logoImpact EST nr. 875 - 15.06.2021
Din motive judiciare, suspendam aparitia tiparita a Impact-est, incepand de saptamana viitoare (joi, 17 iunie). Cand va fi posibila reluarea acesteia, va vom anunta pe site-ul https://www.impact-est.ro (Redactor-sef Gelu CIORICI)

Azi am fost la Palatul Justiţiei, în calitate de observator. Am intrat şi mi-au sărit în ochi mulţimile de dosare din braţele unor avocaţi foarte inexpresivi, cei câţiva tineri realmente dezinteresaţi şi o lume prost deghizată, într-o continuă mişcare browniană vizibilă.

Sincer, dragul nostru Tribunal e mai frumos şi impozant privit din afară. Întotdeauna mi l-am imaginat ca pe un sanctuar al oamenilor în puterea vorbei, voinţei şi a convingerii, dar conceptul meu a fost cât de curând banalizat. Am văzut avocaţi care se bâlbâiau în instanţă (era pre dimineaţă pentru ei? ), proaspeţi „şoricei” de pe băncile INM-ului, în poziţie de judecători, care nu erau în stare să-şi argumenteze decizia şi nici nu priveau în ochi interlocutorul (nu s-au trezit încă?) şi doamne împodobite ca pomii de Crăciun la „Masa Avocaţilor”. Sfântul meu templu al dreptăţii a început să poarte cercei până la buric şi cizme de cowboy sub divina mea jupă de civil.

O instituţie fără oameni nu există, dar câţi oameni (în Puterea Cuvântului) sunt, oare, la Palatul Justiţiei? Pe lângă o doamnă judecător şi cinci avocaţi cu dicţie, nimic nu s-a mai adunat în răspunsul meu. În loc de sfintele puteri menţionate, am văzut forţa mizeriei în vieţile civililor Galaţiului, oameni trişti şi plictisiţi de propriile gânduri, vegetând pe băncile sanctuarului al cărei dreptăţi e o iluzie fadă. Și, desigur, o sonorizare atât de proastă, încât puteai să pierzi un proces numai pentru că nu auzeai grefierul când îţi striga numele.  Balauri cu machiaj până la tâmple, cu rochii în toate culorile şi gheare ca ale Măreţei Acvile Cruciate, cu 7 inele pe fiecare dintre ele, o generaţie nouă, care invadează cu necunoaşterea şi nu vor a mai învăţa nimic de la cei vârstnici, care chiar îşi cunosc poziţia şi puterea, la fel de bine cum au şi citit şi învăţat.

Prea multă lume, prea puţini oameni. Ce e cel mai trist e că liderii noştri sunt, de multe ori, mai lipsiţi de limpezimea gândirii şi a deciziei decât noi. În acest caz, domnilor, cine să ne mai conducă? Cine să ne dea dreptate, cine să ne corecteze, cine să stabilească, oare, care să ni se aplice şi cine să ne mai trezească din visul unei societăţi bine construite?

Dormi, lume, ca să visezi şi sper să nu visezi  în vis ce am văzut noi, cei dezgustaţi, căci altfel vei realiza că totul era un coşmar, iar dacă te vei scutura de-a binelea, te va sufoca zeiţa Themis, iar acvila cruciată te va ţine în gheara stângă, înfipt în sceptrul ei de aur.

Vitamina A&C 18 - aprilie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...