraşcu a fost numită recent la şefia Tarom din funcţia de director general al Poştei Române, în care a fost instalată în octombrie 2017, de către fostul ministru al Comunicaţiilor, Lucian Şova, în prezent ministrul Transporturilor. Petraşcu era, de altfel, şefa de cabinet a lui Şova şi ocupa funcţii de conducere la Poştă din 2015.
Anterior, a fost secretar general „plin” şi adjunct la Secretariatul General al Guvernului, calitate în care a coordonat instituţii precum Romatsa, CFR, Registrul Auto Român, Aeroporturi Bucureşti, Autoritatea Aeronautică Civilă etc. A fost, probabil, cel mai puternic personaj în Transporturi din mandatul lui Dan Şova, prin multitudinea de prerogative ce i-au fost delegate. Elena Petraşcu este bună prietenă cu Silvia Popeangă.
Învăţătoare de profesie, Petraşcu are o casă şi un teren în Bucureşti, alături de soţul ei, director la Romatsa, dar şi de Silvia Popeangă, consiliera sa pe când conducea Poşta Română. De altfel, şi pensionara Popeangă s-a perindat pe la şefia Tarom, Romatsa, Aeroporturi Bucureşti etc, funcţionara fiind cunoscută încă din 1998, când a decis, alături de Traian Băsescu, spargerea CFR în cinci companii distincte.

Lua şpagă bani şi mâncare

Vedeta noului CA din port este însă, de departe, Marius Luigi Ciubrei. Alesul meseriaşilor din minister era numit administrator pe când DNA îl sălta pentru corupţie, în prezent acesta fiind în arest la domiciliu. Potrivit DNA, Ciubrei a primit şpagă produse alimentare pentru a-l menţine în funcţie inclusiv de la subalternul său Constantin Tarău, alături de care este cercetat pentru luare de mită, potrivit referatului prin care procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a celor doi.
„În perioada 2016 – 2017, directorul Companiei Naţionale APDM Galaţi, Ciubrei Luigi Marius, a cerut şi a primit sume de bani şi produse alimentare de la diferite persoane în scopul de a-i angaja pe funcţii de execuţie în subordinea sa, respectiv pentru a-i menţine în aceste funcţii. De asemenea, s-a sesizat faptul că Ciubrei Luigi Marius ar fi fost ajutat de Tarău Constantin şi (…), funcţionari subordonaţi acestuia, să primească sume de bani şi produse alimentare în scopul de a angaja pe funcţii de execuţie diferite persoane, Tarău Constantin însuşi dându-i produse alimentare directorului CNAPDM Galaţi, Ciubrei Luigi Marius, pentru a-l menţine în funcţie, întrucât era pensionar şi reîncadrat în muncă”, se precizează în referat.
Conform aceleiaşi surse, Constantin Tarău era persoana de încredere a directorului CNAPDM, prin intermediul căruia obţinea banii şi produsele alimentare date ca mită de cei care doreau să se angajeze în companie.
„De altfel, angajările contra unor sume de bani făcute de Ciubrei Luigi Marius exclusiv prin intermediul lui Tarău Constantin au determinat acreditarea ideii că Tarău Constantin lucrează la «Resurse Umane» printre toţi salariaţii APDM Galaţi”, mai arată procurorii.

Faptul că era corupt dovedit nu avea nicio importanţă pentru protectorii săi, din Ministerul Transporturilor. Pe lângă cei 4700 de euro pe lună, pe care-i primea la Galaţi, ca director general al CN APDM SA, Luigi a fost numit, alături de colegii săi din distinsul cerc al clientelei politice, ca membru în Consiliul de Administraţie al Portului Constanţa – de unde îşi mai adăuga cel puţin 2000 de euro, lunar, salariului de 4700.
Să ai aproape 7000 de euro pe lună venituri cumulate, ca politruc atârnat în birourile de conducere ale companiilor de stat şi să te lăcomeşti la o şpagă derizorie, de câteva sute, depăşeşte orice închipuire.

Dan Manole 16 - noiembrie - 2018

2 Responses so far.

  1. Maria spune:

    Maria Este incredibil ce fac parlamentarii nostri. Dau legi care să-i protejeze pe infractori. Săvârşeşti infracţiuni, iei ceva anişori, mai cu suspendare, da mai bine acasă la domiciliu, la căldurică, un şpriţ, un meci, mici petreceri, poţi să mai şi pleci pe furiş de acasă, trai nănai. În loc să se ia măsuri care să descurajeze infractorii parcă se doreşte să-i instige. Parcă auzisem că ar exista un principiu: creşte un anumit tip de infractiune, măreşti sancţiunile pentru a descuraja astfel de infracţiuni care tind să crească ca amploare. Ce să ceri respect faţă de lege, faţă de instituţiile statului, când vedem ce abuzuri fac cei ce ar trebui să vegheze la respectarea legii. Ce să mai crezi când vezi că şeful instituţiei ce luptă împotriva criminalităţii la cel mai înalt nivel, DIICOT, săvîrşeşte infracţiuni, este condamnată şi fuge din ţară pentru a se sustrage încarcerării, mă refer la Alina BICA. Exemplele pot continua la nesfârşit. Ce ţară este asta în care seară de seară se vorbeşte la televizor de dosarele penale ale preşedintelui ţării, de dosarele penale ale celui de-al doilea om în stat, respectiv preşedintele senatului, despre condamnarea celui de-al treilea om în stat, preşedintele Camerei deputaţilor. Sunt curioasă ce cred milioane de cetăţeni din Europa despre noi, probabil că ne consideră o şleahtă de hoţi şi pungaşi.

  2. Tarau spune:

    No, amu don Ciubrei e consilierul directorului si gestionar de fonduri europene.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...