În plin Campionat European de Fotbal, Deloitte a publicat un raport – Analiza anuală Deloitte a finanțării fotbalului – din care reiese că veniturile pieței europene de fotbal au crescut cu 16% față de sezonul anterior, până la 35,3 miliarde euro în sezonul 2022/23.
Pentru lumea fotbalului, Covid-19 nu este decât o amintire îndepărtată. Stadioanele sunt din nou pline, amenințarea de a vedea sezonul întrerupt a fost înlăturată… iar trezoreriile cluburilor europene simt efectele.
Cele „cinci mari” ligi europene – Premier League, Bundesliga, LaLiga, Serie A și Ligue 1 – au înregistrat o creștere a veniturilor cu 14% până la un total de 19,6 miliarde de euro, determinată de o creștere a veniturilor din bilete, de oferte de sponsorizare noi și îmbunătățite și de utilizarea stadioanelor dincolo de zilele de meci.
Premier League domină Europa cu venituri de 6,1 miliarde lire sterline
Premier League a dominat din nou financiar toată Europa în sezonul 2022/23, cluburile din topul englezesc înregistrând venituri totale de 6,1 miliarde de lire sterline – o creștere cu 11% față de anul precedent (5,5 miliarde de lire sterline). În acest sezon record, liga britanică a depășit pragul de 6 miliarde de lire sterline vnituri pentru prima dată.
Recordul a fost determinat de o creștere cu 14% a veniturilor din ziua meciului (867 de milioane de lire sterline), pe măsură ce a fost stabilit un nou record de prezență medie în ligă, creșterea anuală a veniturilor comerciale (la 2 miliarde de lire sterline) și o creștere cu 9% a veniturilor din difuzare (la 3,2 miliarde de lire sterline).
Costurile salariale totale în Premier League au crescut cu 10%, depășind pentru prima dată 4 miliarde de lire sterline. În general, profiturile operaționale ale cluburilor din Premier League (excluzând tranzacționarea jucătorilor) au scăzut cu 18%, până la 393 de milioane de lire sterline, în timp ce alte cheltuieli de exploatare au crescut la aproximativ 1,6 miliarde de lire sterline, determinate parțial de inflație.
Datoria netă a cluburilor în 2022/2023 a crescut de la 2,7 miliarde lire sterline la 3,1 miliarde lire sterline (în creștere cu 473 milioane lire sterline), în mare parte determinată de finanțarea proiectelor de infrastructură.
Bundesliga, venituri totale de 3,8 miliarde euro
Cluburile din Bundesliga au generat venituri totale de 3,8 miliarde de euro în sezonul 2022/23 (3,1 miliarde de euro în 2021/22), în timp ce veniturile în ziua de meci aproape s-a dublat la 0,5 miliarde de euro, cluburile din Bundesliga raportând cea mai mare prezență medie dintre ligile „cinci mari”.
Între timp, veniturile totale din difuzare pentru cluburile din Bundesliga au crescut cu 10%, până la 1,5 miliarde de euro, în mare parte datorită performanței mai puternice a cluburilor germane în UEFA Champions League.
LaLiga, venituri totale de 3,5 miliarde euro
LaLiga a doborât și recorduri în 2022/23, cluburile obținând venituri totale de 3,5 miliarde de euro. O scădere cu 8% a veniturilor totale din difuzare, în mare parte atribuită performanței mai slabe în competiția europeană de-a lungul sezonului, a fost mai mult decât compensată de veniturile îmbunătățite din ziua meciului (creștere cu 32% / 131 milioane euro) și venituri comerciale (creștere cu 29% / 274 milioane EUR).
Serie A, creștere cu 88% a veniturilor din ziua meciurilor
Veniturile cluburilor din Serie A au totalizat 2,9 miliarde de euro în sezonul 2022/23, marcând un record pentru ligă și o creștere cu 22% față de sezonul precedent. Veniturile din ziua meciului au crescut cu 88% (la 434 milioane euro), veniturile din difuzare cu 15% (la 1,5 miliarde euro) și veniturile comerciale cu 14% (la 0,9 miliarde euro).
Ligue1, venituri agregate ale cluburilor: 2,4 miliarde euro
În ciuda unei mici reduceri a veniturilor totale din difuzare (cu 3%, până la 0,7 miliarde de euro) și a unei creșteri reduse a veniturilor din ziua meciului și a veniturilor comerciale, veniturile agregate ale cluburilor din Ligue 1 au crescut, de asemenea, cu 17%, până la 2,4 miliarde de euro.
În general, cluburile din „cinci mari” au raportat un profit operațional agregat (0,5 miliarde uro) pentru prima dată după sezonul 2018/19, raportul mediu salarii/venituri scăzând însă în toate ligile.
Acest lucru s-a datorat creșterii substanțiale a veniturilor agregate (2,3 miliarde euro) care depășesc costurile salariale crescute ale cluburilor (în creștere cu 0,7 miliarde euro).