logoImpact EST nr. 875 - 16.06.2021

Fostul Primar Marius Stan, dimpreună cu consiliul local şi prin aparatul său executiv au dispus exproprierea şi demolarea a 19 imobile pentru lărgirea străzii Traian, de la blocurile „V” din Piaţa Centrală şi până în strada Brăilei, culoarul de expropriere situându-se pe partea stângă (cea cu blocuri). Lipsa de  comunicare, nedreptăţile şi demolările mai mult decât necesar, precum şi evaluările făcute în funcţie de „cunoştinţe, pile şi relaţii” au dus la situaţii conflictuale care mai pot fi tranşate doar în instanţă. Dar este posibilă şi o înţelegere a situaţiei reale, din teren, a ieşirii din fundătura în care s-a ajuns în cazul imobilului din Traian nr. 34, unde proprietar este familia GREF, numai dacă Primarul Ionuţ Pucheanu i-ar acorda acestei familii mult promisa audienţă, aşteptată din iulie 2016!

Odiseea unei demolări făcută la limita legii

Familia Gref, formată din patru persoane, mai locuieşte acum într-o bucătărie, adică un rest din care care i-a fost parcă tăiată cu drujba o ditai casa cu etaj. Suprafaţa construită rămasă este de 27 mp, locuibilă având 18 mp, iar în autorizaţia de desfiinţare ar mai fi rămas 34 mp. Deci, toate sunt ca draku. Conform memoriului petenţilor noştri, odiseea demolării a început în primăvara anului 2015, când s-a prezentat o comisie formată din nou persoane, în vederea evaluării imobilului. În octombrie, familia a aflat că pentru casa care îi va fi demolată va fi despăgubită cu suma de 209.840,24 lei.
Până la începutul lunii aprilie, an 2016, iar nu s-a mai întâmplat nimic, cu excepţia unui fluturaş lipit pe poartă prin care cei patru locatari erau anunţaţi prin ordin al Primarului Marius Stan că sunt obligaţi ca în termen de şapte zile să elibereze imobilul. În 08.04.2016 o întreagă armată s-a prezentat în Traian nr. 34, fiind formată din mascaţi, jandarmi, poliţişti locali şi echipe de la toate televiziunile, au forţat intrarea şi au speriat copiii familiei GREF. Ciudat este că Adrian Bucur, reprezentantul Primăriei, nu avea asupra sa documente de acces în imobil, nici mandat, nici hotărâre judecătorească şi nici autorizaţie de demolare, toată acţiunea dovedindu-se a fi făcută doar pentru intimidare.

Anomalii şi ilegalităţi în lanţ

Le-am comunicat că nu avem unde pleca, iar aici ne rămâne un rest de casă, deci să nu-mi taie utilităţile şi să aibă grijă cum demolează, să nu-mi distrugă restul de casă. Dar au smuls grinzile şi acoperişul, afectându-mi şi peretele de la stradă a celor 18 mp de spaţiu rămas. Dar nu au vrut să ţină cont de nimic şi în 11.04.2016 au depus la instanţă acţiune de evacuare împotriva noastră, dar tot la aceeaşi dată a ieşit şi autorizaţia de desfiinţare! Act pe care familia noastră l-a primit, la cererea expresă a noastră, abia în februarie 2017. La executorul judecătoresc m-am prezentat singură şi am şi plătit, pentru că nu mai voiam să fim trataţi, dimpreună cu copii noştri, ca nişte infractori. Considerăm că demolarea s-a produs abuziv şi ilegal, intrând în adâncime cu cinci metri în imobil, faţă de culoarul de expropriere, mai precizează petenţii în memoriu.
Toate documentele privind evaluarea şi demolarea le-au obţinut cerându-le prin instanţă! Iar după demolare nimeni dintre demolatori nu a intervenit pentru consolidarea părţii de imobil rămasă, după smulgerea grinzilor şi a zidurilor avariile fiind serioase, începând cu acoperişul, zidurile şi terminând cu gresia din bucătăria şi baia rămase din întreaga locuinţă.
Acum, lucrurile au rămas ca în tren, adică fix ca în anul 2015, când familia GREF a acţionat Primăria în instanţă. Singura soluţie este ca Primarul Pucheanu să le acorde o audienţă, pentru a înţelege exact situaţia, pentru rezolvarea şi închiderea acestui conflict pe care Marius Stan l-a soluţionat aşa: „Luaţi-vă banii şi plecaţi de aici!”
Şi iată şi o posibilă rezolvare: din clădirea demolată au rămas 26,76 mp construiţi, adică 18 mp locuibili, precum şi 80 mp de teren în proprietate. La care se adaugă încă 140 mp, proprietate a Primăriei, pentru care familia GREF plăteşte chirie de 21 de ani. Acest teren a fost solicitat de familia în cauză, valoarea urmând să fie scăzută din suma despăgubită. Simplu ar fi ca Primăria să-i vândă acel teren, să-i dea o autorizaţie de construire pentru ca familia în cauză să-şi poată construi un spaţiu de locuit decent, căci cu banii daţi de Primărie e greu de găsit şi o garsonieră în acea zonă.
Iar Primarul Pucheanu are de alocat doar 15 minute pentru a înţelege situaţia, un membru al familiei fiind înscris în audienţă încă din iulie 2016.

Gelu CIORICI 31 - martie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...