logoImpact EST nr. 855 - 25.01.2021

etilotest 4390Credeam că măcar o dată ne vor scuti. Măcar şi pentru că realitatea dovedeşte cât de mizerabile şi diluate, cel puţin la fel ca dezinfectanţii Hexi, sunt comunicatele lor. Am crezut că se vor scuza prin tăcere, abţinându-se de la sforăitorul comunicat de presă săptămânal, ca să trecem cu vederea faptul că duc saliva din gură-n gură şi li s-a dus vorba cât îi netu’.

Dar nici acum nu a scăpat poliţia rutieră ocazia să se laude cu propriile-i eşecuri, contabilizându-le drept fapte de vitejie pentru adormit ochii de pisică de la biciclete şi plozii de pe indicatoarele „Atenţie, copii!”.

30 de şoferi dintre cei verificaţi au picat testele, alcoolemiile depistate aducându-le şi câte o amendă contravenţională. Iar opt s-au ales şi cu dosar penal, pentru alcoolemie de ebrietate, zău! Dintre aceştia, un tractorist din Bereşti avea chiar 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat, a refuzat recoltarea de probe biologice şi nici nu figura cu permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule.

Procedură cu dezinfectant Hexi?

Sincer, vă spun că şi pe mine m-au testat cu alcoolmetrul, duminică dimineaţă (12 iunie), la 1:30. Pe Bălcescu, între blocul Albatros şi restaurantul Cosoreanu. Stăteau grămadă, ca la şuetă, patru echipaje: MCV-urile MAI 34733, -735 şi -366, plus unii, 41198, cu un Polo. Le băgau superiori testerele şoferilor, dar foloseau acelaşi muştiuc la alcooltestere, plimbându-le nonşalanţi de la Mercedes la BMW, de la Opel la Ford, Cielo sau Dacie. Probabil că le dăduseră, în prealabil cu dezinfectantul suprem, Hexi…

Iniţial, am crezut că n-am observat eu, ocupat fiind să caut şi actele, să umblu la camera de bord etc. Apoi m-am uitat atent şi când s-a dus la următorul client, un Merc oprit nervos în spatele meu. Ba chiar am parcat după colo şi m-am întors să văd dacă totuşi fac vreo excepţie şi schimbă muştiucul aparatului măcar la vreun simandicos.Ţi-ai găsit!…Când le-am atras atenţia, s-au aruncat nervoşi în maşini şi au părăsit locul faptelor…

Beţivii spun adevărul. Şi cifrele

De fapt, dacă vă uitaţi la rezultatele comunicatului, nu se spune  câţi din şoferi testaţi au fost prinşi băuţi. Dacă au fost 8 din 20 e foarte grav. Şi sunt indicii în acest sens fiindcă tractoristul din Bereşti, după cum s-a văzut, i-a înfruntat pe faţă, refuzând să-i fie luate probe de alcoolemie. N-avea el teabă că nici n-are permis. Vă daţi seama cât de des se întâlneşte el cu poliţia rutieră prin zonă de n-avea nicio teamă c-ar fi prins. Evident, cine să oprească un tractor care merge cu maxim 40 km/h când 101% din timp poliţiştii rutier sunt ocupaţi cu radarul prin spaţiile vrezi? Dacă te iei după contravenţiile constatate, ai zice că şoferii români sunt o specie de indisciplinaţi sadea.

Banii vorbesc despre săracii poliţişti

241 de vitezomani, 141 de şoferi şi pasageri fără centură de siguranţă, 14 neacordări de prioritate, 26 de palavragii la mobil, 72 fără acte la ei şi 97 de pietoni neregulamentari.

Şi aici vine morala. Valoarea totală a celor 830 de amenzi aplicate depăşeşte suma de 180.000 de lei. Dar sigur nu ajunge la 190 de mii. Că nici acolo nu ar sări de 230 de lei în medie. Or, punctul de amendă este 125 de lei iar cele mai blânde amenzi pornesc de la două puncte, deci 250 de lei. Păi, ce medie v-a dat dvs., cu virgulă, domnilor poliţişti?

Însă, dincolo de calculul precis, valoarea amenzilor denotă şi altceva. Că poliţiştii sunt interesaţi să ciupească de la noi, amărăştenii, nu să crească siguranţa traficului şi încrederea oamenilor că se pot deplasa civilizat.

Fiindcă din niciun comunicat de presă nu aflăm că s-au luat măsuri contra trecerilor de pietoni amplasate după curbe sau după staţii de autobuz sau la distanţe de peste 150 m chiar şi pe străzi recent reabilitate precum Traianul. Nici contra indicatoarelor lipsă sau semnalizărilor incoerente din intersecţii sau marcajelor abulice. NU mai spunem de gropi şi alte pericole pentru siguranţa traficului.

La acest capitol, amenzile la adresa administratorului drumului vin direct din clasa a V-a, adică de la 21 la 100 de puncte de amendă (2.625 – 25.000 de lei). Dar ţi-ai găsit să sară miliţiştii sau poliţienii la gâtul autorităţilor care le plătesc salarii de universitari, pentru bacul luat la sport şi o şcoală de agenţi de 2 ani…

Mihai ANGHELUŢĂ jr www.madeingalati.ro 24 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Corp nou de clădire

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de ...

Primarul Ionuț Puch

Elevii gălățeni vor primi burse duble și chiar aproape triple, ...

Pași de urmat la pl

Pași de urmat la plata taxelor și impozitelor prin www.ghiseul.ro Având ...

Opt blocuri vor fi m

Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor ...