logoImpact EST nr. 853 - 22.01.2021

hexi_pharma_800x318_37274500V-o spunem noi fiindcă suntem siguri că nimeni din zonă nu vă va spune. Poate doar după apariţia acestui articol. Care nu este despre amenzi simbolice de 500 de lei pentru mobilier deteriorat, inadvertenţe contabile sau probleme la hota de la bucătărie. Nu! Firma cu naş-fiu de general de securitate (Oprescu). Hexi Pharma, a avut zeci de contracte cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi. Iar Stafilococul auriu a supravieţuit şi după aplicarea produselor Hexi, după cum relevă cel puţin 10 teste efectuate şi ţinute la secret.

În continuarea anchetei jurnalistice despre dezifenctanţii diluaţi, Cătălin Tolontan şi echipa sa devoalează un detaliu strigător la cer: procurorii secretizează un rezultat al unui control al ministrului Sănătăţii, iar dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine.

Dar ce să ne mirăm că procurorul de caz din dosarul dezinfectanţilor (autosesizat la sesizarea presei…) a sunat la Ministerul Sănătăţii şi a cerut să nu se mai facă nici o dată publică despre controale. În acest judeţ, chiar în Tecuciul de baştină al preţioasei şefe a liberalilor, un doctor îşi permite să dea afară din cabinet un copil nevinovat fiindcă nu i-a plăcut de părinţii lui! Chiar dacă aceştia, prin birul asigurărilor de sănătate, îi plătesc acesteia până şi apa cu care poate se mai spală uneori pe mâini în cabinet.

Gunoiul de sub preşul judiciar

Jurnaliştii Gazetei Sporturilor au aflat că, după conferinţa de presă de ieri prtezidată de Achimaşul cel impotent, procurorul de caz a sunat la Ministerul Sănătăţii şi a cerut să nu se mai facă nici o dată publică despre controale.

Întrebarea logică pe care şi-au pus-o Tolontan şi echipa este, evident, ce lege îi permite unui procuror să oprească accesul pacienţilor la o informaţie de sănătate publică, precum lista spitalelor unde s-au găsit probleme?

Fiindcă, aşa cum au descoperit în urma unor informaţii şi a unui dialog halucinant, spitalele sînt împinse de către procurori să facă totul pe la spatele pacienţilor. Precum Spitalul Pediatric ”Sf. Ioan” din Galaţi. Acesta a stopat pe ascuns două produse Hexi Pharma, dar abia în urma testelor provocate de scandalul declanşat în presă.

În rezumat, pe plan naţional s-au depistat 150 de rezultate cu probleme, dar în spitale care în acest moment nu sunt comunicate publicului.

„Nu putem spune, e o anchetă penală”, susţine ministrul Sănătăţii.

Dar Gazeta Sporturilor a aflat un astfel de judeţ: Galaţi!

Iată mai jos un dialog halucinant purtat de jurnalişti cu un oficial din Ministerul Sănătăţii vizavi de rezultatele testelor şi spitalele unde există reale pericole pentru noi şi copiii noştri!

– De ce nu faceţi, vă rugăm, publice datele?
– Nu putem, ne pare rău.

– De ce?
– Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum şi altele, sunt parte a anchetei penale?

– O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătăţii?!
– La ordinul ministrului Sănătăţii, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet.

– Nu vă supăraţi, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică?
– Sincer, şi eu cred că aveţi dreptate. Dar aşa a decis Parchetul. Ministrul a făcut mai mult decât e omeneşte posibil în acest caz, credeţi-ne!

-Dar v-au cerut procurorii explicit să nu daţi lista?
-După conferinţa de presă de miercuri, şeful corpului de control de la minister a fost sunat de procurorul de caz şi i s-a spus să nu mai dea nici un fel de dată!

-Şi vi se pare că asta poate fi decizia unui procuror de vreme ce vizează informarea publicului? Plus că spitalele sînt silite să acţioneze pe furiş.
-V-am răspuns deja, îmi pare rău.

Pe scurt, ce spune sistemul parchetarilor din care fac parte şi inexistenţii de la DNA Galaţi, neputincioşii de la DIICOT Galaţi etc.? Să avem răbdare.

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie li se confirmă jurnaliştilor: „Da, noi cercetăm dosarul dezinfectanţilor”. Şi cu asta, basta.

La aceleaşi întrebări vizavi de secretizarea unui control al MS de către nişte procurori treziţi din adâncul somn al nepăsării, la indignarea că o informaţie de interes pentru pacienţi e tratată de procurori drept secret de dosar penal şi conform cărei legi au dreptul să facă aşa ceva, Parchetul Suprem parează sec:

„Vă vom răspunde în scris”. Fără să precizeze şi la ce Sfânt din calendar…

La Direcţia de Sănătate Publică se contraface realitatea din spitale?

Spitalul de copii „Sf. Ioan” din Galaţi şi încă un spital din acelaşi judeţ sunt două dintre unităţile medicale unde s-au găsit probleme, susţin surse ale Gazetei Sporturilor. Streptococul auriu a supravieţuit şi după aplicarea produselor Hexi.

„Da, e adevărat. Însă, staţi liniştiţi că DSP-ul local s-a apucat deja să facă verificări cu propriile teste pentru că e posibil ca analizele să fie greşite”, confirmă unul dintre spitale.

Cum adică să fie greşite? „Cine ştie, poate nu s-au spălat bine pe mâini”.

Elocvent! Aceasta a fost tendinţa care a stat la baza controlului din teritoriu. Să iasă bine. Dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine, să nu fie rău.

„Oamenii din spitale au acţionat presaţi de sentimentul că vor ieşi negativ în evidenţă. Totul s-a făcut în vinerea dinaintea Paştelui, într-un stil heirupist” le-a spus jurnaliştilor chiar cineva care a participat la controlul din Galaţi.

În plus, spitalele s-au temut că procurorii vor veni să verifice contractele de achiziţie acolo unde substanţele nu-şi vor dovedi eficienţa, explică administratori de sănătate publică din mai multe judeţe. ”Cinstit vorbind, şi acesta a fost un motiv pentru care n-au avut nici un interes să fie remarcaţi cu un rezultat prost”, spun ei.

Dar la Galaţi s-a întîmplat. Sînt grupate mai multe rezultate în care dezinfectantul n-a făcut faţă streptococului auriu.

Cele două substanţe a căror eficacitate e pusă sub semnul întrebării prin mai multe dintre testele de la Galaţi se numesc Hexio-Scrub şi Clorhexin A, acum redenumit Hexio A. Iar 10 teste au relevat probleme, în Galaţi şi judeţele limitrofe

„Clorhexin are mai multe rezultate cu probleme. Nu doar de la Spitalul de copii, ci şi de la al doilea spital” a precizat o sursă din Galaţi.

„Dar e important ca oamenii să nu intre în panică, pentru că ambele dezinfectante, Hexio-Scrub şi Clorhexin, au fost retrase în acest moment din spitalele respective. După ce vor veni şi testele de la DSP vom vedea ce măsuri vom lua” a mai spus sursa.

Cei de la Gazeta Sporturilor au descoperit că Spitalul de copii din Galaţi are 40 de contracte cu Hexi Pharma, niciunul prin licitaţie! Toate au fost acordate prin cumpărare directă. Blat, adică, pe banii şi pe sănătatea sau chiar viaţa noastră.

Mihai ANGHELUŢĂ www.madeingalati.ro 13 - mai - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...